Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ ....Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΥΣΙΑ ....


ΣΆΒΒΑΤΟ, 22 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2011

Ανησυχία για την ασπαρτάμη από Γάλλους ερευνητές


Νέα πολεμική στον τομέα των τροφίμων άναψε στη Γαλλία, με τον ερχομό σήμερα στο Παρίσι του Ιταλού καθηγητή Morando Soffriti που είναι..... επικεφαλής σειράς ερευνών για τον καρκίνο, στο Ινστιτούτο Ramazzini στην Μπολόνια.

Στο στόχαστρο, η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, παρούσα σε 6.000 τρόφιμα, 600 φάρμακα, χρησιμοποιείται αντί για ζάχαρη από 200 εκατομμύρια άτομα και βαραίνει στην αγορά τουλάχιστον με 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο καθηγητής πρόκειται να παρουσιάσει τα συμπεράσματα των ερευνών του για την ασπαρτάμη (πάνω σε αρσενικά ποντίκια) το απόγευμα του Σαββάτου, στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Paris- Descartes στο Παρίσι.

Τ' αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο αμερικάνικο περιοδικό American Journal of Industrial Medecine) είναι ανησυχητικά αφού η ασπαρτάμη αποδείχθηκε (στα πειραματόζωα) υπεύθυνη για καρκίνο του ήπατος και των πνευμόνων.

Η έρευνα του καθηγητή Soffriti προστίθεται στην έρευνα του Δανού ερευνητή Thorhallur Halldorsson σε 60.000 γυναίκες εγκύους. Απέδειξε ότι η καθημερινή λήψη της ασπαρτάμης είτε μέσα από αναψυκτικά ή σε αντικατάσταση της ζάχαρης στα ροφήματα μπορεί να ευθύνεται για πρόωρο τοκετό. Η ερμηνεία δίνεται λόγω της υποβάθμισης της ασπαρτάμης σε μεθανόλη που επιδρά έμμεσα στο περιβάλλον της μήτρας.

Παρά τις ανησυχίες που έχουν γεννηθεί από τις έρευνες, στην Ευρώπη ισχύει «το πράσινο φως» που έχει δώσει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA με την ανακοίνωσή της του Απριλίου 2009 που λέει μεταξύ άλλων: «Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ασπαρτάμη έχει γενοτοξική ή καρκινογόνα δράση».

Παρόμοια θέση έχει υιοθετήσει από το 2008 και το Παγκόσμιο Ταμείο έρευνας για τον καρκίνο World Cancer Research Fund.

Στη Γαλλία όμως που βιώνει τις μέρες αυτές το «κρουστικό κύμα» από το μεγάλο σκάνδαλο χαπιού που για 30 χρόνια είχε παρουσιασθεί ως το «θαυματουργό» και ανώδυνο χάπι αδυνατίσματος, οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις των υψηλών αρχών, έχουν αρχίσει να μην πείθουν τους Γάλλους πολίτες.

Σφυγμομέτρηση CSA που έγινε στις 15 Ιανουαρίου δείχνει ότι ένας Γάλλος στους τρεις (35%) έχει αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη του στα φάρμακα.

Τον Morando Soffriti προσκάλεσαν στο Παρίσι οι εμπειρογνώμονες του «RES» (Reseau Environnement - Sante / Δίκτυο Περιβάλλον- Υγεία) του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μονπελιέ. Με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο επικεφαλής του RES δήλωσε ότι το πρώτο βήμα που επιδιώκεται είναι να γίνει επισήμως «μια επανεκτίμηση» της ασπαρτάμης με βάση τα νέα δεδομένα.

«Βρισκόμαστε μπρος σε μια ακατανόητη πλάνη» πρόσθεσε, «έχουμε ένα προϊόν άνευ χρησιμότητας για το οποίο υπάρχουν υποψίες για την υγεία και όμως συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε μαζικά».

«Για την ασπαρτάμη συμβαίνει το ίδιο με τα φάρμακα» εξηγεί ο Pierre Meneton ερευνητής στο INSERM (Εθνικό Ινστιτούτο για την υγεία και την ιατρική έρευνα), «οι Αρχές εποπτείας δεν πληρούν το ρόλο τους, γιατί αγνοούν τη σύγκρουση συμφερόντων. Ορισμένοι σύμβουλοι των αρχών χρηματοδοτούνται εν μέρει από τη βιομηχανία, πράγμα που καθιστά την εμπειρογνωμοσύνη τους ευέλικτη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.real.gr