Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ !!! ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΧΑΚΕΡ !!!












Οι δυνατότητές τους διευρύνονται καθώς εκτός από κινητά, υπολογιστές και τηλεοράσεις μπορούν να ελέγξουν αυτοκίνητα και αεροπλάνα !!!

Τον γύρο του κόσμου έκανε πριν από λίγες ημέρες η είδηση ότι ερευνητής κυβερνοασφάλειας φέρεται να παραδέχτηκε στο FBI ότι χρησιμοποιώντας τον φορητό υπολογιστή του παρενέβη επανειλημμένα στα συστήματα επιβατικών αεροπλάνων στα οποία ήταν επιβάτης και σε μία περίπτωση κατάφερε να αλλάξει για λίγο την πορεία του αεροσκάφους.

Δεν είναι ο μόνος ειδικός που το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτει κενά ασφαλείας σε μικρότερα ή μεγαλύτερα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά όλοι μας. Όπως φαίνεται, εκτός από τα αεροσκάφη, ευάλωτα στους χάκερ είναι και τα νέας γενιάς αυτοκίνητα καθώς και διάφορες συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι τηλεοράσεις.

Κινητά τηλέφωνα

Σε διεθνές συνέδριο χάκερ έγινε γνωστό ένα κενό ασφαλείας στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα το οποίο επιτρέπει σε κάποιον που διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες να παγιδεύσει ένα κινητό τηλέφωνο και να ακούει τις συνομιλίες του κατόχου της συσκευής αλλά και να διαβάζει τα γραπτά μηνύματα που ο κάτοχος του κινητού στέλνει και δέχεται.

Το κενό ασφαλείας εντοπίστηκε σε ένα σύστημα με κωδική ονομασία SS7, ένα σύστημα που χρησιμοποιούν πολλές μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο (AT&T, Verizon κ.ά.) για να δρομολογούν τις κλήσεις και τα μηνύματα των πελατών τους.

Μια βασική λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος είναι να μεταφέρει το σήμα από μια κεραία σε μια επόμενη όταν ο κάτοχος ενός κινητού τηλεφώνου μιλάει ενώ μετακινείται γρήγορα – αν π.χ. μιλάει ενώ βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Οι εταιρείες, όπως είναι ευνόητο, αναζητούν τώρα τρόπους ώστε να βρουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Τηλεοράσεις

Οι νέας γενιάς τηλεοράσεις συνδυάζουν τις ιδιότητες της συμβατικής τηλεόρασης αλλά και των ηλεκτρονικών υπολογιστών ώστε να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες ανάγκες. Επιτρέπουν στον χρήστη να παρακολουθεί τηλεοπτικά προγράμματα αλλά και να κάνει διάφορες εργασίες που θα έκανε με έναν υπολογιστή, δηλαδή να συνδέεται με το Internet κ.τ.λ.

Οι νέας γενιάς τηλεοράσεις διαθέτουν σκληρούς δίσκους, κάμερες και μικρόφωνα. Μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ασφάλεια ηλεκτρονικών συστημάτων υποστηρίζει ότι αυτές οι τηλεοράσεις είναι «ευάλωτες» και μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή από μακριά και να παρακολουθεί τους κατόχους της μέσα από την κάμερα και τα μικρόφωνά της.

H εταιρεία ReVuln, που εδρεύει στη Μάλτα, ανακοίνωσε ότι οι τεχνικοί της, λειτουργώντας ως χάκερ, κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας τηλεόρασης που κυκλοφορεί στην αγορά και διαθέτει σκληρό δίσκο, μικρόφωνα και κάμερα.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το μοντέλο τηλεόρασης θα μπορεί να παρακολουθεί – εν αγνοία τους φυσικά – τους κατόχους της. Θα βλέπει και θα ακούει τι συμβαίνει στον χώρο όπου είναι εγκατεστημένη η συσκευή ενώ επίσης θα μπορεί να αποκτήσει τα δεδομένα που είναι καταχωρισμένα στον σκληρό δίσκο της.

Έτσι, αν οι κάτοχοι της τηλεόρασης συνδέονται μέσω αυτής στο Internet, οτιδήποτε κάνουν εκεί θα είναι στη διάθεση του χάκερ. Θα γνωρίζει πού σερφάρουν αλλά και τους κωδικούς τους σε διάφορες online υπηρεσίες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όπως συμβαίνει με τους υπολογιστές αλλά και κάθε άλλη συσκευή που συνδέεται με το Internet, έτσι και οι τηλεοράσεις που έχουν αυτή τη δυνατότητα ενέχουν ταυτόχρονα τους ίδιους κινδύνους. Μπορεί κάποιος να αποκτήσει τον έλεγχό τους από μακριά ή η συσκευή να μολυνθεί από κάποιον ιό.

Αυτοκίνητα

Δύο ειδικοί σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας εντυπωσίασαν στο περυσινό μεγάλο συνέδριο των χάκερ στο Λας Βέγκας, το Def Con, δείχνοντας πώς μπορεί να παρέμβει κάποιος με έναν υπολογιστή στα νέα μοντέλα των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο Κρις Βάλασεκ και ο Τσάρλι Μίλερ κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο από μακριά διαφόρων κρίσιμων συστημάτων των αυτοκινήτων, όπως π.χ. των φρένων.

Οι δύο ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν σε ένα άλλο μεγάλο συνέδριο των χάκερ (Black Hat) που θα λάβει χώρα εφέτος από την 1η ως την 6η Αυγούστου και πάλι στο Λας Βέγκας προκειμένου να παρουσιάσουν μια χαμηλού κόστους συσκευή που κατασκεύασαν η οποία, όπως υποστηρίζουν, εμποδίζει την πρόσβαση των χάκερ σε ένα αυτοκίνητο.

Η συσκευή κοστίζει περίπου 150 δολάρια. «Βασικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν κάποιος χάκερ θα καταφέρει να υποκλέψει αρχεία και δεδομένα, ακόμη και τον αριθμό της πιστωτικής μου κάρτας, συνδεόμενος με τα συστήματα του αυτοκινήτου. Όμως το να μπορεί να πάρει τον έλεγχο του οχήματος και να προκαλέσει ατύχημα είναι μια δραματική εξέλιξη. Για αυτό θέλουμε να γίνουμε μέρος της επίλυσης του προβλήματος» ανέφερε ο Βάλασεκ.