Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΒoFA : ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΡΑΒΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!



 

«Το βασικό σενάριο είναι ότι η Ελλάδα αντέχει», σημειώνει σε ανάλυσή της η Bank of America(BoFA), συμπληρώνοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εξέτασης της οικονομίας από την τρόικα παραμένει το βασικό σενάριο. 
Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν πέντε παράγοντες που μπορεί να πάνε στραβά τις επόμενες εβδομάδες...



Σύμφωνα με την ανάλυση, η ΒοfA εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα καταφέρει τελικά να αντιμετωπίσει τις πολιτικές προκλήσεις και να αυξήσει τα κονδύλια για την Ελλάδα για άλλη μία φορά. Η ευρωζώνη θα..  μπορέσει να δεσμευτεί ότι θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει και για να βελτιωθεί ο δείκτης βιωσιμότητας του χρέους θα επιτρέψει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ESM, όπως στην Ισπανία.

Σύμφωνα όμως με τον αναλυτή της τράπεζας, κ. Βαμβακίδη, υπάρχουν πέντε παράγοντες που μπορεί να πάνε στραβά:
1-Η κυβέρνηση συνασπισμού να μην καταφέρει να συμφωνήσει για το πακέτο περικοπών.
2-Το κοινοβούλιο να μην υπερψηφίσει τις συγκεκριμένες προτάσεις.
3-Δυσκολίες εφαρμογής μπορεί να υπάρξουν ακόμα και μετά την κοινοβουλευτική αποδοχή.
4-Η κοινωνική αναταραχή μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου.
5-Κάποιες χώρες-μέλη μπορεί να αρνηθούν περαιτέρω δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Δύο από αυτά τα ενδεχόμενα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και αξίζουν περαιτέρω εξέταση, σημειώνει η μελέτη.

1) Το ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί να μην εγκρίνει μέτρα που θα προβλέπονται στο πακέτο:
Ακόμα και αν συμφωνήσουν οι τρεις ηγέτες των κομμάτων, οι βουλευτές τους μπορεί να μην ακολουθήσουν την κομματική γραμμή. Τα τρία κόμματα έχουν 179 από 300 βουλευτές, σημειώνει, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση έχασε 45 από τους 244 βουλευτές της σε ψηφοφορία του Φεβρουαρίου για το τότε πακέτο μέτρων.
Η ΒοfA υπενθυμίζει ότι εάν ένας βουλευτής παραιτηθεί τότε ο αντικαταστάτης του μπορεί να ψηφίσει το πακέτο. Μπορεί όμως να επιλέξει να παραμείνει βουλευτής είτε ανεξάρτητος, είτε εντασσόμενος σε άλλο κόμμα.
Αν δεν περάσουν τα μέτρα από το κοινοβούλιο, πάντως, και αυτό είναι προαπαιτούμενο από την τρόικα, η κυβέρνηση ίσως καταρρεύσει ή καλέσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα. Πιστεύεται ότι η τρόικα δεν θα δώσει πράσινο φως στην εκταμίευση της επόμενης δόσης σε μια τέτοια περίπτωση.

2) Η κοινωνική αναταραχή μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου:
Οι αντιδράσεις έναντι του προγράμματος έχουν γίνει περισσότερο βίαιες στους πρόσφατους ελέγχους της τρόικας. Παρότι η Ελλάδα πέρασε μόλις από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού υποστηρίζει την παραμονή στην ευρωζώνη, η αυξημένη ύφεση, η μεγάλη ανεργία των νέων (50%) και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν μεγάλες διαδηλώσεις τον Σεπτέμβριο, ειδικά κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ΒοfA, ακόμα και αν παραμείνουν υπό έλεγχο, τέτοιες αντιδράσεις αυξάνουν την αβεβαιότητα αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και να επιβιώσει στην ευρωζώνη, με επιπτώσεις στις αγορές πέραν της Ελλάδος.
Σε ένα ακραίο σενάριο, θα μπορούσαν οι αντιδράσεις να απειλήσουν την κυβέρνηση συνεργασίας...


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2012/08/fa.html#ixzz24V3W1HBJ