* Η Γαλλία έχει κατακτήσει δύο φορές το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 1984 και το 2000.

* Οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Άγγλων στο θεσμό είναι η παρουσία στα ημιτελικά στις διοργανώσεις του 1964 και του 1996 και στα προημιτελικά, στη διοργάνωση του 2008.

* Ο Μισέλ Πλατινί, νυν πρόεδρος της ....
ΟΥΕΦΑ, κατέχει το ρεκόρ του γρηγορότερου «χατ-τρικ» στην ιστορία του θεσμού, με τα τρία γκολ σε 18 λεπτά στο νικηφόρο 3-2 των «τρικολόρ» επί της Γιουγκοσλαβίας το 1984.

* Ο Ρόι Χόντγκτσον αποτέλεσε τον 14ο προπονητή στην ιστορία της αγγλικής ομάδας και μόλις τον 3ο που έχει γεννηθεί στο Λονδίνο, μετά τους Σερ Αλφ Ράμσεϊ και Τέρι Βέναμπλς.

* Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δυο τους, η Γαλλία επικράτησε με 2-1 χάρη σε δύο γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν (εναρκτήριο παιχνίδι του ομίλου τους στο EURO 2004).

* Σε 28 συναντήσεις μεταξύ των δύο ομάδων στο παρελθόν, η Αγγλία μετρά 16 νίκες, η Γαλλία 8, ενώ 4 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

* Μόλις πέντε παίκτες έχουν καταφέρει να δώσουν το «παρών» σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μέσα στην ίδια σεζόν. Η… πρόκληση είναι εμφανής, λοιπόν, για τους Γάλλους Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν Μονάχου) και Φλοράν Μαλουντά (Τσέλσι).


Γήπεδο: «Donbass Arena» (Ντόνετσκ)

Διαιτητής: Νίκολα Ριτσόλι (Ιταλία)




Γαλλία: Με ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι ανοίγει σήμερα η αυλαία των αναμετρήσεων στον 4ο όμιλο της τελικής φάσης του EURO 2012. Γαλλία VS Αγγλίας, Αγγλία VS Γαλλίας, πείτε όπως θέλετε… σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ματς της φετινής διοργάνωσης. Οι Γάλλοι του Λοράν Μπλαν ήρθαν με πολύ μεγάλες φιλοδοξίες στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, δείγμα της καθολικής αναστροφής του κλίματους που επέφερε η ανάληψη της τεχνική ηγεσίας των «τρικολόρ» από τον 46χρονο τεχνικό, αμέσως μετά το «κάζο» στο Μουντιάλ του 2010.

Η Γαλλία είναι αήττητη στα τελευταία 21 παιχνίδια της (10 για προκριματικά του EURO και τα υπόλοιπα 11 ήταν διεθνή φιλικά), με 15 νίκες και 6 ισοπαλίες. Προκρίθηκε στην τελική φάση της διοργάνωσης ως 1η του 4ου προκριματικού γκρουπ συγκεντρώνοντας 27 βαθμούς, με 9 νίκες και μία ήττα. Το τελευταίο παιχνίδι της ήταν το φιλικό επί της Εσθονίας της 5ης Ιουνίου, όπου και επικράτησε με το ευρύ 4-0. Στα δύο από τα τρία τελευταία παιχνίδια της έχουν σημειωθεί από τέσσερα γκολ και πάνω.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Μπλαν στερήθηκε από τα τέλη Μαΐου των υπηρεσιών του επιθετικού Λοΐκ Ρεμί, ενώ για το αυριανό παιχνίδι δε θα έχει στη διάθεσή του τον μέσο της Ρεν, Γιαν Μ’ Βιλά, ο οποίος είναι τραυματίας.

Ο Γιορίς θα καθίσει κάτω από τα δοκάρια, με τους Ραμί και Μεξές ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο και τους Εβρά (αριστερά) και Ντεμπισί (δεξιά) στα άκρα. Οι Καμπάιγ και Αλού Ντιαρά θα συνθέσουν το ζευγάρι των αμυντικών χαφ, ενώ τη μεσοεπιθετική τριάδα θα αποτελέσουν οι Νασρί, Μαλουντά και Ριμπέρι. Μοναδικός προωθημένος θα είναι ο Καρίμ Μπενζεμά.

Η πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1): Γιορίς – Εβρά, Μεξές, Ραμί, Ντεμπισί – Ντιαρά, Καμπάιγ – Ριμπερί, Μαλουντά, Νασρί – Μπενζεμά.

Αγγλία: Η Αγγλία, από την πλευρά της, έρχεται στην τελική φάση του EURO 2012 εντελώς «ματιασμένη», καθώς οι Κάιλ Γουόκερ, Γκάρεθ Μπάρι, Τζον Ράντι, Φρανκ Λάμπαρντ και Γκάρι Κέιχιλ τέθηκαν «νοκ-άουτ» κατά τη διάρκεια του τελικού σταδίου της προετοιμασίας. Παρόλα αυτά ο Ρόι Χόντγκτσον (ανέλαβε τα ηνία των «λιονταριών» πριν από ένα περίπου μήνα) δε χάνει την αισιοδοξία του, με την Αγγλία να «ψάχνει» ακόμα το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της.

Τα «λιοντάρια» προκρίθηκαν ως πρώτα στον 7ο προκριματικό όμιλο, συγκεντρώνοντας 18 βαθμούς σε 8 παιχνίδια, με πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες. Στις πέντε φιλικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν (τελευταίο το νικηφόρο 1-0 επί του Βελγίου της 2ης Ιουνίου) πέτυχαν τέσσερις νίκες και γνώρισαν μία ήττα. Από στατιστικής άποψης, οι τέσσερις προαναφερθείσες νίκες στα φιλικά σημειώθηκαν με το ίδιο σκορ, 1-0 (Under 2,5 και «No Goal»).

Όσον αφορά το πιθανότερο αρχικό σχήμα που θα παρατάξει αύριο ο Χόντγκτσον, αδιαπραγμάτευτη είναι η παρουσία του Τζόε Χαρτ κάτω από τα δοκάρια. Ο Τζον Τέρι θα έχει πιθανότατα ως παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας τον Τζόλεον Λέσκοτ, με τον Άσλεϊ Κόουλ στα αριστερά και τον Γκλεν Τζόνσον στα δεξιά. Στίβεν Τζέραρντ και Σκοτ Πάρκερ θα αποτελέσουν το δίδυμο των αμυντικών χαφ, με τους Ντάουνινγκ και Μίλνερ να τοποθετούνται στις πτέρυγες της μεσοεπιθετικής γραμμής. Ο Άσλεϊ Γιανγκ θα έχει ρόλο «κρυφού» επιθετικού πίσω από το μοναδικό προωθημένο Ντάνι Ουέλμπεκ.

Σε περίπτωση διαφοροποιήσεων, ένας εκ των Γουόλκοτ ή Οξλέιντ-Τσάμπερλεϊν θα τοποθετηθεί στο αριστερό άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής, ενώ ίσως να προτιμηθεί στην κορυφή της επίθεσης ο Άντι Κάρολ της Λίβερπουλ.

Η πιθανή ενδεκάδα (4-4-1-1): Χαρτ – Κόουλ, Λέσκοτ, Τέρι, Τζόνσον – Τζέραρντ, Πάρκερ, Ντάουνινγκ, Μίλνερ – Γιανγκ – Ουέλμπεκ.