Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ Κ. ΣΠΥΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ THIVA POST ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Κ . ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΔΟΥΡΟ !!!


Αποκλειστική συνέντευξη στον διαχειριστή του ThivaPost Νίκο Χατζηδούρο έδωσε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, τήν  Παρασκευή 15/11.13.

Ο κ. Νικολάου είναι ένας Άνθρωπος ευθύς, που πάντα λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

 Είναι ο πρώτος Δήμαρχος στη νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης, με τον οποίο μεταρρυθμίστηκε η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας το 2011.

Ο Διευρυμένος Δήμος σε συνδυασμό με την Ελλάδα της κρίσης, δημιουργούν αντίξοες συνθήκες, αλλά η Δημοτική Αρχή από αυτές τις αντίξοες συνθήκες δυναμώνει περισσότερο.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ κ. ΣΠΥΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΔΟΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟ THIVA POST 


-Κύριε Δήμαρχε σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας, και σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη. 

Σας ευχαριστώ με τη σειρά μου κ. Χατζηδούρο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας «Thiva Post».


-Κύριε Δήμαρχε την άποψή σας για τις πολιτικές εξελίξεις, και ποιος είναι ο ρόλος και η τύχη της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα της Κρίσης.

Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σαφώς και δεν δημιουργεί το ευνοϊκότερο περιβάλλον για να λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι νέες αρμοδιότητες που περιήλθαν στους Δήμους με τον «Καλλικράτη» χωρίς να δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, χωρίς να ληφθούν υπόψη η έκταση, τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες της κάθε περιοχής, χωρίς να αυξηθούν οι πόροι, αντίθετα μειώθηκαν οι κρατικές  ενισχύσεις (ΚΑΠ,ΣΑΤΑ κτλ) που λαμβάνουν οι Δήμοι στο 50%, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ειδικά σε νευραλγικές υπηρεσίες, οι διαθεσιμότητες και οι μετατάξεις  υπαλλήλων,  ο περιορισμός των προσλήψεων, η αύξηση των υπηρεσιακών υποχρεώσεων των εργαζομένων, όλα  αυτά και άλλα πολλά προκαλούν δυσλειτουργίες στους Δήμους, με συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των Δήμων έναντι των προμηθευτών τους και στην υλοποίηση του προγράμματος έργων.
Σε συνδυασμό με τη γενικευμένη οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά δε, επιδεινώθηκε η δυνατότητα των Δήμων να εισπράξουν οφειλές προς αυτούς, καθώς υπήρξε και ακόμη υπάρχει αδυναμία πληρωμής τους από τους οφειλέτες, πολίτες και επιχειρήσεις.
Συμπέρασμα: η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδυναμώνεται. Αντί η επιλογή να είναι η ανάπτυξη μέσα από την αυτοδιοίκηση επιλέγεται η διάλυσή της.


-Ποια είναι η άποψή σας για την απομάκρυνση υπηρεσιών από την πόλη μας?