Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΑΝΗΣΥΧΙΑ !!! ... ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ...!!!

Σε μια κρίσιμη πολιτική περίοδο για την Ελλάδα η Άγκυρα πιέζει για μια ''νίκη'' στο Αιγαίο!

Ανησυχία για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
Τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου ή σοβαρού ατυχήματος πάνω από το Αιγαίο λόγω της αυξημένης τουρκικής παραβατικότητας επισημαίνουν από το υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις υπερπτήσεις αεροσκαφών αλλά και τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από πολεμικά πλοία της γειτονικής χώρας.
Γράφει ο Βασίλης Νέδος για την Καθημερινή
 Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι και οι ΗΠΑ μέσω διαύλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητούν αυτοσυγκράτηση στο Αιγαίο, ωστόσο τόνιζαν πως η Τουρκία υπονομεύει στην πράξη τον στόχο όλων όσοι επιθυμούν τη μετατροπή του αρχιπελάγους σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι έχουν ήδη γίνει οι δέουσες διπλωματικές ενέργειες για λεπτομερή ενημέρωση όλων των συμμάχων, για την ακριβή φύση της τουρκικής παραβατικότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για όλα αυτά, πρόσθεταν διπλωματικές πηγές, έχουν προβληθεί επαρκώς και οι ελληνικές θέσεις για το θέμα τόσο σε επίπεδο Ε.Ε., ΝΑΤΟ, όσο και έναντι όλων των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον, υπήρχε δυσφορία για πληροφορίες που έφεραν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έτοιμα να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, μακριά από το Αιγαίο.
Τα ελληνικά πλοία, επισήμαιναν διπλωματικές πηγές, θα παραμείνουν εκεί όπου είναι η αποστολή τους, δηλαδή στις θέσεις τους στο Αιγαίο. Η ένταση στο Αιγαίο και ιδιαίτερα τα περιστατικά γύρω από τις Οινούσσες και το σύμπλεγμα των νησίδων που τις περιβάλλουν βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων και χθες, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το κλίμα στη σύσκεψη ήταν παρόμοιο με όσα άφηναν να γνωστοποιηθούν διπλωματικές πηγές, ιδίως ως προς την αυξανόμενη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δεν συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος», αναφέρεται στο σχετικό σύντομο ανακοινωθέν του Μεγάρου Μαξίμου.
Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπάρχει εγρήγορση για την προγραμματισμένη τουρκική κινητικότητα των επόμενων ημερών στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία πραγματοποιεί αυτή την περίοδο εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια στο Κεντρικό Αιγαίο, αλλά και άσκηση σε σενάρια έρευνας και διάσωσης στα τουρκικά αλλά και τα διεθνή ύδατα του Ανατολικού Αιγαίου.
Ο ίδιος ο υπουργός κ. Π. Καμμένος βρέθηκε χθες στην Ικαρία και έχει αποφασίσει το επόμενο χρονικό διάστημα να επισκέπτεται τακτικά όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αφενός για να επιβλέπει διάφορα έργα που πραγματοποιούνται, αφετέρου για να κάνει αισθητή την παρουσία του στις στρατιωτικές μονάδες της περιοχής. Σε στρατιωτικό επίπεδο η τουρκική κινητικότητα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα περιστατικά, οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και οι παραβάσεις του FIR Αθηνών συνεχίστηκαν και χθες, αυτή τη φορά κυρίως από ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιούν οι Τούρκοι στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου τα τελευταία 24ωρα.
Στα Γενικά Επιτελεία το ενδιαφέρον έχει, ευλόγως, εστιαστεί στις Οινούσσες, που, όπως φάνηκε καθαρά και τις προηγούμενες ημέρες, αποτελούν τον βασικό στόχο της τουρκικής παραβατικότητας.