Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Βουλγαρία: Το «Κοζλοντούι» αντέχει 7 Ρίχτερ

Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή...τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία και τις έντονες διεθνείς ανησυχίες για τις απρόβλεπτες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό «Φουκουσίμα». Οι ειδικοί δηλώνουν πως τα γεγονότα στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό είναι εξαιρετικά απίθανο να επαναληφθούν στο εργοστάσιο της Βουλγαρίας στο Κοζλοντούι. Η κατάρρευση και έκρηξη στον ιαπωνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν προκλήθηκε λόγω ενός καταστρεπτικού σεισμού, αλλά από το τσουνάμι που ακολούθησε, υπογράμμισαν στην δήλωσή τους οι εμπειρογνώμονες.

Το Κοζλοντούι έχει δύο πυρηνικές μονάδες του τύπου PRW, όπου το νερό θερμαίνεται από τον αντιδραστήρα, και ατμοποιείται χωρίς επαφή με τα υπόλοιπα ύδατα τα οποία θέτουν σε κίνηση την παραγωγή. Ο πυρηνικός σταθμός έχει τρία συστήματα ασφάλειας με ανεξάρτητη παροχή ηλεκτρικής ισχύος, με το καθένα να έχει την δυνατότητα να ψύξει ανεξάρτητα τον αντιδραστήρα.
Κατά την διάρκεια της ανακαίνισης των δύο μονάδων πριν από πέντε χρόνια, οικοδομήθηκε ένας νέος σταθμός παραγωγής με βάση καύσιμο πετρέλαιο ντίζελ που μπορεί να αντικαταστήσει έναν από τους άλλους τρείς. Επιπλέον ο πυρηνικός σταθμός στο Κοζλοντούι έχει συμπληρωματικές εγκαταστάσεις για άντληση νερού για επείγουσα ψύξη του αντιδραστήρα και μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει πυροσβεστικά οχήματα.
Ο Υπουργός Οικονομίας και ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράιστο Τράικοφ, ανέφερε ότι το Κοζλοντούι έχει προγραμματιστεί να αντέξει σεισμούς μεγέθους πάνω από τις 7 μονάδες της κλίμακας Ρίχτερ, προσθέτοντας ότι ο μελλοντικός πυρηνικός σταθμός στο Μπελένε, αν κατασκευαστεί, θα έχει την ίδια αντοχή. Παρόλο που και οι δύο σταθμοί είναι στην περιοχή του Δούναβη, από σεισμολογική άποψη το Κοζλοντούι είναι σε πολύ ασφαλέστερη περιοχή από ότι το Μπελένε. Τέλος ο υπουργός υποσχέθηκε πως θα ζητήσει την επιπλέον γνωματεύσεις από διεθνείς εμπειρογνώμονες για επιπλέον ανάλυση των βουλγαρικών αντιδραστήρων..


epikaira