Η Δώρα Λουίζου δημιουργεί στην Κυπαρισσία "Το Σπίτι της διαφορετικότητας"!
Νέα, όμορφη, γλυκύτατη, καλλιεργημένη, ταλαντούχα, με φωνή που ξεχωρίζει (χαρακτηριστικά που αποτελούν «εκρηκτικό» συνδυασμό), αλλά και με ευαισθησίες και πάθος για τη ζωή και την προσφορά στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).
Ο λόγος για τη Δώρα Λουίζου, η οποία αποφάσισε συνειδητά και δημιουργεί το «Σπίτι της Διαφορετικότητας» στην Κυπαρισσία!
Η Δώρα αφιερώνει ένα κομμάτι του εαυτού της σε αυτούς τους συνανθρώπους μας για καλύτερη ποιότητα ζωής κι ένα μεγάλο μέρος από τον, περιορισμένο, ελεύθερο χρόνο της σε εθελοντική δράση για τη στήριξη και την ψυχαγωγία τους!
Από τις σπουδές, στη μεγάλη πίστα και από εκεί, δίπλα στα ΑμεΑ, με αγάπη, σεβασμό, φροντίδα, κατανόηση και την πεποίθηση πως «όλοι έχουμε δικαίωμα στη διαφορετικότητα! Όλοι έχουμε δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, στην ισότιμη διαβίωση... Όλοι πρέπει να είμαστε πολίτες πρώτης κατηγορίας».
Διαβάστε τη Συνέντευξη που παραχώρησε στο "ΘΑΡΡΟΣ"......................
Με ευχαρίστηση αποδέχθηκε την πρότασή μας να συζητήσουμε για τους λόγους που την έκαναν να ασχοληθεί ενεργά με τα ΑμεΑ, την πρωτοβουλία που ανέλαβε και την απόφασή της για τη δημιουργία της ΜΚΟ «Το Σπίτι της Διαφορετικότητας», την επιλογή της Κυπαρισσίας για τη δράση της, τα επόμενα βήματα, τις εκδηλώσεις - δραστηριότητες που θα αναπτύξει το προσεχές διάστημα... Παράλληλα, μέσα από το «Θ» στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλους τους πολίτες που θέλουν να συνδράμουν και να προσφέρουν στους συνανθρώπους μας, τονίζοντας πως «“Το Σπίτι της Διαφορετικότητας” είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους τους συνανθρώπους που θέλουν να μας βοηθήσουν»!
Πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις «Το Σπίτι της Διαφορετικότητας»; Τι σε οδήγησε σε αυτή την απόφαση και γιατί; Τι θα είναι «Το Σπίτι της Διαφορετικότητας»;
«Αποφάσισα να δημιουργήσω το “Σπίτι της Διαφορετικότητας”’, αρχικά ένα χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες των ΑμεΑ, με εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα, με σκοπό την ημι-αυτόνομη διαβίωση και τις ευχάριστες διακοπές, μέσα από κατασκηνωτικά προγράμματα. Κι αυτό, επειδή, συνοδεύοντας παιδιά με αναπηρία σε κατασκηνωτικά προγράμματα, συνειδητοποίησα πως η προσβασιμότητα δεν ήταν καθόλου εύκολη και οι συνθήκες “ακατάλληλες” για να μας φιλοξενήσουν».
Νέα, όμορφη, ταλαντούχα, με σπουδές και επιτυχίες στο τραγούδι, τι σε έκανε να ασχοληθείς με τα ΑμεΑ και να αφιερώσεις σε αυτούς τους συνανθρώπους μας ένα κομμάτι του εαυτού σου και μεγάλο μέρος από τον, περιορισμένο, ελεύθερο χρόνο σου;
«Ο λόγος που με “παρότρυνε” να ασχοληθώ, να σεβαστώ και πολλές φορές να υποκλιθώ στους ανθρώπους με αναπηρία είναι βιωματικός. Στα σχολικά μου χρόνια, σε μια περίοδο εξετάσεων πιάνου στο Ωδείο μου, περίμενα τη σειρά μου για να παίξω. Πριν, εξεταζόταν κάποιος άλλος μαθητής. Το συναίσθημα και η δεξιοτεχνία του με έκαναν να κρυφοκοιτάξω για να δω ποιος είναι… Έμεινα αποσβολωμένη μόλις συνειδητοποίησα πως το αγόρι ήταν τυφλό! Δε μειονεκτούσε πουθενά! Αντιθέτως, σε μάγευε με την ερμηνεία του! Για καλή μου τύχη, είχαμε την ίδια καθηγήτρια και μου έλυσε όλες τις απορίες, μου έδειξε τον επίπονο τρόπο που μελετούν, τον γνώρισα και πήραμε μαζί τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάμε στην πρόβα μας. Εκεί κατάλαβα πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο κόσμος μάς κοιτούσε έντονα, περίεργα και ψιθύριζαν. Ένιωσα πολύ άσχημα, αλλά ο καινούργιος μου φίλος με καθησύχασε, λέγοντάς μου πως έχει συνηθίσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και σχόλια. Στην επιστροφή, μου έδωσε και το λευκό του μπαστούνι και με καθοδηγούσε εκείνος. Μόλις μπήκα στη “θέση” του, μου γεννήθηκε η ανάγκη και η επιθυμία να ασχοληθώ ενεργά με τις ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μου και το ανακοίνωσα στους δικούς μου ανθρώπους…».
Γιατί επέλεξες την Κυπαρισσία για την ίδρυση και τη δράση της Μ.Κ.Ο.;
«Οι λόγοι είναι πρακτικοί και προσωπικοί! Η Κυπαρισσία είναι ένας παραθεριστικός προορισμός προσβάσιμος και αρκετά κοντινός, πλέον, από την Αθήνα. Διαθέτει υπέροχες θάλασσες, νοσοκομείο και υποδομές για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων - χρήσιμες για ΑμεΑ, όπως το κολυμβητήριο, θεραπευτική ιππασία, καλλιέργεια ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Τελευταίο και σημαντικό, στην Κυπαρισσία υπάρχει η δυνατότητας κατασκευής των εγκαταστάσεων από παραχώρηση δικής μου έκτασης - χώρου για το σκοπό αυτό. Αγαπώ πολύ τον τόπο μου και έχω υπέροχες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία. Ακόμη και σήμερα, η Κυπαρισσία αποτελεί, για εμένα, τον ιδανικό προορισμό!».
Ποια είναι τα επόμενα «βήματα» της Οργάνωσης;
«Μέχρι σήμερα “Το Σπίτι της Διαφορετικότητας” έχει αναγνωριστεί επίσημα από το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας ως ΜΚΟ με έδρα την Κυπαρισσία και απαριθμεί αρκετά μέλη - φίλους μας. Τα επόμενα βήματά μας είναι η συνεργασία μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συλλόγους και φορείς για ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών, αλλά και η παραχώρηση χώρου για δωρεάν μαθήματα μουσικοθεραπείας και χορωδίας ΑμεΑ…».
Οι δράσεις και δραστηριότητες; Ετοιμάζεις κάποια εκδήλωση;
«Η Οργάνωσή μας, στην Αθήνα, προετοιμάζει μια μεγάλη εκδήλωση με bazaar από γνωστούς καλλιτέχνες και με τη συμμετοχή -έκπληξη διάσημων ποδοσφαιριστών, με την ευγενική προσφορά των ΠΑΕ τους. Σύντομα θα κοινοποιήσουμε και τις λεπτομέρειες...».
Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος; Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους συμπατριώτες μας;
«Το “Σπίτι της Διαφορετικότητας” είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους τους συνανθρώπους που θέλουν να μας βοηθήσουν! Γίνετε εθελοντές, εγγραφείτε και γίνετε μέλη της παρέα μας και της προσπάθειάς μας, υιοθετήστε μια δραστηριότητά μας, χαρίστε μας μόνο το χαμόγελό σας! Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε μας, από το νέο έτος, στην καινούργια μας σελίδα spitidiaforetikotitas.gr».
---
Η Δώρα Λουίζου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κυπαρισσία, την οποία πολύ συχνά επισκέπτεται. Διαθέτει πτυχίο κλασσικού πιάνου και τραγουδιού, ενώ έχει κάνει σπουδές με Παιδαγωγική Κατεύθυνση, στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, Δημιουργίας και Έκφρασης (υποτροφία) και στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, καθώς και κύκλο σπουδών μουσικοθεραπείας και μουσικοκινητικής C. Orff. Έχει συνεργαστεί και τραγουδήσει δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Γιάννης Πλούταρχος, ο Γιώργος Μαζωνάκης, η Νατάσσα Θεοδωρίδου, ο Νίκος Βέρτης, ο Πάνος Κιάμος κ.ά. Συμμετέχει, ερμηνεύοντας τραγούδια, σε δίσκους καλλιτεχνών, ενώ γράφει στίχους. Προσφέρει μουσική θεραπευτική παρέμβαση - μουσικοθεραπεία στο Κ.Η.Φ. «ALMA» σε παιδιά με αυτισμό και άλλες διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Συμμετέχει στον Οργανισμό Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στο πρόγραμμα μουσικοκινητικής Orff για παιδιά ηλικίας 3-8 ετών. Παραδίδει μαθήματα ορθοφωνίας και τραγουδιού σε παιδιά με προβλήματα όρασης (ΚΕΑΤ) και διοργανώνει καλλιτεχνικές δραστηριότητες σε λέσχη δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ.
Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"