Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Η Γενοκτονία των Αρμενίων: ο ατιμώρητος δολοφόνος, εισβολείς και κατακτητής που έγινε ειρηνοποιός και εγγυητής... !!!

 

Θεοφάνης Μαλκίδης

Δρ Παντείου Πανεπιστημίου -μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών των Γενοκτονιών που το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων: ο ατιμώρητος δολοφόνος, εισβολείς και κατακτητής που έγινε ειρηνοποιός και εγγυητής...

Αρχικώς, θα πρέπει να ευχαριστήσω  τη Δημοκρατία της Αρμενίας, όπως και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, που μου έχουν δώσει τη  δυνατότητα να λάβω μέρος, πολλές φορές, σε διεθνείς συναντήσεις για  τη Γενοκτονία, με αποκορύφωμα το 2015 με  τη συμπλήρωση εκατό ετών από το μαζικό έγκλημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 1.500.000 ανθρώπους. Ήταν μεγάλη  τιμή αλλά και μεγάλο χρέος να βρεθεί ένας Έλληνας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το ιστορικό Γερεβάν και στο μνημείο του Αρμενικού Ολοκαυτώματος.

 Το ίδιο ένιωσα  όταν με αφορμή

το συνέδριο για τη Σύμβαση και την Πρόληψη της Γενοκτονίας βρέθηκα στην Αρμενική πρωτεύουσα και φύτεψα ένα δέντρο στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Με ανάλογες πράξεις μπορεί ένας Έλληνας, ένας άνθρωπος να νιώσει πολλά. Συναισθήματα που οι δολοφόνοι Νεότουρκοι και Κεμαλικοί θέλησαν μαζί με τους ανθρώπους να τα εξαφανίσουν.

Επίσης, οφείλω να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο της Αρμενίας για την  αναγνώριση, προν μερικά χρόνια, της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ασσυρίων. Ήταν μία σημαντική και αναγκαία κίνηση. Τώρα μπορούμε να βαδίσουμε με άλλη δυναμική.

Το ζήτημα της μαζικής δολοφονίας – είμαι ένας απόγονος των διασωθέντων του Ελληνικού Ολοκαυτώματος- μας αφορά πλέον όλους. Αρμένιους, Ασσύριους, Έλληνες, όλη την Οικουμένη. Και επειδή είναι ένα πανανθρώπινο αίτημα, θα λάβει σύντομα τη θέση που του αξίζει στην  Ιστορία και τη Δικαιοσύνη. Αναγνώρισης, δικαίωσης, αποκατάστασης, επανόρθωσης. Μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση, μετά το σκοτάδι το φως, μετά την άρνηση, η αναγνώριση.