Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ...ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ...ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ !!!


Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Τα δισεκατομμύρια που φεύγουν στο εξωτερικό καταστρέφουν το τραπεζικό σύστημα

Οι ελληνικές τραπεζικές καταθέσεις εξαφανίζονται με γοργούς ρυθμούς, τόσο από τις τράπεζες της Ελλάδας, όσο και από την ίδια τη χώρα.Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Zerohedge τον Σεπτέμβριο έφυγαν €5.5 δισ και η κατάσταση χειροτέρεψε τον Οκτώβριο, με την απόσυρση καταθέσεων ύψους €6.8 δισ μέσα σε έναν μόλις μήνα. Πρόκειται δηλαδή για την απώλεια του 4% των συνολικών καταθέσεων της χώρας, που αντιπροσωπεύει μείωση ύψους €33 δισ, ή το 20% των καταθέσεων του 2011, οι οποίες ήταν €210 δισ, ενώ τώρα έπεσαν στα €176 δισ.


Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του γερμανικού τύπου, οι αναλήψεις των καταθέσεων με αυτό το ρυθμό, σημαίνουν πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τελειώσει οριστικά. Η ιστορία μας διδάσκει πως κανένα bank run δεν διορθώνεται από μόνο του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα στοιχεία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου θα είναι ακόμη χειρότερα, μέχρι που η χώρα συνθλιβεί τελείως. Την Παρασκευή εξάλλου, ο βρετανικός Guardian είχε ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο, που μάλλον πέρασε σχετικά απαρατήρητο. Σύμφωνα με το άρθρο Έλληνες επενδυτές που φοβήθηκαν φοβούνται την κατάρρευση της Ευρωζώνης έβγαλαν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό.
Η εφημερίδα αποκαλύπτει τις τακτικές στις οποίες επιδίδονται ξένες τράπεζες (κυρίως Ελβετικές) οι οποίες εκμεταλλευόμενοι το φόβο, αλλά και την αγωνία των Ελλήνων για το αύριο παρέχουν …..διευκολύνσεις για τη μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ελληνικές τραπεζικές πηγές, «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.»
Μόνο το 2010, εκτιμάται ότι 40 δισεκατομμύρια ευρώ, που ανέρχονται στο 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, αποσύρθηκαν από το τραπεζικό μας σύστημα!
Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θεόδωρος Πελαγίδης, υπολογίζει ότι μηνιαίως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μια εκροή καταθέσεων ύψους4-5 δις ευρώ!
Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, «έκαναν φτερά» από το τραπεζικό σύστημα της χώρας καταθέσεις ύψους περίπου 12 δις ευρώ!
Οι μαζικότερες εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες σημειώθηκαν όταν ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μία κίνηση που συγκλόνισε όχι μόνον τον ελληνικό λαό, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις παγκόσμιες αγορές που φοβήθηκαν μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδος από την Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2009, το σύνολον των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανήρχετο στα 237.5 δις ευρώ.
Η εφημερίδα αναφέρει πως ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS, και η Credit Suisse, απλοποίησαν τις διαδικασίες προκειμένου οι Έλληνες να ανοίγουν λογαριασμούς σε Γενεύη αλλά και Ζυρίχη.
Το ερώτημα είναι αυτές οι πρακτικές είναι εις γνώσιν της Τράπεζας της Ελλάδος; Έχει εξεταστεί αν συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό;
Και η Κυβέρνηση τι κάνει; Απλώς παρακολουθεί;

antinews