Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ANAΨΕ ΤΗΝ ΣΠΙΘΑ Ο 85ΧΡΟΝΟΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΡΑΚΗΣ........

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

"Σπίθα Ανυπακοής" από τον Μίκη Θεοδωράκη

Γράφει ο Χρήστος Θεοχαράτος
Δεν ήταν, λογικά και ιστορικά, δυνατό να γίνει διαφορετικά. Γιατί ποτέ δεν κιότεψε και πάντα, στις μεγάλες ή χαλεπές στιγμές του τόπου, έδωσε το δικό του ηχηρό "παρών". Κι αυτό έπραξε και προχθές, αναλογιζόμενος τις κρίσιμες περιστάσεις που διέρχεται η χώρα.
Κινώντας, πάνω – κάτω, τα πληθωρικά και ανοικονόμητα χέρια του, άναψε μια "Σπίθα". Τη "Σπίθα" του "Κινήματος των Ανεξάρτητων Πολιτών". Μια "Σπίθα Ανυπακοής" -ελπίζοντας "να αντέξει στον άνεμο των εχθρών μας, αναζητώντας μια άλλη Σπίθα και μια άλλη και ακόμη μια άλλη, έως ότου φουντώσει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει»...
Ο Μίκης Θεοδωράκης. Διαχρονικός και έφηβος -έφηβος και τώρα στα 85 του- έτοιμος πάντα να πράξει ό,τι και στην Κατοχή, ό,τι και στην Αντίσταση, ό,τι και στον Εμφύλιο, ό,τι και στα "Πέτρινα Χρόνια", ό,τι και με τους Λαμπράκηδες, ό,τι και με τη χούντα, ό,τι και με τη Μεταπολίτευση.
Και τι δεν είπε ο χαλκέντερος επί δυόμισι ώρες στο Ιδρυμα "Μιχ. Κακογιάννης"...
  • Για τους Αμερικανούς, του Νατοϊκούς και τα καταστροφικά για τη χώρα μας σχέδιά τους...
  • Για τους αδίστακτους τραπεζίτες της Ευρώπης...
  • Για την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, η οποία με πρόσχημα την πτώχευση, έθεσε την Ελλάδα υπό τη διακυβέρνηση του ΔΝΤ και της Ε.Ε.
  • Για τα εθνικά θέματα τα οποία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού...
  • Για το γεγονός ότι η κυβέρνηση παίρνει κρίσιμες για την κοινωνία και την Ελλάδα αποφάσεις χωρίς καμία ουσιαστική δημοκρατική νομιμοποίηση...
  • Για τις πρόσφατες εκλογές της πρωτοφανούς αποχής, οι οποίες στοιχειοθετούν τον ισχυρισμό ότι "μας κυβερνά μια μειοψηφία και η πλειοψηφία είναι υποχρεωμένη να υφίσταται παθητικά τις συνέπειες"...
  • Για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, στην οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι γερμανικές αποζημιώσεις...
  • Για την άμεση και επιτακτική ανάγκη ελληνικών ανοιγμάτων προς την Κίνα και τη Ρωσία...
  • Για τον εξευτελισμό στον οποίο έχει υποβληθεί η χώρα, με το Μνημόνιο, όρος του οποίου υποχρεώνει την Ελλάδα να παραιτηθεί από κυριαρχικά της δικαιώματα, σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής του χρέους της... κ.λπ. κ.λπ.
Θα ανέμενε κανείς ότι η "Σπίθα" που άναψε ο Μίκης Θεοδωράκης θα άναβε φωτιές στα ΜΜΕ και, εκείνα με τη σειρά τους, θα πυροδοτούσαν τα κόμματα, τα συνδικάτα, τις οργανώσεις, τους φορείς και τους πολίτες.
Η Κίρκη της εξουσίας, όμως, κίνησε τα μαγικά ραβδιά της και παρέλυσε πολλά ανακλαστικά. Με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις, τα περισσότερα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ ή αγνόησαν ή υποβάθμισαν το κάλεσμα του Μίκη και τη "Σπίθα" του.
Η "Σπίθα", όμως, δεν πρόκειται να σβήσει. Γιατί δεν αποτελεί κατασκευή ή εφεύρεση. Αποτελεί ελπίδα του λαού. Αποτελεί όπλο του. Αλλωστε, το μόνο που μένει στον απλό πολίτη είναι η ανυπακοή. Και η αντίστασή του σε όσους τον θέλουν υπάκουο.
Η φωτιά, άρα, δεν πρόκειται ν’ αργήσει!
Bookmark and Share