Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗ '' ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΟΚΤΩ ΙΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ '' ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 19.00 ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ !!!



Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κατσιμπάρδη
¨ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΟΚΤΩ ΙΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ¨
Θα γίνει το Σάββατο 23 Νοεμβρίου και ώρα 7:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Η Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ δρ. ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου και ώρα 7:00 μ.μ. θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας η παρουσίαση από τους προαναφερόμενους του νέου βιβλίου του Γ. Κατσιμπάρδη με τίτλο ¨Στα Άδυτα Οκτώ Ιερών του Ελληνισμού¨. Με τη σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου θα προηγηθούν σύντομοι χαιρετισμοί ανθρώπων της πνευματικής και αθλητικής ζωής, με τους οποίους ο κ. Κατσιμπάρδης έχει μακρά φιλία και συνεργασία σε κοινωνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα η εκδήλωση θα αρχίσει με καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τους:  
κ. Κωνσταντίνο Ασκούνη, πρόεδρο Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δήμαρχο Καλλιθέας,
κ. Κωνσταντίνο Παναγόπουλο, πρόεδρο ΣΕΓΑΣ, διευθύνοντα σύμβουλο ΑΛΚΟ,
κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλο, πρόεδρο Κ.Ο.Ε., αντιπρόεδρο LEN (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κολύμβησης),
δρ. Αλεξάνδρα Χαραμή, προϊσταμένη Θ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,
κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, πρόεδρο Επιμελητηρίου Βοιωτίας, και
κ. Κωνσταντίνο Πυλαρινό, πρόεδρο της Ένωσης τ. Βουλευτών και Ευρωβουλευτών. 

Καίτοι φειδωλός στις τοποθετήσεις και εκτιμήσεις του ο εκδότης (Ηλ. Λιβάνης) γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου τα εξής: «Ο αναγνώστης αυτού του – γραμμένου με γλαφυρό και ευανάγνωστο τρόπο – βιβλίου, θα αισθανθεί την ανάγκη να δώσει το χέρι στο συγγραφέα για να τον «ξεναγήσει» στα οκτώ από τα αναρίθμητα ιερά των Ελλήνων, που έχει επιλέξει ως τα σημαντικότερα προκειμένου να δείξει αυτό που επιδιώκει: το πώς δηλαδή και από ποιους αυτά ιδρύθηκαν, τι διαχρονικής αξίας μηνύματα έστειλαν και γενικότερα ποια είναι η προσφορά τους στον ελληνικό πολιτισμό και στην παγκόσμια διανόηση. Να του γνωρίσει, επίσης, τους πυρήνες των θεϊκών δυνάμεων που κατά καιρούς λάτρευαν οι Έλληνες, αρχίζοντας από τις πρώτες γυναικείες θεότητες των μητριαρχικών χρόνων, και να τον «εξοικειώσει» με τους «ιερούς γάμους» που εκείνες είχαν τελέσει με το Δία και άλλους πατριαρχικούς θεούς του αρχαιοελληνικού κόσμου. Παράλληλα, να τον «οδηγήσει» στους «φάρους» της Ορθοδοξίας: στη Μονή της Πάτμου, στην Αγία-Σοφία της Κωνσταντινούπολης και στην Παναγία της Τήνου, ώστε να τον καταστήσει κοινωνό των διαχρονικής αξίας μηνυμάτων που αυτά εκπέμπουν».
Εκείνα, πάντως, που αποτελούν το βασικό κορμό τού βιβλίου είναι δύο: Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι οι αρχαίοι Έλληνες – σε αντίθεση με τους Ρωμαίους οι οποίοι, καίτοι κυριαρχούσαν στη Μεσόγειο τον 1ο και 2ο μεταχριστιανικό αιώνα, προσπάθησαν με διωγμούς και θανατώσεις να αποτρέψουν τους χριστιανούς να ασπαστούν τη νέα τότε θρησκεία – αντιμετώπιζαν με ειρηνικό τρόπο κάθε νέα θρησκεία και δοξασία που εμφανιζόταν συμπεριφέρονταν, δε, φιλικά στους πιστούς των παλαιότερων θρησκειών και δοξασιών, ένδειξη του υψηλού πνευματικού και πολιτισμικού τους επιπέδου.
Το δεύτερο στοιχείο που, ανάμεσα σε πολλά άλλα, χαρακτηρίζει το βιβλίο, σχετίζεται με ένα γεγονός που μάλλον έχει μείνει αναξιοποίητο. Με το ότι, δηλαδή, το Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη από την αρχή της καθιέρωσης των Συνόδων των Ιεραρχών (4ος αιώνας), λειτουργούσε και εξακολουθεί να λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο (ο Πατριάρχης απλά προήδρευε και προεδρεύει των Συνόδων, είναι όμως ίσος με τους άλλους Ιεράρχες, σε αντίθεση με τον Πάπα του Βατικανού των Καθολικών, όπου εκείνος έχει το ¨αλάθητο¨ και ο λόγος του δεν αμφισβητείται ποτέ και από κανέναν).   
Το βιβλίο (πολυδάπανο στην έκδοσή του, καθώς έχει το σχήμα Λευκώματος και είναι εμπλουτισμένο με 65 πολύχρωμες σπάνιες φωτογραφίες από εκδόσεις της UNESCO, ελληνικών και ξένων Μουσείων και βιβλίων), δεν επιχορηγήθηκε από κανέναν φορέα ή πρόσωπο. Αρχικά, βέβαια, ενδιαφέρθηκε να χρηματοδοτήσει την έκδοση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πλην όμως, με τις αλλαγές που έγιναν στη συγκρότησή του, και ύστερα από τη συγχώνευσή του με γνωστή Τράπεζα, δεν ολοκλήρωσε τη χορηγία που είχε υποσχεθεί, μολονότι είχε καταβάλλει μικρό ποσό, με το οποίο καλύφθηκαν τα έξοδα της προεργασίας που χρειάστηκαν για το βιβλίο.
Σημειώνεται ότι η τιμή πώλησης τού βιβλίου ορίστηκε στα 40 ευρώ, όμως την ημέρα της παρουσίασή του, σε ένδειξη τιμής προς τους φίλους που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση, θα πωλείται στα 30 ευρώ.   




ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΒΑΤΖΗΣ
Email:sovdim@hotmail.com