Η χαμηλή ποιότητα διατροφής, η αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα και η ανασφάλεια για τη σίτιση σχετίζονται με την οικονομική κρίση, ενώ «αντίδοτο» για τον περιορισμό των συνεπειών της στην υγεία του παιδικού πληθυσμού αποτελεί ο μητρικός θηλασμός.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο παιδίατρος - σύμβουλος γαλουχίας Στέλιος Παπαβέντσης, με αφορμή την ανακοίνωσή του με θέμα «Οικονομική κρίση και βρεφική διατροφή» στο 10ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής που πραγματοποιείται στη...
Θεσσαλονίκη. Οπως είπε, η οικονομική κρίση δε φέρνει μόνο ανεργία, φτώχεια και διεύρυνση των ανισοτήτων, αλλά και μειωμένες παροχές υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στη χώρα μας έχει εκτοξευτεί στο 23%, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat (2010).
Οι συνέπειες
Ο κ. Παπαβέντσης εκτίμησε ότι οι συνέπειες της κακής διατροφής που ακολουθεί η γενιά των μικρών Ελλήνων θα φανούν τα επόμενα χρόνια και θα επηρεάσουν αρνητικά ακόμα και την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, όταν τα σημερινά παιδιά θα είναι πλέον ενήλικες. Στον αντίποδα, η κρίση μπορεί να «αξιοποιηθεί» ως ευκαιρία για θετικές αλλαγές στη διατροφή των βρεφών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις συνέπειες της κρίσης στη δημόσια υγεία.
«Παγκοσμίως ο μη θηλασμός ευθύνεται για ένα εκατομμύριο θανάτους παιδιών το χρόνο, για το 10% των νοσημάτων παιδικής ηλικίας και για το 35% της παγκόσμιας παιδικής νοσηρότητας κάτω των 5 ετών, μαζί με μητρική και παιδική υποθρεψία. Η άμεσα ευεργετική επίδραση του θηλασμού είναι η μειωμένη νοσηρότητα, ενώ απώτερες ευεργετικές επιδράσεις του είναι ο αυξημένος δείκτης νοημοσύνης και η μείωση μη μεταδοτικών χρόνιων νοσημάτων», υπογράμμισε ο γιατρός, σημειώνοντας ότι «στη χώρα μας ο μητρικός θηλασμός δεν προωθείται ούτε υποστηρίζεται από τους ιθύνοντες».
«Καμπανάκι»
Την προσοχή των καταναλωτών ώστε να μην τρέφονται με ανθυγιεινές τροφές λόγω του χαμηλού τους κόστους επέστησε η παιδογαστρεντερολόγος, υπεύθυνη του εργαστηρίου κλινικής διατροφής του ΑΤΕΙ-Θ, Θωμαή Καραγκιόζογλου. Η ίδια τόνισε ότι προηγούμενες περίοδοι κρίσης και πείνας έδειξαν ότι όσοι βρίσκονταν τότε σε εμβρυϊκή ή βρεφική ηλικία πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης με εμφάνιση παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου και καρδιοπαθειών. «Ανησυχούμε διότι πρόσφατα δεδομένα για χώρες που βρέθηκαν σε κρίση πριν από το 2000 καταγράφουν ότι στη διάρκειά της οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές και οι άνθρωποι καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία, παραμελώντας την ποιότητα της τροφής. Δεν ενισχύουν δηλαδή τον οργανισμό τους με βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως αυτά που υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά», επισήμανε η κ. Καραγκιόζογλου, καλώντας μικρούς και μεγάλους να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή.
Νέα φάρμακα
Την ίδια ώρα, δύο νέα φάρμακα, μειώνοντας την όρεξη και αυξάνοντας την ενεργειακή κατανάλωση, μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, που συσχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνων του ενδομητρίου, των νεφρών, του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. «Πρόκειται για συνδυασμό δύο φαρμάκων σε μορφή χαπιού, που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα. Δρουν κεντρικά στον εγκέφαλο, οπότε τρώει κανείς λιγότερο και χάνει βάρος. Τα φάρμακα εγκρίθηκαν στην Αμερική και χορηγούνται υπό ιατρικό έλεγχο», είπε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Χρήστος Μαντζώρος, τιμώμενο πρόσωπο του Συνεδρίου. Οπως πρόσθεσε, «αν ένας άγγελος ερχόταν στον κόσμο μας και εξαφάνιζε την παχυσαρκία, το 58% των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου δε θα τον είχαν και το 30%-40% είτε ανδρών είτε γυναικών με καρκίνο του νεφρού ή του παχέος εντέρου δε θα τον είχαν. Επίσης, ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στην παχυσαρκία».
agelioforos.gr