Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Μετρητά τέλος, για αγορές άνω των 1.500 ευρώ!


Ν. Στρατέλος: «Ναι μεν θα πάψει να κυκλοφορεί το μαύρο χρήμα, αλλά δημιουργούνται και προβλήματα….»

Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 απαγορεύεται σε όλους τους Έλληνες να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή με μετρητά εφόσον η αξία της υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.
Για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων το πλαίσιο γίνεται ακόμη πιο αυστηρό. Όλες οι πράξεις άνω των 3.000 ευρώ όχι μόνο θα εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών αλλά θα διαβιβάζονται αυτόματα στο υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει ο τελευταίος φορολογικός νόμος.
Επιπλέον κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας θα υποχρεούται να πραγματοποιεί όλες τις συναλλαγές μέσω τραπεζικού λογαριασμού που θα διατηρεί σε συγκεκριμένη τράπεζα.
Η αγορά κρούει το κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο μέτρο και ζητά επείγοντος να αλλάξει η σχετική ρύθμιση.
«Κάθε μέτρο σίγουρα είναι προς τον σκοπό να βοηθήσει στην γενικότερη κατάσταση, αλλά δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα. Έχουμε την καλή διάθεση να βοηθήσουμε να πάψει να κυκλοφορεί το μαύρο χρήμα και η προσπάθεια που γίνεται είναι προς αυτή την κατεύθυνση, να κόβονται δηλαδή, αποδείξεις και τιμολόγια» εξηγεί ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας Νίκος Στρατέλος, αναφερόμενος και στην αναστάτωση που θα προκαλέσει το μέτρο, καθώς το όριο των 1.500 ευρώ σε αρκετές επιχειρήσεις είναι πόλύ μικρό.
Ο εκπρόσωπος των εμπόρων της Θήβας προτείνει την αύξηση του ορίου τουλάχιστον στις 3.000 ευρώ , καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν τις συναναστροφές με τις τράπεζες για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα το καθημερινό πήγαινε έλα για την εξαργύρωση των τραπεζικών επιταγών.
Την αύξηση του ορίου στα 3.000 ευρώ ζητά και η ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας τα επιπρόσθετα, σημαντικά προβλήματα , που θα δημιουργηθούν τόσο στους επιχειρηματίες όσο και τους εργαζόμενους με το μέτρο της υποχρεωτικής καταβολής των μισθών σε τραπεζικό λογαριασμό.