Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΘΕΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ !!!

Μόνη της η Ελλάδα χωρίς συμμάχους! Δεν κινείσαι στην Μεσόγειο με παράνομη οδηγία NAVTEX, χωρίς την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων της Ε.Ε των Η.Π.Α και του Ισραήλ

Εξέδωσε νέα παράνομη οδηγία και ετοιμάζει πάλι εξόρμηση του «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ
Νέα πρόκληση, με το καλημέρα του καινούργιου χρόνου, έχει «στα σκαριά» η Αγκυρα, ετοιμάζοντας εξόρμηση του «Μπαρμπαρός», σε διαφορετική περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.
 Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιμπρίς», η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη οδηγία NAVTEX, 
με ισχύ από τις 5 Ιανουαρίου 2015. Κατά την εφημερίδα, η παράνομη οδηγία θα ισχύσει έως και τα μέσα Φεβρουαρίου (χωρίς να αποκλείεται παράταση). Με τις περιοχές που θα δεσμευθούν επιχειρείται νέα κλιμάκωση, καθώς αυτήν τη φορά τοποθετούνται νοτιοδυτικά της Κύπρου.
 Αν στην προηγούμενη φάση της εξόδου του «Μπαρμπαρός» (νοτιοανατολικά) η κυπριακή κυβέρνηση κατήγγειλε ότι «η Τουρκία για πρώτη φορά από το 1974 πλησιάζει στρατιωτικά τα νότια παράλια της Κύπρου», η νέα εξόρμηση σε νοτιοδυτικές περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά «περικύκλωση», αφού το τουρκικό σκάφος θα συνοδεύεται πάλι από πλοία του τουρκικού στόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία αξιολογεί με ιδιαίτερη προσοχή την πληροφορία, που έρχεται σε μια βεβαρημένη περίοδο λόγω των οικονομικών προβλημάτων στο νησί και του ενδεχομένου δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης ξεκινά κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα τα τρέχοντα θέματα (Κυπριακό, τουρκικές προκλήσεις, εκτροπή του οικονομικού προγράμματος, κυβέρνηση ευρείας αποδοχής).

Εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν ότι η Αγκυρα διατηρεί το «Μπαρμπαρός» ως μοχλό άσκησης πιέσεων προς Λευκωσία και Αθήνα, καθώς οι αποφάσεις για τις κινήσεις του σκάφους λαμβάνονται από τον ίδιο τον Ερντογάν. Από την Τρίτη (30/12) το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου και επομένως, παραμένοντας στην περιοχή, συνεχίζει τις παραβιάσεις. Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Ιανουαρίου έληγε η τουρκική NAVTEX.
 

Νίκος Σταυρουλάκης
 dimokratianews.gr