Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠ.ΕΞ.

Φιλοτουρκικό παραλήρημα Βρετανού πρώην ΥΠΕΞ

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Times του Λονδίνου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Jack Straw καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να μελετήσει κατά επίσημο τρόπο τη διχοτόμηση της Κύπρου, αν οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης αποτύχουν και τη διεθνή κοινότητα να ασχοληθεί δημόσια με τη λύση των δυο κρατών.
Σ’ ένα κείμενο, ουσιαστικά προπαγανδιστικό της αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος, που προχωρεί πέραν οποιασδήποτε άλλης μέχρι τώρα τοποθέτησης από επώνυμο παράγοντα, υπέρ μιας διχοτομικής λύσης, ο εβραϊκής καταγωγής Straw αναφέρεται σε διαδοχικές προσπάθειες του ΟΗΕ υπό την καθοδήγηση ικανών, όπως λέει, εκπροσώπων όπως τώρα του Alexander Downer και στις επικείμενες «κρίσιμες συνομιλίες του Ελληνοκύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της ΤΔΒΚ Dervis Eroglu με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ», όπως γράφει.
«Είναι καιρός για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μελετήσει επίσημα τη διχοτόμηση της Κύπρου αν αποτύχουν οι συνομιλίες. Αυτό θα είναι κάτι το πολύ αμφιλεγόμενο στον ΟΗΕ όπως και στην Ε.Ε. Η Ρωσία θα αντιταχθεί με σφοδρότητα όπως στο Κόσοβο. Εκείνοι, όμως, που αντιδρούν καλώντας με να προσέχω τα λόγια μου (να πλύνω το στόμα μου με φαινικό οξύ) θα μπορούσαν να πουν για πόσο ακόμη χρόνο η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ θα μπορούν να ανέχονται αυτή την κατάσταση, της οποίας το μόνο αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι η παράλυση στην ανάπτυξη σχέσεων με την Τουρκία.
Καλοί λόγοι με έκαμαν να πιστεύω ότι έχοντας την ελληνοκυπριακή Κύπρο εντός της ΕΕ θα βοηθούσε στην ειρηνική διαδικασία. Αυτή η σκέψη δεν έχει δικαιωθεί από τα γεγονότα. Οταν το 2004 η κυπριακή συμπεριφορά μας οδήγησε σε δεύτερες σκέψεις, θα έπρεπε να παραγνωρίσουμε τη σαφή απειλή από την Ελλάδα ότι θα ασκούσε βέτο έναντι της ένταξης όλων των άλλων χωρών εκτός αν εντασσόταν ταυτόχρονα και η Κύπρος.
Δεν μπορούμε να στρέψουμε το ρολόι πίσω αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους του εμπορίου. Η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία την Ε.Ε.», γράφει ο Jack Straw.
Στο άρθρο του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών γράφει ότι οι μελλοντικές στρατηγικές σχέσεις της Τουρκίας των 74 εκατομμυρίων με την Ε.Ε. είναι όμηρος των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο με ελληνοκυπριακό πληθυσμό 750, 000 και τουρκοκυπριακό 250,000 και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «η εξουσία της κυπριακής κυβέρνησης καλύπτει μόνο το νότιο μέρος της νήσου από το 1974 όταν ο τουρκικός στρατός έθεσε υπό κατοχή τον τουρκοκυπριακό, κυρίως, βορρά».


Δημήτρης Σοβατζής
Ε-mail:sovdim@hotmail.com