Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ....ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ

Ομοβροντία νομοσχεδίων στο υπουργικό συμβούλιο

Rate This

Κρίσιμα νομοσχέδια επί τάπητος σήμερα

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση εγκρίνει σήμερα πλήθος νομοσχεδίων που ανατρέπουν εργασιακό και μισθούς σε ΔΕΚΟ, αλλά και επιβάλλουν νέα μέτρα.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες και νέες ρυθμίσεις για τα κλειστά επαγγέλματα και τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να δοθεί προς τα έξω το «σήμα» της προσαρμογής στις επιταγές του Μνημονίου. Στόχος είναι να γίνει εφικτή η συμφωνία εντός του 2010 για τη διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν όμως και έναν άλλο λόγο για την… ομοβροντία νομοσχεδίων. Όπως λένε χαρακτηριστικά δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος για να «καλύψει» μία κυβέρνηση πολιτικά μία σκληρή ρύθμιση –όπως είναι αυτή στην άρση των κλαδικών συμβάσεων– με την υποσκέλισή της από άλλες, επίσης αιματηρές αλλαγές. Σημειώνεται ότι η σημερινή ημέρα είναι ήδη «φορτωμένη» από ειδήσεις με την επίσκεψη του Επιτρόπου Όλι Ρεν στην Αθήνα.

Το υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα έχει μία πραγματικά «καυτή» ατζέντα, επιχειρώντας να περάσει μέσα από έναν μόνο νόμο μεταρρυθμίσεις που κανονικά ήθελαν διαβουλεύσεις μηνών. Ωστόσο, με αφορμή τους όρους του Μνημονίου που ορίζουν ρητά την νομοθέτηση των αλλαγών σε εργασιακά και ΔΕΚΟ και την επιβολή των νέων εισπρακτικών μέτρων, περνούν τις αλλαγές με τη μέθοδο του κατεπείγοντος σε έναν νόμο «σκούπα».

Τα «επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα περιλαμβάνουν τις τελικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά, όπως προέκυψαν μετά από συνεχείς ανταλλαγές υπομνημάτων μεταξύ υπουργείου Εργασίας και Βρυξελλών, την επιβολή ορίου στις απολαβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ με την αλλαγή των Συλλογικών τους Συμβάσεων αλλά και τα μέτρα για την τόνωση των εσόδων του 2011 με βασικότερο την επιβολή ΦΠΑ από το 11% στο 13% με αντιστάθμισμα την μετάταξη στον συντελεστή 6,5% των ξενοδοχείων και των φαρμάκων.

Το υπουργικό θα εξετάσει σε ξεχωριστό νομοσχέδιο τον νέο επενδυτικό νόμο που θα παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Επίσης θα παρουσιαστούν δύο ρυθμίσεις για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τα παραπάνω νομοσχέδια δεν είναι βέβαιο ότι θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή (ειδικά αυτό του επενδυτικού νόμου θα πρέπει να περάσει ξανά από δημόσια διαβούλευση).

Η Βουλή έχει ήδη βεβαρημένο Πρόγραμμα λόγω των νομοσχεδίων του υπουργείου Οικονομικών. Στις 15 ημέρες που απομένουν έως τις εορτές ασκούνται πιέσεις να προωθηθούν και άλλες «εκκρεμότητες» του επιβάλλει το Μνημόνιο αλλά καθυστερεί η υλοποίησή τους όπως είναι τα κλειστά επαγγέλματα, η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι αποφάσεις για την ΑΤΕ και για τις αποκρατικοποιήσεις.

Πηγή:www.capital.gr