Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ '' ΧΑΜΠΑΡΙ '' ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ !!!


Τελικά φαίνεται πως δεν είναι μόνο οι Τούρκοι που ζητούν μερίδιο από το Αιγαίο και την ελληνική εν δυνάμει ΑΟΖ, αλλά η τραγική κατάσταση που έχει φτάσει η Ελλάδα, «άνοιξε την όρεξη» και στους ... Αλβανούς! «Φιλέτο» από το Ιόνιο θέλει η γειτονική χώρα όπως έγινε γνωστό από αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό, αναφερόμενοι στις έρευνες που ξεκινά σήμερα το νορβηγικό σκάφος "Nordic Explorer" της εταιρείας Petrolium -Geo-Services (PGS).






Οι Αλβανοί αξιωματούχοι σε παρασκηνιακές συνομιλίες που έχουν με Ελληνες ομολόγους τους υποστηρίζουν ότι "Οι έρευνες στο βόρειο Ιόνιο του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους γίονται σε περιοχή με αμφισβητούμενο καθεστώς αναφορικά με τη χάραξη της ΑΟΖ καθώς το σύμφωνο που καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας –Ελλάδας υπεγράφη μεν από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά απορρίφθηκε από το ανώτατο αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο ως ετεροβαρές ως προς τα συμφέροντα της Αλβανίας.

Σχετικό ρεπορτάζ παίχθηκε και στο αλβανικό κανάλι «Top Channel» στο οποίο μάλιστα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρει ότι «Ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Ελλάδα αυτά, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Αλβανία για αυτό το νέο σύμφωνο στην ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών»!


Με λίγα λόγια η θέση της Αλβανίας είναι ότι εάν δεν βρείτε πετρέλαιο μπορούμε να υπογράψουμε και την παλαιά συμφωνία, εάν όμως βρείτε τότε θέλουμε και εμείς μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες του βόρειου Ιονίου αλλιώς δεν υπογράφουμε τίποτα.
Ο καιροσκοπισμός αυτός των Τιράνων παρακάμπτει την αρχή της "μέσης γραμμής", αλλά γενικότερα μόνο στην Ελλάδα που διοικείται από μια φοβισμένη ή διαφθαρμένη πολιτική ελιτ, ακόμα και η Αλβανία θα μπορούσε να εγείρει τέτοιες αξιώσεις.
Στο σημείο της κατρακύλας που έχουμε φτάσει μόνο το Κονγκό δεν έχει εγείρει ακόμη αξιώσεις στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο, αλλά μην παραξενευτούμε εάν γίνει και αυτό κάποια ημέρα.
Να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης και σε ανάλυση , εμπειρογνωμόνων, στο Ιόνιο πέλαγος και την Κρήτη υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου οι οποίες εκτιμώνται από 250 εκατ. μέχρι άνω του 1 δισ. βαρελιών.