Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΡΕ ΡΑ'Ι'ΧΝΜΠΑΧ ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΤΗ ΧΑΡΗ .......

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Ο Ράιχνμπαχ πουλάει τώρα και τον Ήλιο της Ελλάδας

Πρόσκληση προς τους δημάρχους, ώστε να συμμετάσχουν στην υλοποίηση της «φούσκας» που ακούει στο όνομα «Ηλιος», για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και εν συνεχεία την εξαγωγή της σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, απηύθυνε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος.Με επιστολή του προς την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης γνωστοποιεί ότι η κυβέρνηση αναζητεί μεγάλες δημόσιες εκτάσεις -κατά προτίμηση άνω των 500 στρεμμάτων- όπου θα τοποθετηθούν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως φωτοβολταϊκά συστήματα.


Την ίδια στιγμή η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» υποστηρίζει ότι ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας Γ. Ετινγκερ συζήτησε πρόσφατα με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχ το πώς η χώρα μας μπορεί να αποπληρώσει τμήμα του χρέους μέσω της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Η εφημερίδα υπενθυμίζει και σχετικές δηλώσεις που είχαν γίνει πρόσφατα από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αλλά η βιωσιμότητα του σχεδίου «Ηλιος» αμφισβητείται.
Η κυβέρνηση είχε φτάσει μέχρι του σημείου να αφήνει να διαρρεύσει ότι θα τιτλοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από το «Ηλιος» (τα υπολόγιζε σε δεκάδες δισ. ευρώ για την προσεχή 20ετία!) χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τις εκτάσεις, τη χρηματοδότηση και την τεχνολογία που θα επιτρέψει τη μεταφορά ηλεκτρισμού προς τη Γερμανία. Ομως, οι πρόχειροι υπολογισμοί των στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη ηλιακής ακτινοβολίας στην Ευρώπη -και συνεπώς αποτελεί ιδανική περιοχή για φωτοβολταϊκά μεγάλης έκτασης- καταρρίπτονται. Ο Πολ βαν Σον, πρόεδρος του οργανισμού Desertec (που προωθεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην έρημο της Αφρικής και τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη), δηλώνει στην «Guardian» ότι στη νότια Ισπανία η απόδοση των φωτοβολταϊκών θα είναι υψηλότερη της Ελλάδας.
Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για το σχέδιο «Ηλιος» προκειμένου να διασώσουν τις τοπικές βιομηχανίες παραγωγής φωτοβολταϊκών στοιχείων, αρκετές από τις οποίες βρίσκονται προ της χρεοκοπίας. Γνωρίζουν ότι στην ουσία δεν θα πωλεί η Ελλάδα ρεύμα στους Γερμανούς, αλλά οι Γερμανοί στην Ελλάδα! Είναι πρακτικά αδύνατο, με τις υφιστάμενες υποδομές δικτύων μεταφοράς, να εξαχθεί στη Γερμανία η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά. Στην πραγματικότητα, αν πότε υλοποιηθεί το σχέδιο «Ηλιος» (κάτι για το οποίο οι περισσότεροι αμφιβάλλουν), το ρεύμα θα πωλείται από τους Γερμανούς στην Ελλάδα και η υπεραξία θα πηγαίνει στις τσέπες των γερμανικών εταιριών που θα διαχειρίζονται τα φωτοβολταϊκά. Το σχέδιο «Ηλιος» προβλέπει ότι θα επενδυθούν περί τα 20 δισ. ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών μέσω των οποίων θα παράγονται 10 GW έως το 2050.

Φώτης Κόλλιας
dimokratianews