Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ !!!


Σκεπτικισμός των αγορών για την απόφαση του Eurogroup - "Δεν λύνει το πρόβλημα"

Με σκεπτικισμό, τουλάχιστον, για να μην πούμε με αρνητικά σχόλια και σε εντελώς αντίθετο από το πανηγυρικό κλίμα που προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση στην χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup, υποδέχθηκαν οι διεθνείς αγορές την συμφωνία στο Eurogroup. Όλοι συμφωνούν ότι απλά "αγοράστηκε χρόνος για να αποφευχθούν άμεσα τα χειρότερα για την ευρωζώνη", όπως ακριβώς σημείωνε από το πρωί σήμερα το defencenet.gr (αντίθετα με τα "μεγάλα" ΜΜΕ που πανηγύριζαν, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που σκέπτονται και σας ενημερώνουν...) και βέβαια όλοι οι αναλυτές των ξένων τραπεζών σημειώνουν ότι "Με την συμφωνία η Ελλάδα αγοράζει χρόνο , αλλά χωρίς ένα «κούρεμα» του χρέους που κατέχουν οι δανειστές της δεν μπορεί να υπάρξει «τελική λύση»". 

Το αυτονόητο δηλαδή που δεν μπορούν να το δουν μόνο όσοι φοράνε γυαλιά που ... παραμορφώνουν την πραγματικότητα λόγω της κρατικής και τραπεζικής διαφήμισης που ρέει στα ταμεία τους, αλλά και της γενικότερης διαπλοκής, ειδικά των τραπεζών.

Απλά να θυμήσουμε ότι τα ίδια έγραφαν και τον Ιούλιο του 2011 και τον Μάρτιο του 2012 με τις άλλες δύο συμφωνίες "κουρεματος". Το ποιοι επιβεβαιώθηκαν και ποιοι όχι, είναι φανερό από τις εξελίξεις...

Ας δούμε λοιπόν μία-μία τις αντιδράσεις: Η Societe Generale εκτιμά ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για να βοηθήσουν στη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, είτε πριν, είτε μετά τις γερμανικές εκλογές. Σημειώνει ότι "Η μείωση στο βάρος του χρέους θα εξαρτηθεί σε αυτή την φάση από την απόφαση της επαναγοράς των ομολόγων, αλλά τίποτα δεν εγγυάται το μέλλον του ελληνικού χρέους".

"Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι θετική μόνο γιατί η Ελλάδα αποφεύγει τα χειρότερα για την ώρα", παρατηρούσε η Merrill Lynch - Bank of America, ενώ "Η χώρα αγοράζει χρόνο σχετικά με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για ένα «κούρεμα» που κατέχουν οι επίσημοι δανειστές της".
Και βέβαια, τονίζει αυτό που σημειώναμε το πρωί: "Η πιθανότητα αστοχιών στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι το ένα ρίσκο, όμως η πραγματική ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο αν θα επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη, καθώς το βάθος της ύφεσης εξηγεί την υπέρβαση του στόχου της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ".
"Η συμφωνία εξαρτάται από την επιτυχημένη επαναγορά ομολόγων και από την πιθανότητα ενός PSI μετά το 2015-16. Φαίνεται εξαιρετικά χαμηλή η πιθανότητα να επιτύχει το όλο σχέδιο σε αυτό το στάδιο", εκτιμά η Nomura.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας για την επαναγορά ομολόγων, πέραν της ευχής αυτή να πραγματοποιηθεί σε τιμές που δεν θα είναι υψηλότερες των τιμών της 23ης Νοεμβρίου 2012 (δηλαδή από 25 έως 34 σεντς στο ευρώ για διάφορες λήξeiς των νέων ελληνικών ομολόγων).

"Από τη στιγμή όπου τα νέα ελληνικά ομόλογα διέπονται από τον βρετανικό νόμο και διαφυλάσσονται με μια συμφωνία συγχρηματοδότησης με το EFSF, τα κίνητρα που δίνονται στους ομολογιούχους να πουλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν σε τόσο χαμηλές τιμές πιθανότατα θα είναι λίγα. Το ΔΝΤ έθεσε ως όρο για τη συνέχιση της στήριξής του προς την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, την επιτυχή έκβαση της επαναγοράς ομολόγων" καταλήγει η ανάλυση της Nomura.
Φυσικά να μην ξεχάσουμε και την έκθεση των επίσημων πιστωτών που πρώτο ανέδειξε στην Ελλάδα το defencenet.gr και περιλαμβάνεται στο περίφημο δημοσίευμα της WSJ, σύμφωνα με το οποίο "Οι υπολογισμοί των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας εμφανίζουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Eurogroup, εξακολουθούν να αφήνουν το χρέος της Ελλάδας στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020, υψηλότερα από τον ανακοινωθέντα στόχο του 124% του ΑΕΠ". Άσχετα αν δημοσίως είπαν άλλα χθες στο Eurogroup, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στην κατοχή της Wall Street Journal.

Ίσως το μοναδικό θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η συμφωνία προβλέπει το ενδεχόμενο για μελλοντικές διαγραφές δανείων του επίσημου τομέα των δανειστών -ίσως γι' αυτό ζήτησε το ΔΝΤ πρόσθετη ασφάλιση από την ευρωζώνη

"Το να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχους της θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο, καθώς η πολιτική κόπωση αυξάνεται και η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται" σύμφωνα με την Citigroup.

Όπως βλέπουμε οι γνωρίζοντες, πέρα από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τους σποεκουλαδόρους, ελάχιστα συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης...


defencenet