Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ !!! ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ !!!

POS γίνεται η φοροδιαφυγή! Για πολλοστή φορά αναφέρουμε πως καμία ασφάλεια δεν παρέχουν οι ηλεκτρονικές κάρτες παντός τύπου


Πώς το POS ανοίγει δρόμο στη φοροδιαφυγή
Τρόπο για να παρακάμψουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς στην Ελλάδα αλλά και «παράθυρο» φοροδιαφυγής φαίνεται πως έχουν βρει πολλές επιχειρήσεις μέσω της χρήσης των POS.
Αρκετοί επιχειρηματίες, κυρίως σε τουριστικές περιοχές με πολλούς ξένους, χρησιμοποιούν δύο μηχανάκια POS, ένα ελληνικό κι ένα εξωτερικού, για να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας.

Το κόλπο έχει ως εξής: Ο επιχειρηματίας συστήνει μια εταιρεία, με την ίδια επωνυμία με την ελληνική, σε μία χώρα του εξωτερικού (π.χ. Βουλγαρία), μέσω της οποίας συνδέει το δεύτερο POS με έναν τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού.
Έτσι, όταν γίνεται η πληρωμή από τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (στο POS του εξωτερικού) τα χρήματα μεταφέρονται αυτόματα εκτός Ελλάδος, χωρίς καμία καταγραφή τους στην χώρα μας, άρα χωρίς την καταβολή ΦΠΑ προς το ελληνικό κράτος και παρακάμπτοντας τα capital controls.
Από εκεί κι ύστερα ο επιχειρηματίας μπορεί είτε να εισπράξει τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα μέσω ξένης πιστωτικής κάρτας ή να τα διοχετεύσει σε άλλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Το φαινόμενο, λένε από την Τράπεζα της Ελλάδος παρατηρείται πιο συχνά σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να φοροδιαφύγουν, αλλά και να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό παρακάμπτοντας τα capital controls.
Το κόλπο έχει γίνει αντιληπτό, αλλά προς το παρόν δεν έχουν αποδώσει οι προσπάθειες εντοπισμού των επιχειρήσεων που διαπράττουν φοροδιαφυγή με το σύστημα των POS.