Πίνακες με τους νέους μισθούς
Δραστικές περικοπές στις αποδοχές «έρχονται» για τηνπλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο, που κατατέθηκε στη Βουλή και θέτει τέρμα σε όλα τα χορηγούμενα μέχρι σήμερα επιδόματα, με διατήρηση μόνο τεσσάρων και τη θέσπιση κινήτρου επίτευξης στόχων.
Μεγαλύτερη μείωση – ακόμη και 50% – θα υπάρξει για τα λεγόμενα... «ρετιρέ» του Δημοσίου, ενώ δίδονται μικρές αυξήσεις στους χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους, της τάξεως του 7%,καθώς ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ. Παράλληλα μπαίνει μαχαίρι στην υπερωριακή εργασία, ενώ το επίδομα γάμου καταργείται και τη θέση του παίρνει το οικογενειακόεπίδομα, το οποίο θα λαμβάνεται μόνο από όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν παιδιά.
Ωστόσο, παρά τα όσα επικαλείται η κυβέρνηση για μισθολογική ισότητα μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, πάλι υπάρχουν διαφορές.
◆ Θεωρητικά, κερδισμένοι στην υπόθεση θα είναι οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, καθώς θα μπορούν να λαμβάνουν μέχρι και 15% αύξηση του μισθού τους αν πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους που θα έχει η υπηρεσία τους. Με βάση όμως την παρούσα κατάσταση, οι συγκεκριμένοι κλάδοι είναι οι περισσότεροζημιωμένοι στην υπόθεση αφού η μείωση μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.200 ευρώ.
◆ Μεγάλοι χαμένοι οι υπάλληλοι Υ.Ε. και Δ.Ε., που χάνουν 10% έως 50% των αποδοχών τους. Το επίδομα γάμου μετατρέπεται σε «οικογενειακό» και θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν παιδιά.
Οι μειώσεις των μισθών ξεκινούν από 50 ευρώ και καταλήγουν στα 1.500 ευρώ για τους υψηλόμισθους. Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση, το ποσό εξοικονόμησης από το μισθολογικό «ψαλίδι» θα είναι τελικά 2 δισ. ετησίως, δηλαδή 800 εκατ. περισσότερα από όσα αρχικά είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Κατά τα λοιπά, στο εξής η μισθολογική εξέλιξη θα εξαρτάται από τη βαθμολογική, που έρχεται μέσω αξιολόγησης, με αποτέλεσμα ο μισθός να είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την παραγωγικότητα – ή τα κριτήρια αξιολόγησης και τον βαθμό στον οποίο θα υπεισέρχεται η «ειδική μεταχείριση», κοινώς ταρουσφέτια. Ειδικότερα, βάσει των νέων ρυθμίσεων, οι εισαγωγικοί βασικοί μισθοί ξεκινούν από 780 ευρώ για τους υπαλλήλους Y.E. και διαμορφώνονται σε 858 ευρώ για υπαλλήλους Δ.E., 1.037 για υπαλλήλους T.E. και 1.092 για υπαλλήλους Π.E.
Τα κλιμάκια
Τα επιδόματα, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων κίνησης, που καταβάλλονται ως επίδομα των υπαλλήλων των OTA πρώτου βαθμού, καταργούνται, με εξαίρεση τα εξής:
◆ Το δώρο Χριστουγέννων, που ορίζεται στα 500 ευρώ, του Πάσχα, που ορίζεται σε 250, και της άδειας επίσης στα 250.
◆ Το οικογενειακό, που ορίζεται σε 50 ευρώ για το πρώτο παιδί και προσαυξάνεται κατά 20 για το δεύτερο, κατά 50 για κάθε ένα από το τρίτο και τέταρτο παιδί και κατά 70 ευρώ για κάθε ένα από το πέμπτο τέκνο και άνω.
◆ Επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μέχρι του ποσού των 150 ευρώ μηνιαίως (για νοσηλευτές, τεχνικούς υπαλλήλους κ.λπ.) και απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, για όσους υπαλλήλους απασχολούνται μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα, οριζόμενο σε 100 ευρώ.
◆ Θεσπίζεται επίδομα θέσης ευθύνης στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων του Δημοσίου, που μπορεί να φθάσει και τα 700 ευρώ (γενικοί διευθυντές 700 ευρώ, διευθυντές 400 ευρώ και τμηματάρχες 250ευρώ).
Ελάχιστοι υπάλληλοι υπουργείων, που δεν λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, όπως διοικητικοί του υπ. Παιδείας και του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενδέχεται να λάβουν μικρές αυξήσεις, λόγω της «φαινομενικής» αύξησης των βασικών μισθών 7%-40%, αφού ουσιαστικά οι μειώσεις στις αποδοχές προέρχονται από την πλήρη κατάργηση των επιδομάτων και τη διατήρηση μόνο των τεσσάρων που προαναφέραμε.
Κίνητρο επίτευξης στόχων
Με το νέο μισθολόγιο θεσμοθετείται το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) ως πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους. Το ΚΕΣ θα ισχύσει από το 2013, αφού θα πρέπει να υπογραφεί Προεδρικό Διάταγμα – εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου – που θα περιγράφει το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και τον προσδιορισμό στόχων για υπηρεσίες και εργαζομένους.
Οι υπάλληλοι θα «βαθμολογούνται» με βάση τα κριτήρια που θα τεθούν από το υπηρεσιακό συμβούλιο και θα κατατάσσονται σε πίνακες με φθίνουσα σειρά. Το ΚΕΣ υπολογίζεται τελικά στο 3% του μισθολογικού κόστους κάθε φορέα και θα αποδίδεται μέχρι 10% του βασικού μισθού σε όσους έχουν «πιάσει» στόχους μέχρι και 90% και για πάνω από 90% θα λαμβάνουν το 25% του βασικού μισθού.
Μία από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής ήταν και η θεσμοθέτηση ειδικού πριμ παραγωγικότητας για όσους έχουν ως αρμοδιότητα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, την είσπραξη εσόδων του Δημοσίου, των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων. Υπολογίζεται συνολικά στο 7% του μισθολογικού κόστους των φορέων και καταβάλλεται ως ποσοστιαία προσαύξηση στον μισθό. Οι υπάλληλοι που ξεπερνούν το 90%των στόχων, θα λαμβάνουν αύξηση 15% του βασικού μισθού.
Μαχαίρι
Συμβούλια, επιτροπές και ομάδες εργασίας στο Δημόσιο λειτουργούν εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας. Kατ’ εξαίρεση μπορούν να λειτουργούν εκτός ωραρίου και καθορίζεται αποζημίωση κατά μήνα ή κατά συνεδρίαση. Η αποζημίωση αυτή δεν μπορεί να είναι κατά μήνα μεγαλύτερη από 400 ευρώ για τον πρόεδρο και 300 ευρώ για τα μέλη και τους γραμματείς.
Μαχαίρι μπαίνει στην υπερωριακή εργασία δεδομένου ότι στο εξής οι κατά τα ως άνω ώρες απογευματινής υπερωριακής εργασίας δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 20 μηνιαίως. Στην καθ’ υπέρβαση εργασία οι ώρες νυκτερινής εργασίας, Κυριακών και αργιών δεν μπορούν να υπερβούν τις 16 ώρες τον μήνα.
Στις αλλαγές που έγιναν από την κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες καταργήθηκε ουσιαστικά και το επίδομαγάμου, γεγονός που σημαίνει ότι οι σύζυγοι που δουλεύουν στο Δημόσιο θα απολέσουν 70 ευρώ μηνιαίως (35 ευρώ ο καθένας). Μετατράπηκε σε «οικογενειακή παροχή» και ουσιαστικά θα αποδίδεται ωςεπίδομα παιδιών, όπως είδαμε παραπάνω.
Ακόμη αυξήθηκαν τα χρόνια προϋπηρεσίας με τα οποία κατατάσσονται οι υπάλληλοι στο νέο βαθμολόγιο. Η επανακατάταξη στο νέο βαθμολόγιο, σύμφωνα με στελέχη της ΑΔΕΔΥ, επιφέρει σημαντικέςμειώσεις, αφού οι περισσότεροι υπάλληλοι υποβαθμίζονται βαθμολογικά.
Από το 2012
Το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο θα εφαρμοστεί και στις ΔΕΚΟ, στα ΝΠΔΔ, τα ΝΠΙΔ και στις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, καθώς και στις δημοτικές επιχειρήσεις από τις αρχές του 2012.
Οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ (εκτός των ει-σηγμένων) θα υποστούν άμεσες μειώσεις 600 ευρώ κατά μέσον όρο, αφού ζητείται να μειωθεί ο μέσος όρος των καθαρών αποδοχών των υπαλλήλων από 2.500 ευρώ σε 1.900 ανά υπάλληλο. Οι οργανισμοί που δεν θα υλοποιήσουν τις περικοπές θα χάσουν την κρατική επιχορήγηση.
Ποιους αφορά
Το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο αφορά μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των OTA, των NΠΔΔ, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας, Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, εκπαιδευτικούς, κληρικούς, ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμους αγροτικούς ιατρούς, της Βουλής, διοικητικούς υπάλληλους των Ανεξάρτητων Αρχών, των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, των νομικών προσώπων της Εκκλησίας.