Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΕΒΡΟΥ !!!

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι δέκα πληγές του Έβρου


Επιστολή αγωνίας στον Παπαδήμο από τους μητροπολίτες Άνθιμο και Δαμασκηνό: Αδειάζουν τα φυλάκια, αυξάνονται οι λαθρομετανάστες

Οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, με κοινή επιστολή τους στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για τον ακριτικό Έβρο. Οι δύο ιεράρχες, βιώνοντας μαζί με το ποίμνιό τους τα τραγικά αδιέξοδα της τοπικής κοινωνίας, περιγράφουν με... μελανά χρώματα την κατάσταση και καλούν τον πρωθυπουργό «να εγκύψει στα προβλήματα του τόπου». Στο κείμενο, στο οποίο αποτυπώνεται η αγωνία για το μέλλον της περιοχής, οι μητροπολίτες τονίζουν και τα εξής:

1. Η παράνομη είσοδος χιλιάδων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα του νομού έχει δημιουργήσει πρωτοφανή και ογκώδη προβλήματα στην περιοχή. Το φαινόμενο γνωρίζει έξαρση. Τον Οκτώβριο του 2011 εισήλθαν από τον νομό μας στη χώρα 9.700 παράνομοι μετανάστες. Η Frontex δεν επέφερε θεαματικά αποτελέσματα και πλέον η παρουσία της προκαλεί. Οι επισκέψεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, που κατά δεκάδες τα τελευταία έτη πραγματοποιήθηκαν στον νομό, μόνο γι΄αυτό το ζήτημα, απεδείχθησαν τουριστικού περιεχομένου κατανάλωση λόγων.

2. Για την επιχειρηματικότητα οι πολιτικές που έως τώρα ασκήθηκαν στην περιοχή μας απεδείχθησαν ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και παραμένουν με λάθος στόχευση. Αντί να ενισχύσουν την τοπική κοινωνία, τους εργαζομένους, τους επιχειρηματίες και τους δημοσίους υπαλλήλους, διαπιστώνουμε ότι αποδόμησαν τον κοινωνικό ιστό, περιθωριοποίησαν την περιοχή και βούλιαξαν τις επιχειρήσεις.

3. Η ανεργία είναι το θλιβερό ρεκόρ που κατέκτησε ο ακριτικός μας τόπος. Ένας στους δύο Εβρίτες, ηλικίας 20-30 ετών, είναι στην περιοχή μας άνεργος. Καθημερινώς γινόμαστε μάρτυρες, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, νέων επιστημόνων μας που μεταναστεύουν στην Τουρκία, στην Αυστραλία και αλλού.

4. Η «νέα φτώχεια», η βραδυφλεγής αυτή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, διαρκώς διογκώνεται στον τόπο μας και οδηγεί τους ανθρώπους μας στον ευτελισμό καταφυγής σε συσσίτια της Εκκλησίας.

5. Οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι, κάθε χρόνο, πληρώνουν ακριβά το τίμημα των πλημμυρών του ποταμού Έβρου και οι επιπτώσεις στον μόχθο τους επιτείνουν την εγκατάλειψη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Η εξαγγελθείσα υπηρεσία αντιμετώπισης των πλημμυρών στο Σουφλί παρέμεινε... εξαγγελία.

6. Ο θρύλος του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολημετέτρεψε όλους μας σε βουβά πρόσωπα μιας πάλης ξένων και άγνωστων συμφερόντων.

7. Τα διόδια της Εγνατίας οδού, στην καρδιά της Θρακικής γης, μάλλον«τιμωρούν» τους Εβρίτες, επειδή φυλάμε τα σύνορα.

8. Η ερήμωση του Βόρειου Έβρου παίρνει πια εκρηκτικές διαστάσεις. Τα χωριά μας δείχνουν εγκαταλελειμμένα και παραμελημένα. Στο πλέον ευαίσθητο σημείο του νομού, εκτός από τα σχολεία, κλείνουν τώρα και υπηρεσίες.

9. Οι μονάδες του Στρατού συρρικνώνονται και τα προκεχωρημένα φυλάκια, δυτικά του Έβρου, αδειάζουν. Ο στρατευμένος κόσμος, πέραν του αισθήματος ασφαλείας που παρέχει, συμβάλλει εξαιρετικά στην οικονομία του τόπου. Η μείωση των δαπανών του Στρατού στον Έβρο (!) και η συρρίκνωση του επιφέρουν διττό πανικό στον πληθυσμό μας.

10. Οι επισκέψεις προξένων και πρέσβεων διάφορων ευρωπαϊκών και μη χωρών αυξάνονται στην περιοχή μας, διερευνώντας τη θρησκευτική μειονότητα του τόπου, των δικαιωμάτων της οποίας εμείς πρώτοι είμαστε φύλακες, πια.

( ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 14/12/2011 – Σ.Λ.)