Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Π.Αγνιάδης: «Αναγκαία η στήριξη των επιχειρήσεων, που πλήττονται από την πανδημία»

 

https://orchomenos-press.blogspot.com/
 

Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Καθώς αποχαιρετάμε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, ελπίζουμε, ότι η νέα θα αφήσει πίσω της, δυσκολίες και προβλήματα.

Δυστυχώς όμως, η πανδημία του κορονοϊού, Covid -19, «μας κάνει ποδαρικό», με σφοδρότητα και μαζική νόσηση. Ας ελπίσουμε, ότι θα επιβεβαιωθούν οι πρώτες επιστημονικές εκτιμήσεις και οι νέες μεταλλάξεις του ιού θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωση της πανδημίας.

 

Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματικότητα, ως ένα αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, βαδίζει και εκείνη στο δικό της «Γολγοθά».

Η επιχειρηματική κοινότητα της Βοιωτίας και συνολικά της χώρας γενικά αντιλαμβάνεται την ανάγκη επιβολής περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Εδώ και δύο χρόνια έχει κάνει ιώβεια υπομονή και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της δημόσιας υγείας, με μεγάλες θυσίες και απώλειες.

Πρέπει όμως να γίνει και αντιληπτό, ότι η κοινωνία μας δεν κινδυνεύει μόνο από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από αυτές της οικονομικής ύφεσης, που προκαλεί η πανδημία.

Είναι απαραίτητο, όταν ανακοινώνονται μέτρα, που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης. Αφού η Πολιτεία αποφασίζει νέους περιορισμούς, ώστε να αναχαιτισθεί η έξαρση της πανδημίας πρέπει και να σταθεί δίπλα σε όσους πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων. Ειδικά όταν πρόκειται για κλάδους, που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως αυτός της εστίασης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, για τους οικονομικούς κλάδους, που πλήττονται, η επιμελητηριακή κοινότητα θεωρεί αναγκαία την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολήςτη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων, που έχουν οι επιχειρήσεις, την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές ή που θα έχουν μεγάλη μείωση τζίρου, την επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων, που πλήττονται για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο και την ενίσχυση της ρευστότητας τους, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

Επίσης κρίνουμε απαραίτητη και τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στο 6%, ως ένα μέτρο, που θα ανακόψει ένα νέο κύμα ακρίβειας, θα ενδυναμώσει την κατανάλωση και θα εξομαλύνει την αγορά.

 

Στην ίδια κατεύθυνση, θεωρούμε απαραίτητη την άμεση παρέμβαση για τον εξορθολογισμό του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

 

Ελπίζουμε, ότι η Πολιτεία θα αφουγκραστεί τις ανάγκες και θα ανταποκριθεί κατάλληλα στις αγωνίες του επιχειρηματικού κόσμου. Ο επιμελητηριακός θεσμός βρίσκεται στην διάθεση της, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις και προτείνοντας εφαρμόσιμες λύσεις, ώστε να θωρακισθεί η βιωσιμότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Τέλος, ευχόμαστε ολόψυχα σε όλες και όλους το 2022 να φέρει υγεία και να είναι έτος ανάκαμψης και δημιουργίας!

 

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας

Παναγιώτης Αγνιάδης