Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Μυστική σύσκεψη στην πρεσβεία μας στην Αίγυπτο: Σχέδιο προστασίας της Ελληνικής κοινότητας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο κάλεσε τους εκπροσώπους της Ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια και εκπροσώπους των Ελλήνων της Αιγύπτου για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο εκτροπής στην χώρα που φαντάζει πιθανότερο από ποτέ. Οι εξελίξεις στην Τυνησία έχουν κλονίσει την ευρύτερη περιοχή αφού όλοι περιμένουν συνθήκες ντόμινο με απρόβλεπτες εξελίξεις. Η ιδιαιτερότητα της Αιγύπτου όμως είναι το πανίσχυρο Ισλαμικό στοιχείο που θεωρείται βέβαιο ότι θα εμπλακεί σε τυχόν εξεγέρσεις δημιουργώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε αντίθεση με τις εξελίξεις στην Τυνησία.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η απόφαση του Μουμπάρακ να επανδρώσει με 100,000 άτομα τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, ώστε να έχει απ’ ευθείας ενημέρωση των εξελίξεων ακόμα και σε φονταμενταλιστικούς κύκλους. Όπως μας μετέφερε Έλληνας της Αιγύπτου, το στοιχείο της παρακολούθησης είναι ισχυρό και εμφανές σε κάθε δημόσιο χώρο.
Οπωσδήποτε αυτό δεν αρκεί αφού αν ανάψει η φλόγα, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Η συνεχιζόμενη σφαγή των Κοπτών μάλιστα θεωρείται ως “πρόβα δράσης”, αφού παρά τις συνεχείς δολοφονίες δεν έχει συλληφθεί κανείς από τους συντονιστές.
Γι΄αυτόν τον λόγο, η Ελληνική πρεσβεία είναι σε συνεχή επαφή με το Ελληνικό στοιχείο ώστε να υπάρχει ακόμα και σχέδιο διαφυγής εάν οι καταστάσεις το απαιτήσουν. Η ανησυχία είναι πάντως έντονη και η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι.

olympia