«Δεν έχουμε προβλήματα με τα προϊόντα της Βοιωτίας»
Με αφορμή την παρουσία του ως ένας από τους βασικούς ομιλητές της ημερίδας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠEMETE) στην Ιτέα, στις 26 Φεβρουαρίου 2011 με χορηγό επικοινωνίας την ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ, ο Διευθυντής της εφημερίδας Λάμπρος Ρόδης καί συνεργάτης τού ΒΟΙΩΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ εξασφάλισε αποκλειστικές δηλώσεις του Καθηγητή Μικροβιολογίας Τροφίμων Γ.Π.Α. και Προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Γιάννη Νυχά, σύμφωνα με τις οποίες «προς το παρόν οι ενδείξεις φανερώνουν πως δεν έχουμε προβλήματα με τα προϊόντα της Βοιωτίας», απαντώντας ουσιαστικά στο σύνολο των δημοσιευμάτων που μιλούν για διατροφικά σκάνδαλα στο Νομό, τα οποία απειλούν το ήδη μειωμένο αγροτικό εισόδημα!
Κύριε Νυχά, αρχικά θέλω να ξεκινήσουμε από την δράση του ΕΦΕΤ στην περιοχή μας…Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται τη δυνατότητα να ανακοινώσω πως αποφασίστηκε για την ευρύτερη περιοχή σας, ο ΕΦΕΤ να επιλέξει τη Λαμία ως Κέντρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από την τέως Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κατερίνα Μπατζελή και Βουλευτή Φθιώτιδας, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από τον σημερινό Υφυπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. κ. Χρήστο Αηδόνη.
Όσον αφορά τις έρευνές σας πάνω στην ελιά; Ως Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θέλω να σας τονίσω πως είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη όσον αφορά την έρευνα πάνω στην ελιά. Να φανταστείτε πως είμαστε περισσότερο αναπτυγμένοι στον τομέα αυτό κι` από το Ινστιτούτο «De la Grasa» που μνημονεύτηκε της Ισπανίας, ένα Ινστιτούτο με 130 χρόνια ιστορίας, και δεν έχουν καταφέρει να γίνουν συντονιστές σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Αυτό το έχει πετύχει η δική μας η ομάδα και οι Ισπανοί αποτελούν μέρος της ομάδας μας, παρ` όλο που κατέχουν το 43% της επιτραπέζιας ελιάς παγκοσμίως.
Συνεχίζουμε να κάνουμε αυτές τις ενέργειες επειδή η ελιά είναι ένα πολύ δυναμικό προϊόν, γι` αυτό και επικεντρωνόμαστε στη μείωση του αλατιού και ακολούθως τη χρησιμοποίηση ειδικών καλλιεργειών – μικροοργανισμών στην καλλιέργειά τους, με προβιοτικά βακτήρια που δημιουργούν και ευεξία.
Δημιουργούμε, δηλαδή, μια επιπρόσθετη αξία στο προϊόν.
Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που μιλούν για διατροφικά σκάνδαλα στη Βοιωτία εξ` αιτίας του μολυσμένου νερού, τι έχετε να μας δηλώσετε;Ως ΕΦΕΤ ανήκουμε στο Υπουργείο Υγείας, γι` αυτό με πρωτοβουλία μας έχουμε κάνει μια συνάντηση των αρμόδιων φορέων λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Στη συνάντηση αυτή έχει σχεδιαστεί ένα πλάνο δράσης που σιγά σιγά υλοποιεί ο ΕΦΕΤ, όντας έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με συντονισμένες ενέργειες ώστε να ερευνηθούν προϊόντα της περιοχής όπως καρότα, κρεμμύδια και πατάτες, τη στιγμή όμως της παραγωγής τους, στην εποχή τους. Έχουμε σχεδιάζει, λοιπόν, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Σύντομα - εκτός από τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κουτσούκος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - πιστεύω στα μέσα του Μαρτίου, να έχουμε τα πρώτα γενικευμένα αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους.Προς το παρόν, πάντως, οι ενδείξεις φανερώνουν πως δεν έχουμε προβλήματα με τα προϊόντα της Βοιωτίας, σε όλες τις περιοχές. Για την ακρίβεια βγάζουμε αντίθετα αποτελέσματα από τους συναδέλφους καθηγητές που έχουν δώσει κατά καιρούς έρευνές τους και στοιχεία στον Τύπο.Άλλωστε και οι ίδιοι από την πραγματική τους μελέτη δεν φανερώνεται πως επιβαρύνονται αυτά τα προϊόντα. Απλώς θέτουν ερωτήματα, τα οποία απομονώνονται, έχουν μεγαλοποιηθεί και έχουν περάσει στον κόσμο αρνητικά μηνύματα γι` αυτές τις περιοχές της Βοιωτίας. Σε λίγο καιρό θα δείξουμε τα τελικά αποτελέσματα.Πιστεύετε ότι ήταν στοχευμένος αυτός ο «πόλεμος» εναντίον των Βοιωτικών προϊοντων;«Δεν θέλω να σχολιάσω αυτό που λέτε, αλλά οι συγκριμένοι ερευνητές που φέρονται πως ανακοίνωσαν αυτά τα στοιχεία, από τις απαντήσεις που έδωσαν επεξηγώντας τα δημοσιεύματα, λένε πως δόθηκε υπερβολική επικαιρότητα και αποδόθηκαν από υπερβολικό ζήλο από τις εφημερίδες. Όσον αφορά την αρμοδιότητα του νερού, θέλω να διευκρινίσω πως ο ΕΦΕΤ έχει εποπτικό ρόλο μόνο στο εμφιαλωμένο νερό, αφού και εκεί έχουμε μια πρωτοτυπία ως χώρα, χαρακτηρίζοντας το νερό ως φυσικό αγαθό, εάν και βάση του κοινοτικού κανονισμού το νερό είναι τρόφιμο, με αποτέλεσμα να υπόκειται σε άλλη νομοθεσία ελέγχου»Ποίον τελικά συμφέρει αυτή η παραφιλολογία;«Δεν θέλω να αποφύγω την ερώτησή σας, αλλά δεν ξέρω. Εκείνο που πιστεύω ότι μερικές φορές θεωρούμε ευκολότερο να αναρωτιόμαστε ποιους ευνοεί και ποιους όχι μια κατάσταση, αλλά να ξεχνάμε πως εμείς ως άνθρωποι έχουμε την τάση να ενδίδουμε ευκολότερα σε μερικές περιπτώσεις. Είναι σαν το φίλαθλο που διαμαρτύρεται επειδή ο διαιτητής δεν σφύριξε πέναλτι. Μήπως είμαστε και εμείς που φταίμε που υιοθετούμε ότι ακούμε; Πάντως έως μέσα Μαρτίου θα έχουμε τελικά αποτελέσματα και θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Υγείας».
ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Δημήτρης Σοβατζής
Ε-mail:sovdim@hotmail.com