Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΕΠΑΝΕΝΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ.....

Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010

"Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ":ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ,ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΟΜΑΧΩΝ!

Στην εφημερίδα «RealNews» και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Σταθόπουλο μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος αναφερόμενος γιατί δεν μίλησε μετά τις εκλογές τόνισε, ότι «το ότι δεν θέλησα να μιλήσω είναι θέμα χαρακτήρα και ήθους».

Η συνέντευξη έχει του Μητροπολίτη Σπάρτης έχει ως εξής:

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου από τον κ. Ιερώνυμο, ο μητροπολίτης Σπάρτης λύνει τη σιωπή του και εξαπολύει ευθείες βολές για τη σημερινή κατάσταση στην Εκκλησία.

Στην πρώτη του συνέντευξη, ο κ. Ευστάθιος χαρακτηρίζει νεκροθάφτη όποιον διαχωρίζει την Εκκλησία από την Πολιτεία.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Γιατί δεν μιλήσατε όλο αυτό το διάστημα;

-Το ότι δεν θέλησα να μιλήσω είναι θέμα χαρακτήρα και ήθους. Να πω τι τώρα ή μετά τις εκλογές.Μερικοί από τους αρχιερείς πίστεψαν ότι εγώ θα οργανώσω την αντιπολίτευση μέσα στην Ιεραρχία.

Ακόμη και η λέξη αντιπολίτευση με πειράζει. Είμαι μέλος της Ιεραρχίας, είμαι ισότιμος με τους άλλους αρχιερείς.

Δεν θέλετε, δηλαδή, να επαναλάβετε την αντιπολίτευση που έκανε ο κ. Ιερώνυμος;

-Ακριβώς. Είναι μια εμπειρία στη ζωή μου την οποία δεν θέλω να επαναλάβω.

Συμμερίζεστε την κριτική που δέχεται ο Αρχιεπίσκοπος;

-Η Εκκλησία δεν έχει αλλάξει το βήμα της και επομένως δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τη στάση της. Είναι η παραδεδομένη. Η Εκκλησία μας είναι πάντα η φιλόστοργη μητέρα. Η Εκκλησία βρίσκεται πάντα κοντά στον λαό, με την πνευματική κυρίως προσφορά της αλλά και με την κοινωνική της δράση.

Δεν ξέρω αν φτάνουν στην Αθήνα τα μηνύματα αυτά που λαμβάνουμε εμείς στην επαρχία. Ο λαός είναι πολύ απογοητευμένος και πικραμένος απ' όλους και απ' όλα και ζει χωρίς ελπίδα. Εμείς προσπαθούμε να του δώσουμε ελπίδα για το μέλλον.

Η Εκκλησία δεν θα έπρεπε να ασκεί κριτική;

-Η κριτική είναι δείγμα υγείας. Ο Αρχιεπίσκοπος πιστεύω πως κάνει την κριτική που πρέπει. Στο θέμα όμως της Κάρτας του Πολίτη έχει αργήσει χαρακτηριστικά να πάρει θέση και αυτό τον εκθέτει όχι μόνο ως πρόσωπο, αλλά και ως πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός, μέσω διαδικτύου, αποκάλυψε πως συζητά με τον Αρχιεπίσκοπο τον διαχωρισμό των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας;

-Κάποιος πνευματικός άνθρωπος στο πρόσφατο παρελθόν είχε πει: Θα είναι νεκροθάφτης της χώρας μας όποιος επιβάλει τον χωρισμό Εκκλησίας Πολιτείας.

Λέγεται και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι έχει αρχίσει ο διάλογος για τον χωρισμό των δύο πλευρών. Αλλά αυτό το αγνοούν παντελώς τα εκκλησιαστικά όργανα.

Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος έχει κατηγορηθεί από μερίδα ιεραρχών ότι συμπλέει με τις αποφάσεις της κυβέρνησης...

-Οι τοποθετήσεις και οι αντιδράσεις των δημόσιων προσώπων έχουν σχέση με τις πεποιθήσεις τους.


ΠΗΓΗ.HELLAS-ORTHODOXY