Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

SOS !!! Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΟΥ !!!

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

Φωτο1
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Τα γνωστά σαν «Αργυρά Βλήματα» που είχαν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο του Ιράκ και της Βοσνίας και τα οποία είναι βλήματα εμπλουτισμένα με ουράνιο και είναι πρόξενοι καρκίνου, παράγονται τώρα και από την Τουρκική Πολεμική Βιομηχανία, ΜΚΕ, όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, (Milliyet). Τα εν λόγω βλήματα παλαιότερα είχαν χρησιμοποιηθεί από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και συγκεκριμένα χρησιμοποιούνταν σαν ο κύριος εξοπλισμός από τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης, T-72. Στην συνέχεια ο ίδιος τύπος βλημάτων εμπλουτισμένα με ουράνιο χρησιμοποιήθηκε κατά τον πόλεμο του Κόλπου εναντίον του Ιράκ και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της επιχείρησης «Θύελλα της Έρημου», ενώ μετά από μερικά χρόνια χρησιμοποιήθηκαν επίσης στον πόλεμο της Βοσνίας, εναντίον των σερβικών αρμάτων μάχης. Μετά τον πόλεμο όμως, όπως είχε αποδειχτεί από αμερικανικές έρευνες, τα εν λόγω βλήματα ήταν αιτία εκδηλώσεως αρκετών κρουσμάτων καρκίνου σε Αμερικανούς στρατιωτικούς. Για τον λόγο αυτό έγιναν στόχος μεγάλων επικρίσεων από τα αμερικανικά ΜΜΕ, με κύριο σκοπό το σταμάτημα της παραγωγής τους στις ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι όμως των πολεμικών βιομηχανιών που ειδικεύονται στην παραγωγή τέτοιου είδους καρκινογόνων βλημάτων, δεν πτοήθηκαν και ανεζήτησαν μια άλλη χώρα για την παραγωγή τους και δεν άργησαν να βρούνε την χώρα αυτή που δεν είναι άλλη από την Τουρκία, η οποία έχει δώσει μεγάλη σημασία τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη της πολεμικής της βιομηχανίας. Έτσι η μεγαλύτερη αμερικανική πολεμική βιομηχανία παραγωγής εκρηκτικών υλών, Aliant Techsystems (ΑΤΚ), άρχισε διαπραγματεύσεις με την μεγαλύτερη αντίστοιχη τουρκική εταιρία παραγωγής εκρηκτικών υλών, την Makina Kimya Endustri Kurumu, (ΜΚΕΚ), και οι διαπραγματεύσεις αυτές κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την παραγωγή των εν λόγω καρκινογόνων βλημάτων.
Οι δυο εταιρίες υπέγραψαν συμβόλαια και η Τουρκική Πολεμική Βιομηχανία παράγει τα εν λόγω καρκινογόνα βλήματα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία, όπως έχει αποδειχτεί από τους ίδιους τους Αμερικανούς ερευνητές. Η συμφωνία συμπαραγωγής ήταν σε πρώτη φάση ύψους των 28 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι Τούρκοι πέτυχαν με την συμφωνία αυτή την μεταφορά τεχνογνωσίας, τεχνολογίας, αλλά και βασικών μηχανικών εγκαταστάσεων από την Αμερική στο έδαφος τους, για την παραγωγή των εν λόγω βλημάτων. Οι Αμερικανοί ανέλαβαν παράλληλα και την ευθύνη της εκπαίδευσης Τούρκων ειδικών και στρατιωτικών στην παραγωγή και στην χρήση τέτοιου είδους βλημάτων από το τουρκικό ναυτικό και κυρίως από τον υποβρύχιο στόλο της Τουρκίας.
Τα βλήματα αυτά, όπως αναφέρουν οι ίδιες οι τουρκικές πηγές, μετά την έκρηξη τους δημιουργούν ένα σύννεφο γύρω από τον τόπο της έκρηξης που ελκύει την ραδιενέργεια που εκχύνεται από το ουράνιο, με αποτέλεσμα να γίνεται πρόξενος καρκίνου και παράλληλα θανάσιμης μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει, μετά την δοκιμή τέτοιου είδους βλημάτων παρουσιάζεται αύξηση της ραδιενέργειας στον τόπο της δοκιμής κατά 17 επίπεδα πιο πάνω. Τα βλήματα αυτά, όπως έχει διαπιστωθεί, προξενούν κυρίως λευχαιμία αλλά και καρκίνο διαφόρων ειδών, ενώ δεν έχει εξακριβωθεί ακριβώς όλο το φάσμα της επίδρασης του στην ανθρώπινη υγεία, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνα σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. Παρ όλα αυτά όμως φαίνεται πως «δεν ίδρωσε το αυτί των Τούρκων και ιδίως της «ΜΚΕ», που είναι μια από τις πιο σημαντικές μονάδες της Τουρκικής Πολεμικής Βιομηχανίας και έτσι φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην μαζική παραγωγή τέτοιων βλημάτων για όλους τους κλάδους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αυξάνοντας φυσικά τους κινδύνους των επιδράσεων της ραδιενέργεια και για τις γειτονικές χώρες.
Να σημειωθεί ότι η ΜΚΕ έχει αναπτύξει τον εξαγωγικό της τομέα και σήμερα εξάγει πολεμικό υλικό σε πενήντα χώρες. Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι να καταστήσει τον κλάδο αυτής της πολεμική βιομηχανίας, σαν ένα από τους κυριότερους εξαγωγικούς κλάδους της Τουρκικής Πολεμικής Βιομηχανίας. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί άμεση συνεργασία στον τομέα της συμπαραγωγής με τις εξής χώρες : Νότιο Κορέα, Πακιστάν, Ομάν, Ιορδανία, Τυνησία, Σουηδία, Βρετανία, Δανία, Νορβηγία, Φιλανδία και ΗΠΑ.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr