Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

10 ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

10 τρόφιμα που πρέπει να τρώμε.Διατροφικά είδη με άγνωστες ευεργετικές ιδιότητες


O Αμερικανός διατροφολόγος και συγγραφέας δρ Τζόνι Μπόουντεν έχει καταρτίσει διάφορους καταλόγους με υγιεινά τρόφιμα, τα οποία πρέπει να τρώμε αλλά δεν το κάνουμε. Ορισμένα από αυτά, όπως η αντράκλα, δεν μπορεί να τα βρει κανείς εύκολα και γρήγορα, άλλα όμως είναι διαθέσιμα σε όλα σχεδόν τα καταστήματα τροφίμων.

Η δημοσιογράφος Τάρα Πάρκερ-Πόουπ, από την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάϊμς», ζήτησε από τον δρα Μπόουντεν να γράψει 10 από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που εύκολα μπορούμε να προμηθευτούμε. Να ποια συνιστά:

1. ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ. Τα αποκαλεί «το κόκκινο σπανάκι», επειδή είναι πλούσια σε φολικό οξύ, καθώς και σε φυσικές χρωστικές ουσίες, οι οποίες ενδεχομένως καταπολεμούν τον καρκίνο. Πώς να τα τρώτε:φρέσκα, ωμά και τριμμένα, σε σαλάτα- το βράσιμο μειώνει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.

2. ΛΑΧΑΝΟ. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως η σουλφοραφάνη, που πιστεύεται ότι διεγείρουν τη δράση ενζύμων τα οποία δρουν κατά του καρκίνου. Πώς να το τρώτε: ωμό σε σαλάτα ή σε σάντουιτς.

3. ΚΑΝΕΛΑ. Μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και της χοληστερόλης. Πώς να την τρώτε: πασπαλισμένη σε καφέ ή σε χυλό βρώμης.

4. ΧΥΜΟΣ ΑΠΟ ΡΟΔΙ. Φαίνεται να ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Πώς να τον τρώτε: απλώς να τον πίνετε.

5. ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Πώς να τα τρώτε: τυλιγμένα με προσιούτο και ψημένα.

6. ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΙ. Είναι το πιο θρεπτικό τμήμα της κολοκύθας. Περιέχουν άφθονο μαγνήσιο, το οποίο είναι πολύτιμο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Πώς να τους τρώτε:ψητούς ως σνακ ή πασπαλισμένους σε σαλάτα.

7. ΣΑΡΔΕΛΕΣ. Ο δρ Μπόουντεν τις αποκαλεί «υγιεινή τροφή σε κονσέρβα». Περιέχουν άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (είναι πολύτιμα για την καρδιαγγειακή υγεία) και ασβέστιο, καθώς και σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Πώς να τις τρώτε: να διαλέγετε σαρδέλες σε ελαιόλαδο ή σκέτες στο λίπος τους και να τις τρώτε σκέτες, αναμεμειγμένες σε σαλάτα ή λειωμένες με μουστάρδα dijon και κρεμμύδια ως συνοδευτικό.

8. ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ (turmeric). Ο «σούπερ σταρ των μπαχαρικών», έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πώς να την τρώτε: αναμείξτε την σε στραπατσάδα ή με οποιοδήποτε πιάτο λαχανικών.

9. ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ. Αν και η ψύξη μπορεί να καταστρέψει μερικά από τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, τα παγωμένα βατόμουρα διατίθενται όλο τον χρόνο και δεν χαλάνε. Μελέτες σε ζώα έδειξαν πως βελτιώνουν τη μνήμη. Πώς να τα τρώτε: αναμεμειγμένα με γιαούρτι ή σοκολατένιο γάλα σόγιας και πασπαλισμένα με τριμμένα αμύγδαλα.

10. ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ. Ένα λίγων λιπαρών λαχανικό που περιέχει άφθονες φυτικές ίνες και βιταμίνη Α (τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα) και λίγες θερμίδες. Πώς να τα τρώτε: σε σαλάτα, με λίγο βούτυρο, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία