Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΦΩΤΙΣΕ !!! ΤΗ ΘΗΒΑ Ο ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΑΙΝΤ ΟΜΕΡ , ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ !!!

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, άνοιξαν τις πύλες του μεσαιωνικού πύργου Σαιντ Ομέρ, που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Θηβών.








Οι επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το σπουδαίο εσωτερικό του μεσαιωνικού πύργου Σαιντ Ομέρ, να συνομιλήσουν με συντελεστές και αρχαιολόγους, να ενημερωθούν για τις εργασίες του μουσείου που αναμένεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο, ενώ παρακολούθησαν βίντεο από τις εργασίες συντήρησης.




Η βραδιά έκλεισε με Συναυλία & ποίηση από τον καιρό των ιπποτών.

Ο πύργος θα μπορεί να είναι ξανά επισκέψιμος , παράλληλα με το άνοιγμα του μουσείου το Σεπτέμβριο. 

Το άνοιγμα του μουσείου Θηβών σε λίγους μήνες, θα συμβάλει στην τουριστική προβολή της πόλης και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία της πόλης μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.




H ευδαιμονία συνεχίζεται και την περίοδο της Φραγκοκρατίας, όπου η Θήβα είναι πρωτεύουσα και έδρα του Δουκάτου Αθηνών - Θηβών και η πλουσιότερη επαρχία. Από τα εισοδήματα που εξασφαλίζει γίνεται μία από τις λαμπρότερες αυλές της Ευρώπης, με αξιόλογο στρατό για την ασφάλεια του Δουκάτου. Κατά την περίοδο της δυναστείας των Φράγκων διατηρήθηκαν στην πόλη της Θήβας οι Γαλλικοί οίκοι των Ντε Λα Ρος, Ντε Μπριέν (1205 - 1311) και Σαιντ-Ομέρ (1240 - 1311), οι Καταλανοί βασιλείς της Σικελίας και της Αραγωνίας (1311 - 1387) και η κυριαρχία του Ιταλικού οίκου των Ατσαγιόλι (1387 - 1460). Παρά τις συγκρούσεις των δυναστειών, η Θήβα διατηρήθηκε ως ένα ισχυρό κέντρο, με σημαντική ανάπτυξη και οικονομική άνθηση. Αποτελούσε ισχυρό κέντρο εξουσίας και δύναμης των Φράγκων μέχρι την άλωση της από τον Ομάρ, γιο του Τούρκου μπέη Τουραχάν. Έργο της δυναστείας των Σαιντ-Ομέρ είναι ο τετράγωνος πύργος που βρίσκεται σήμερα στο αρχαιολογικό Μουσείο.


Συγχαρητήρια στην προϊσταμένη του αρχαιολογικού μουσείου Θηβών, κα. Αλεξάνδρα Χαραμή, και στους συνεργάτες της για την σημερινή εκδήλωση.

Νίκος Χατζηδούρος


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΤΟ e-sterea