Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ – ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ‼! ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ !!!

Το ντοκιμαντέρ "Οι μπλε αγελάδες" (1991) αφηγείται την επιδημία του καρκίνου του πνεύμονα που έπληξε τους εργαζόμενους των ορυχείων χρυσού της Σαλσίν στην Γαλλία. Δείχνει το δράμα των οικογενειών που πλήττονται από την "μακρά και επώδυνη ασθένεια", τα προβλήματά τους 
αντιμετωπίζοντας τη γραφειοκρατία για να αναγνωρίσουν την επαγγελματική ασθένειά τους, την ανεπαρκή επιστημονική έρευνα για τον εντοπισμό των καρκινογόνων ουσιών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκλεγμένοι στην επιτροπή υγείας και ασφάλειας για την επιβολή μέτρων πρόληψης ενώ η ανεργία και οι απειλές για την απασχόληση, κυριαρχούν. Το ορυχείο, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, έκλεισε οριστικά το 2004 για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Επειδή πολλοί εργαζόμενοι στην «Ελληνικός Χρυσός», αλλά και διάφοροι άλλοι κάτοικοι της περιοχής μας, είτε από «ιδιοτέλεια», είτε από άγνοια, είτε από ελαφριά καρδιά, νομίζουν ότι η υπόθεση με το μεταλλείο χρυσού και την επαπειλούμενη καταστροφή στην περιοχή και στις ζωές όλων μας –αλλά κυρίως των εργαζομένων- δεν είναι παρά καταστροφολογία «μερικών περίεργων οικολόγων», για να μην αναφέρουμε τους άλλους χαρακτηρισμούς που εκσφενδονίζουν δεξιά κι αριστερά για όσους αντιδρούν, τους προ(σ)καλούμε να δουν το video.

Είναι το 1ο από δύο ντοκιμαντέρ που έγιναν με 10 χρόνια διαφορά το ένα από το άλλο. Αναφέρεται σε μια –κατά τεκμήριο- πολύ πιο οργανωμένη και προοδευμένη τεχνολογικά χώρα, την Γαλλία. Ας το δουν και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Σε λίγο καιρό θα ακολουθήσει και η ανάρτηση του 2ου.



Ierissos
makeleio.gr