Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΕΡΧΕΤΑΙ ... '' ΤΣΟΥΝΑΜΙ '' ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ !!!

Στο κατώφλι μεγάλων ανακατατάξεων… έρχεται ‘τσουνάμι’


Ένα πράγμα φοβίζει: Το γεγονός ότι ενδέχεται να τελειώνει το πάρτι που έκαναν τα τελευταία χρόνια οι αγορές. Τώρα που εμείς αρχίσαμε και πάλι να δεχόμαστε κεφάλαια των διεθνών επενδυτών. Είναι κρίμα και άδικο να σταματάει η μουσική την ώρα που μας άφησαν να περάσουμε στην αίθουσα. Από την άλλη φαίνεται ότι το γεωπολιτικό αρχίζει να παίζει μεγαλύτερη σημασία απ΄ ότι  παλιότερα και η χώρα να είναι υπό την αυστηρή κηδεμονία των υπερατλαντικών φίλων της.
Του Θανάση Μαυρίδη
ΠΗΓΗ: «
http://www.capital.gr»
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μεγάλων ανακατατάξεων. Τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών. Τα όσα διακυβεύονται στην περιοχή είναι τόσο σοβαρά που δεν επιτρέπουν επιπόλαιους χειρισμούς και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όσοι γνωρίζουν να κινούνται επιδέξια θα παραμείνουν στο παιγνίδι. Όσοι δε ξέρουν τους κανόνες θα απομακρυνθούν. Η εφημερίδα «Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί στα περίπτερα έχει αναλυτικό ρεπορτάζ.

Είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου που επιβάλλουν μία άλλη εσωτερική κατάσταση στην περιοχή. Οι παλιοί ανοικτοί λογαριασμοί θα πρέπει να κλείσουν. Έτσι προωθούν νέα δεδομένα στην Κύπρο. Γι αυτό «επιθυμούν» μία πιο φιλική κατάσταση στην Τουρκία.
Να το πάμε λίγο παρακάτω; Δεν τους αρέσουν όσα έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με την Ουκρανία και με το ρόλο που έχουν διαδραματίσει εκεί κάποιοι Ευρωπαίοι. Χρειάζονται έναν μοχλό πίεσης. Αν αυτό είναι καλό ή κακό σε αυτή την φάση; Πρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία για να μπορούμε να το πούμε αυτό με μεγαλύτερη σιγουριά. Ωστόσο, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από ό,τι πριν μερικούς μήνες, όταν ο κ. Σόιμπλε ήταν έτοιμος να μας κλωτσήσει, όπως το παιδάκι ένα άδειο αλουμινένιο κουτί στην άκρη του δρόμου.
Όσο περνάει ο καιρός και επιβεβαιώνεται ο πλούτος που υπάρχει κάτω από τα πόδια μας, τόσο αυξάνει η σημασία μας. Θα ήταν καλά να έχουμε και ηγέτες που θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν καλύτερα όλα αυτά για την μοίρα των παιδιών μας. Αλλά αυτή ήταν πάντα η ατυχία μας.
Τι θα γίνει στις εκλογές; Ότι και να γίνει δεν θα απειληθεί η σταθερότητα. Δεν θα ξεφύγουμε από το μεγάλο έργο. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την προοπτική της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή. Δεν ξέρουμε ποια ακριβώς θα είναι η σχέση μας με την Ευρώπη και με ποια ακριβώς Ευρώπη. Αλλά εδώ στην περιοχή θα υπάρχουν άλλα δεδομένα από εκείνα που ξέραμε μέχρι σήμερα. Οφείλουμε να στείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους μας τους Ρώσους. Αν δεν ήσαν τόσο ιμπεριαλιστές μπορεί και να είχαν καταφέρει περισσότερα στην Ελλάδα. Η Ουκρανία τους εξέθεσε και κινητοποίησε άλλες δυνάμεις.
Μην πιστέψει κανείς ότι τελείωσαν τα βάσανά μας. Ότι θα έρθουν οι φίλοι να μας προσφέρουν δώρα. Δεν υπάρχουν αυτά στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, έχουμε κερδίσει έδαφος σε σχέση με εκεί που ήμασταν πριν ένα ή δύο χρόνια. Θα πικράνουμε όσους θα ήθελαν να μας δουν να σερνόμαστε στο πάτωμα. Δεν θα τους κάνουμε αυτή την χάρη.