Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΡΩΟΝ ΣΤΟ ΠΥΡΙ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ !!!

iroon pyri thivas
Το 1929 τοποθετείται το Ηρώο με το λιοντάρι που υπάρχει ακόμη και σήμερα στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου  στο Πυρί της Θήβας. Είναι έργο του Θηβαίου Γλύπτη Κώστα Ηλιάδη, κόστισε στην Κοινότητα του Πυριού, 75.000 δρχ της εποχής και είναι κατασκευασμένο από Πεντελικό Μάρμαρο.Την εποχή εκείνη το Πυρί ήταν Κοινότητα με Πρόεδρο τον Α. Δούρο και Γραμματέα το Θεόδωρο Τσούνη και η πλατεία του τότε ήταν εκεί που είναι και σήμερα τοποθετημένο το μνημείο. Δίπλα στην εκκλησία και τα σχολεία σήμερα του Πυριού.
Το μνημείο αναφέρει τα ονόματα τριάντα ηρώων του Πυριού που έπεσαν στα πεδία των μαχών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Στη βάση του μνημείου υπάρχει η υπογραφή του Θηβαίου γλύπτη Κ.Ηλιάδη για τον οποίο υπάρχουν δεκάδες κείμενα για την σπουδαιότητα του έργου του, πουθενά όμως η αναφορά ότι κατάγεται από την Θήβα. Το Ηρώο του Πυριού όμως αποκαθιστά τα πράγματα καθώς κάτω δεξιά αναγράφει: Κ.Δ Ηλιάδης Εποιεί, Θηβαίος.
Heroon pyri thivas2
Είναι ένα από τα πολλά νεότερα μνημεία της πόλης, τα οποία είναι μπροστά μας αλλά τα προσπερνάμε μη γνωρίζοντας την ιστορία τους.
Οι φωτογραφίες είναι της Ειρήνης Αναστασίου.
ΔΠ για exeisminima.gr