Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΔΑΚΡΥΣΕ !!! Η ΠΑΝΑΓΙΑ !!!






Στο νησί Βαλαάμ δάκρυσε η Εικόνα της Υπεραγίας Παναγίας του Καζάν



ΜΟΣΧΑ. Την Κυριακή στη σκήτη των Αγίων Πάντων της Ιεράς Μονής του Βαλαάμ έγινε η καθεδρική εορτή, κεντρικό σημείο των πανηγυρισμών έγινε η Θεία Λειτουργία της οποίας ηγήθηκε ο ηγούμενος του μοναστηριού επίσκοπος Παγκράτιος του Τρόιτσκ.


Πριν τη λειτουργία στο καθεδρικό ναό της σκήτης έγινε η δέηση με αγιασμό των υδάτων.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Μονής, την παραμονή της εορτής κατά την Ολονύκτια Λειτουργία στο Ναό των Αγίων Ασωμάτων στην εικόνα της Υπεραγίας Παναγίας του Καζάν σημειώθηκαν μερικές σταγόνες του μύρου που μούσκεψαν το μαντήλι της Υπεραγίας Παναγίας.

Η εικόνα της Υπεραγίας Παναγίας του Καζάν φιλοτεχνήθηκε σε ένα από τα μοναστήρια της Σιβηρίας ειδικά για τη σκήτη του Βαλαάμ, και το Μάιο του 2015 μεταφέρθηκε στο Βαλαάμ. Τοποθετήθηκε στη τζαμαρία σε μία ειδική κιβωτό με επιγραφή «Κάλυψε και Σώσε τη Γη».

Η σκήτη των Αγίων Πάντων θεωρείται η πιο κλειστή σκήτη, αφού οι γυναίκες μπορούν να βρεθούν εδώ μόνο μία φορά το χρόνο, την καθεδρική εορτή της σκήτης.

Τη Δευτέρα με την ευλογία του επισκόπου Παγκρατίου του Τρόιτσκ έγινε η φωτογράφηση των δακρύων στην εικόνα, μετά το τζάμι πάλι τοποθετήθηκε στην κιβωτό.

Στο μοναστήρι του Βαλαάμ καταγράφτηκαν πολλαπλά περιστατικά θαυματουργών δακρύων μύρου στις εικόνες. Μερικά από τα περιστατικά αυτά επίσημα επιβεβαιώθηκαν.

Στις 11 Ιουλίου 1999, την ημέρα του εορτασμού της μνήμης των Αγίων Θαυματουργών Σεργίου και Γκέρμαν του Βαλαάμ, μετα΄την κοινή προσευχή με τον Μακαρίτη Αγιότατο Πατριάρχη Αλέξιο Β’, η εικόνα των Αγίων Σεργίου και Γκέρμαν του Βαλαάμ, τοποθετημένη πάνω από την κιβωτό με τα ιερά τους λείψανα, άρχισε να δακρύζει.

Πρώτα το μύρο ως λίγες μικρές σταγόνες εμφανίστηκε στους μαντύες των Αγίων Σεργίου και Γκέρμαν, έπειτα άρχισε να σταλάζει προς τα κάτω. Κατά πιο λεπτομερή εξέταση της επιφάνειας της εικόνας στις απεικονίσεις των Αγίων παρατηρήθηκαν πολλές απειροελάχιστες σταγόνες του μύρου. Το μύρο ήταν ένα διαφανές παχύρευστο υγρό με απαλή ευωδία. Το δάκρυσμα των ιερών εικόνων θεωρούμε ως απόδειξη της ελεημοσύνης του Κυρίου προς εμάς το δύσκολο αυτό χρόνο που διανύουμε» έλεγε ο μακαρίτης Αγιότατος Πατριάρχης Αλέξιος Β’.

Όταν παρατηρήθηκαν τα δάκρυα στην εικόνα, τελέστηκε η δέηση στους Αγίους Σέργιο και Γκέρμα. Το δάκρυσμα συνέχιζε επί μερικές μέρες. Την Τετάρτη στις 14 Ιουλίου, την ημέρα της μνήμης των Αγίων Αφιλάργυρων Κοσμά και Δαμιανού, στη Λειτουργία το μύρο πάλι εμφανίστηκε στην εικόνα πάνω από την κιβωτό των Αγίων Σεργίου και Γκέρμαν.

 Μάρτυρες των δακρύων έγιναν οι αδελφοί του μοναστηριού και πολλαπλοί προσκυνητές. Μετά τον Εσπερινό στις 14 Ιουλίου ο ηγούμενος του μοναστηριού, αρχιμανδρίτης Παγκράτιος (Ζέρντεφ) και ιερείς της Μονής τέλεσαν την κοινή ευχαριστήρια δέηση με ακάθιστο στους Αγίους Σέργιο και Γκέρμαν του Βαλαάμ.

Άλλο ένα περιστατικό των δακρύων στο μοναστήρι του Βαλαάμ καταγράφτηκε στις 24 Αυγούστου του 2004. Το άγιο μύρο εμφανίστηκε στο τζάμι της εικόνας της Υπεραγίας Παναγίας «Παντάνασσα». Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε στο Άγιον Όρος ειδικά για το μοναστήρι στο Βαλαάμ. Η Υπεραγία Παναγία πολλές φορές έχει δείξει την ευλογία της από την εικόνα τούτη προς ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Αυτή τη φορά το δάκρυσμα άρχισε μετά την προσευχή προς την Υπεραγία Παναγία του Βιατσεσλάβ Βισνιακόφ, βετεράνου των πολέμων στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενίαμ, απόστρατο αξιωματικό, που προσευχόταν την Παναγία για τη διάσωση του μικρότερου του γιου Ίγκορ, αγνοούμενου στον πόλεμο της Τσετσενίας.

Και να, προς την παρηγορία του λυπημένου πατέρα έγινε και το θαύμα: στο τζάμι της εικόνας στο δεξί χέρι της Υπεραγίας Παναγίας εμφανίστηκε ο ελληνικός σταυρός, μουσκεμένος με το μύρο. Το μύρο έτρεψε από όλες τις άκρες του σταυρού και σχεδόν έφτανε στο κάτω μέρος της κιβωτού.


 Ο ευλαβής παπάς, στον οποίο ο Βιατσεσλάβ μίλησε για τη λύπη του, και ο οποίος του συμβούλεψε να απευθυνθεί στην Παναγία με την προσευχή, αμέσως κατάλαβε ότι Εκείνη, την καρδιά της οποίας "διαπερνά το όπλο " με την εικόνα των παθών της σταύρωσης του δικού της Γιου, δεν μπόρεσε να μείνει αδιάφορη στη λύπη του γονέα. Μετά την ανακάλυψη του θαύματος των δακρύων οι αδελφοί καλόγεροι τέλεσαν την ευχαριστήρια δέηση στην εικόνα.