Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ !!!

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Ο Έλληνας κατάσκοπος από τη Κω που πέθανε στις φυλακές της Σμύρνης

Παναγιώτης Σαββίδης - Η τραγική ιστορία του 65χρονου μουσουλμάνου που είχε συλληφθεί μαζί με τον ανιψιό του και είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας. Στο νοσοκομείο των τουρ­κικών φυλακών της Σμύρvns άφησε την τελευταία του πνοή το περασμένο Ιούλιο ο 65xρovoς μουσουλμάνος Νουρί Χαφίς από την Κω, που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας. Ο Χαφίς, μαζί με τον ανιψιό του Αχμέτ Χαφίς που ζούσε μόνιμα στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) της Τουρκίας, συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2009 από άνδρες της ΜΙΤ (των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών) σε μια επιχείρηση αστραπή που απασχόλησε για μέρες τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το κατηγορη­τήριο, ο Χαφίς και ο ανηψιός του φωτογράφιζαν και βιντε­οσκοπούσαν ασκήσεις του Τουρκικού Στρατού και Ναυ­τικού, καθώς και στρατόπεδα και Ναυτκές Βάσεις στην Αλικαρνασσό, τη Σμύρνη και το Αϊβαλί.
Στην κατάθεση του ο Χαφίς, που είχε τον κωδικό «Ιπποκράτης», φέρεται να ανέφερε ότι το 1985 τον προσέγγισαν άνδρες της ΕΥΠ και συμφώ­νησε να δίνει σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες από τα τουρκικά παράλια έναντι αμοιβής.
Τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν πως ξεκίνησε με 300 δολάρια τον μήνα και έφτασε στα 700 ευρώ. Ο ανηψιός του, Αχμέτ Χαφίς χρησιμοποιούσε τον κωδικό «Σω­κράτης» και «στρατολογήθηκε» από τον θείο του, όπως ο ίδιος υποστήριξε.
Ο Χαφίς γεννήθηκε στην Κω, αλλά από πολύ μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην απέναντι τουρκική ακτή, όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελ­ματικά. Ήταν παντρεμένος δύο φορές και έχει μία κόρη. Σήμερα, η σύζυγος και η κόρη του, αλλά και οι συγγενείς του στην Κω κρατούν ερμητικά κλειστά τα στόματα τους προσπαθώντας να ξεχάσουν την ιστορία που τους αναστά­τωσε τη ζωή.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Χαφίς και ο ανιψιός του παρακολουθούνταν στενά για περισσότερο από 12 μήνες. Στο δικαστήριο καταδικάστη­καν σε ποινή φυλάκισης 20 ετών για κατασκοπεία υπέρ της χώρας μας.
Ο Χαφίς άφησε την τελευ­ταία του πνοή στο νοσοκομείο των φυλακών χτυπημένος από την επάρατη νόσο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Ο ανιψιός του συνεχίζει να εκτίει την ποινή του, ξεχασμένος από τους πάντες και με τη ρετσινιά του «προδότη» μέσα στις φυλακές βαρυποινιτών της Σμύρνης.