Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011
Συνταγή για Λαγάνα
Υλικά
4 κούπες νερό σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. νωπή μαγιά
2 κουταλιές ζάχαρη
25 γρ. αλάτι(1 κουταλιά και 1 κουταλάκι του γλυκό)
4 κουταλιές λάδι
1 1/2 –2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τη μαγιά,το νερό,το λάδι,τη ζάχαρη,1 κιλό από το αλεύρι μας,το αλάτι και ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ακόμη για να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία μεγάλα κομμάτια και τα λαδώνουμε καλά.Αφήνουμε σκεπασμένα,1 ώρα περίπου( ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος)να φουσκώσουν.
Παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης και με ένα μικρό πλαστράκι σε αλευρωμένη επιφάνεια τα ανοίγουμε δίνοντάς τους το σχήμα που θέλουμε.
Μεταφέρουμε κάθε μια από τις λαγάνες μας σε ταψί και τις αφήνουμε,αφού τις λαδώσουμε πρώτα,να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Πατάμε με τα δάχτυλα να σχηματίσουμε τα σχέδια που όλοι ξέρουμε πάνω στις λαγάνες.
Με ένα πινέλο τις βρέχουμε και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς,περίπου 30 λεπτά,ανάλογα το φούρνο ,μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
Βγάζουμε και τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν.Οσες δεν καταναλωθούν την ίδια μέρα μπορούν να φυλαχτούν καλά κλεισμένες σε σακούλες τροφίμων στην κατάψυξη.
Καλή Σαρακοστή!!!
http://syntagesapospiti.blogspot.com
You might also like: