Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ .....

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011

Οι αναξιόπιστοι οίκοι αξιολόγησης

Από το 2006, η Moody’s, η Standard & Poor’s και η Fitch, έχουν τριπλασιάσει τα κέρδη τους στην Ισπανία. Αυτό αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Periodico, που έχει ως επικεφαλίδα: «Οι οίκοι αξιολόγησης κερδίζουν». Όπως γράφει η εφημερίδα, «την ώρα που η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, με την ευρωζώνη στα όρια της διάλυσης, ένας από τους τρεις οίκους έδωσε το μοιραίο χτύπημα», αναφερόμενη στην περαιτέρω υποβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch στις 13 Ιουλίου. «Θα μπορούσε να είναι οποιασδήποτε από τους τρεις οίκους», λέει η εφημερίδα, «…άλλωστε, όπως τις χαρακτήρισε η ΕΕ, δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά ένα ολιγοπώλιο…».


«Η δουλειά τους είναι τόσο απλή που είναι εξωφρενικό… το ειδικό τους βάρος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία νομοθετικών ρυθμίσεων και ελέγχων στη Βόρειο Αμερική, έχει καταστήσει τους οίκους αυτούς ως ένα μέγιστο πρόβλημα, ειδικά για τα ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη».
Μάλιστα, εκτός από το να ανέχονται την υποβάθμισή τους, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να δαπανήσουν δημόσιο χρήμα για να καλύψουν τα κενά που προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση, η οποία οφείλονταν κυρίως στα τοξικά προϊόντα, που λίγες μόνο μέρες πριν σκάσει η φούσκα, οι οίκοι αυτοί είχαν αξιολογήσει με ΑΑΑ.
S.A.-Presseurop
antinews