Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΑΡΘΡΟ ΣΟΚ ΤΟΥ CNN !!! ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΕΥΡΩ & ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ !!!

ΑΡΘΡΟ-ΣΟΚ ΤΟΥ ROBIN OAKLEY - CNN >To 2015 η διάλυση ευρώ-ΕΕ!

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του αρθρογράφου Robin Oakley-photo σε δημοσίευμα του CNN, καθώς θεωρεί ότι πολλοί είναι οι πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι φοβούνται πως το 2015 μπορεί να είναι η χρονιά στην οποία θα ξεκινήσει η διάλυση του ευρώ και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για άλλη μία φορά, τα προβλήματα θα ξεκινήσουν νωρίς στην Ελλάδα, «μια χώρα που έγινε απρόσεκτα δεκτή στο ευρώ πριν τα δημοσιονομικά της το δικαιολογήσουν, και η οποία έχει διασωθεί δύο φορές. Για άλλη μία φορά η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην καρδιά της κρίσης του ευρώ. 
Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα διεξάγει πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».
Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ο πιθανός νικητής των εκλογών θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και το αριστερό, λαϊκίστικο κόμμα του, ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα με αυτό για την ΕΕ είναι πως καθώς περισσότεροι από το ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού είναι άνεργοι, παρά κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης στην οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει στήριξη λόγω της υπόσχεσής του να μην ακολουθήσει τις περισσότερες από τις υποσχέσεις που συνδέονται με τις διασώσεις, έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ο Αλ. Τσίπρας θέλει να δώσει τέλος στο πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε κυρίως από την επιμονή της Γερμανίας, να αντιστρέψει τις περικοπές στον κατώτατο μισθό και να «αποκηρύξει» μεγάλο μέρος των χρεών της Ελλάδας. Αν και ο Αλ. Τσίπρας έχει μαλακώσει την προηγούμενη ρητορική του και λέει πως θέλει την Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, «είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορέσει να το κάνει εάν κερδίσει και τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις».

Όπως εκτιμά ο αρθογράφος, η αποχώρηση της Ελλάδας θα είναι το πρώτο μεγάλο πλήγμα για το ευρώ και την ευρύτερη ΕΕ. «Αλλά η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που έχει ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που κερδίζουν έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία θα διεξάγουν προγραμματισμένες εκλογές το 2015».

Ενώ οι ευρωκράτες στις Βρυξέλλες ελπίζουν πως η πιθανή αναταραχή στην Ελλάδα θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους σε Ισπανία και Πορτογαλία να επιλέξουν την ασφάλεια, θα μπορούσε να υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα, ενισχύοντας τους ψηφοφόρους να επιλέξουν λαϊκιστικά κόμματα χωρίς συνεκτικά οικονομικά προγράμματα.


kourdistoportocali