Τα παιδιά που βιώνουν ή γίνονται μάρτυρες σωματικής κακοποίησης υποβάλλονται σε αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου τους γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη προδιάθεση κατάθλιψης και χρήσης ουσιών στα μετέπειτα στάδια της ζωής τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα[1] δίνουν πολλές υποσχέσεις για μία επιτυχημένη πρώιμη διάγνωση και συμβουλευτική προσέγγιση ακόμη και στο στάδιο της εφηβείας – που αποτελεί μία κρίσιμη φάση για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη καθώς και για την ωρίμανση του εγκεφάλου, όπως αναφέρουν ερευνητές στις Η.Π.Α.
Μέσω της χρησιμοποίησης ειδικής τεχνικής μαγνητικής τομογραφίας ‘καταφέραμε να αναγνωρίσουμε διαταραχή των μικροδομών σε συγκεκριμένα τμήματα της λευκής ουσίας των εγκεφάλων των εφήβων των εφήβων που βίωναν τη κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας,” δήλωσε ο ερευνητής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα τμήματα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου ή ο νευρικός άξονας μπορεί να συνδεθεί σχηματικά με τα καλώδια δικτύου των υπολογιστών καθώς υποβοηθούν στη διασύνδεση της φαιάς ουσίας με διάφορες περιοχές επεξεργασίας του εγκεφάλου.
Δεκαεννέα έφηβοι οι οποίοι βίωσαν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση πριν την ηλικία των 10 ετών ή έγιναν μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας η οποία διήρκεσε έξι μήνες ή παραπάνω αποτέλεσαν τη πειραματική ομάδα της μελέτης, ενώ η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από 13 εφήβους δίχως ιστορικό παιδικής κακοποίησης.
Όσοι βρίσκονταν στην πειραματική ομάδα (με ιστορικό κακοποίησης) ήταν σε καλό επίπεδο σωματικής και ψυχολογικής υγείας κατά τη περίοδο διεξαγωγής της έρευνας - με μέση ηλικία περίπου 16 ετών – και επίσης δεν προέβαιναν σε κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.
Όλοι οι έφηβοι παρακολουθήθηκαν για διαστήματα έξι μηνών έως και συνολικά πέντε έτη.
“Βρήκαμε ότι οι έφηβοι με ιστορικό κακοποίησης που είχε διαταραχθεί η οδός της λευκής ουσίας κατά την αρχική συμμετοχή στην έρευνα ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη και διαταραχές εθισμού», δήλωσε ο Χουάνγκ του Πανεπιστημίου του Προηγμένου Κέντρου Ερευνών Απεικόνισης του Νοτιοδυτικού Ιατρικού Κέντρου του Τέξας.
Πέντε από τα 19 θύματα παιδικής κακοποίησης ανέπτυξαν κατάθλιψη αργότερα, σε σύγκριση με έναν έφηβο από την ομάδα ελέγχου, ενώ τέσσερις έφηβοι με ιστορικό κακοποίησης έγιναν χρήστες ουσιών σε σύγκριση με έναν έφηβο δίχως ιστορικό κακοποίησης.
Εδώ στο pentapostagma.gr έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η παιδική κακοποίηση και η σωματική τιμωρία προς τα παιδιά διαταράσσει την ευαίσθητη ψυχολογία τους και οδηγεί σε άγνωστα και σκοτεινά μονοπάτια κατά το εφηβικό και ενήλικο στάδιο της ζωής τους.
Οι ψυχολόγοι, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το γεγονός ότι η ψυχολογική κακοποίηση προκαλεί ίσως περισσότερες βλάβες στο παιδί και είναι βέβαιο ότι οι επιδράσεις της είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/08/blog-post_9335.html#ixzz22elg0beZ