Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

OI ANAMNΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΕΝΡΙΚ ΝΙΛΣΕΝ ΤΗΣ ΑΕΚ ΤΟΥ 1987-88

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Νίλσεν: "Στην καρδιά μου οι οπαδοί της ΑΕΚ"
Ο Χένρικ Νίλσεν, ένας από τους κορυφαίους και πιο αγαπητούς ξένους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της ΑΕΚ (πρώτος σκόρερ τη σεζόν 1987/88) θυμάται όλα όσα έζησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ καταθέτει τα προγνωστικά του για το ματς Κοπεγχάγη-Παναθηναϊκός.
@import url("http://estc.msn.com/br/csl/css/38742CDE2D315FB67F7A0AF2CBE04B3B/fbutility.css");
@import url("http://estc.msn.com/br/csl/css/4BF0D71272C2D7B1B0F06FC4B10F5AF9/fbutility_ie6.css");
Τη σεζόν 1987/88 ο Χένρικ Νίλσεν αποτελούσε το πιο "καυτό" όνομα του ελληνικού πρωταθλήματος.
Προερχόμενος από την άσημη Β93 κατόρθωσε να εγκλιματισθεί άμεσα στην ΑΕΚ σκοράροντας 21 γκολ σε 27 αγώνες!
Παρότι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της πάλαι ποτέ Α΄ Εθνικής δεν κατόρθωσε να μακροημερεύσει στην "Ένωση" αφού δεν βρισκόταν στα πλάνα του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός είχε αναλάβει το τιμόνι των "κιτρινόμαυρων" το καλοκαίρι του 1988.Αγωνίστηκε με επιτυχία στη συνέχεια σε Ηρακλή, Φενέρμπαχτσε, Μπρόντμπι και Λιλ. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την καριέρα του σε ηλικία μόλις 28 ετών λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού.

Τα τελευταία χρόνια ο Χένρικ Νίλσεν διαπρέπει και επιχειρηματικά αφού είναι ο ιδιοκτήτης μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφοδοσίας κρασιού στη Σκανδιναβία (Holte Vinlager).
Με περίσσια ευγένεια ο παλαίμαχος άσος απάντησε στην κλήση του Sport24.gr, κάνοντας ένα flash-back στην καριέρα του.
"Αφοσιωμένοι οι οπαδοί της ΑΕΚ""Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους οπαδούς της ΑΕΚ. Τους θυμάμαι πολύ έντονα. Ήταν πολύ αφοσιωμένοι στην ομάδα και με βοήθησαν πολύ.Στην ΑΕΚ έζησα μεγάλες επιτυχίες που ακόμη απολαμβάνω μετά από τόσα χρόνια. Είχα λάβει απίστευτη υποστήριξη από τον κόσμο. Γενικά οι Έλληνες είναι πολύ φιλικοί και πέρασα πολύ καλά".Ο Χένρικ Νίλσεν παρά την εκπληκτική παρθενική του σεζόν με τα χρώματα της ΑΕΚ, βρέθηκε την επόμενη χρονιά, μεσούσης της περιόδου (Δεκέμβριος 1988) εκτός ομάδας λόγω απόφασης του Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Πέρασαν 22 χρόνια από τότε, όμως ο Δανός δεν αισθάνεται και τόσο άνετα όταν σκέφτεται τούτες τις άσχημες στιγμές. Είχε προλάβει να σημειώσει πέντε γκολ σε 10 συμμετοχές προτού καταλήξει στον Ηρακλή.
Το λάθος του Ντούσκο"Ο Μπάγεβιτς είχε άλλα πλάνα. Ήθελα πολύ να μείνω στην ομάδα, όμως είχε διαφορετική γνώμη. Δεν έφυγα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την ΑΕΚ, αφού ακολούθησαν κάποιες άδικες μεθόδους προκειμένου να με αναγκάσουν να αποχωρήσω όπως και έγινε τελικά"."Με βοήθησαν Γιάνγιανιν-Βασιλάκος
"Ο "κούκλος της Κοπεγχάγης" όπως τον αποκαλούσαν εκείνη την εποχή παραδέχεται πως η ανάδειξη του, σε πρώτο σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν ένα από τα χάιλαϊτ της καριέρας μου.
"Πράγματι, ήταν μεγάλη υπόθεση αλλά είχα και εξαιρετικούς συμπαίκτες. Θυμάμαι τις μπαλιές που μου έβγαζε το 10άρι της ομάδας, ο Βασίλης Βασιλάκος αλλά και τον επίσης πολύ καλό παίκτη Ράικο Γιάνγιανιν. Χάρη και στη δική τους βοήθεια κατάφερα να αναδειχθώ πρώτος σκόρερ. Ωραίες στιγμές αναμφίβολα".
Η επίσκεψη στην Αθήνα
Ο Νίλσεν παρά τον φόρτο εργασίας του εμφανίστηκε απόλυτα ενημερωμένος για την ΑΕΚ αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα."Έχω πολλούς φίλους από την Ελλάδα με τους οποίους συνομιλώ μέσω Facebook και με ενημερώνουν.
Γνωρίζω πως η ΑΕΚ δεν έχει κατακτήσει πρωτάθλημα από το 1994. Γενικότερα διατηρώ επαφή με τη χώρα σας. Πριν από λίγους μήνες βρέθηκα στην Αθήνα και μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα.Παρατήρησα τεράστιες αλλαγές σε σχέση με την εποχή που έπαιζα στην ΑΕΚ. Για παράδειγμα το αεροδρόμιο, το μετρό αλλά και άλλα κτίρια που είδα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως χώρα δεν είναι πάντως τωρινά".
Ο Χένρικ Νίλσεν ως ο πλέον αρμόδιος μίλησε και για τη δυναμική της Κοπεγχάγης ενόψει της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ."Αξίζει να νικήσει η Κοπεγχάγη""Πιστεύω έστω και δύσκολα θα νικήσει η Κοπεγχάγη. Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ματς στην Αθήνα ήταν απογοητευτικός. Εδώ η θερμοκρασία έχει φτάσει -5 C και ενδεχομένως οι παίκτες του Παναθηναϊκού να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Αξίζει να νικήσει η Κοπεγχάγη, βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση. Μην ξεχνάς πως είναι αήττητη στο πρωτάθλημα σε 19 αγώνες.
Ο Παναθηναϊκός πιστεύω θα παίξει δυνατά, αλλά όχι αντιαθλητικά. Θα είναι δύσκολος αντίπαλος, όμως στο τέλος πιστεύω θα κατακτήσει τη νίκη η Κοπεγχάγη κάτι που δικαιούται και βάσει της παρουσίας της στη διοργάνωση".Η ομάδα πέρα από όλους και ο... Εντόι"Ο Στόλε Σόλμπακεν έχει δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο. Εδώ στη Δανία κανένας παίκτης δεν είναι πάνω από την ομάδα. Γι'αυτό υπάρχει ένας κορμός στον σύλλογο που πλέον αποδίδει και η ομάδα προχωρά. Ακόμη και ο Εντόι που είναι καλός ποδοσφαιριστής αποτελεί γρανάζι της μηχανής.Πρόκειται για μία περίπτωση σαν την δική μου στην ΑΕΚ αφού δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Παναθηναϊκός δεν τον κράτησε. Γενικότερα είναι ένα θέμα αυτό, όταν κάποιος ποδοσφαιριστής δεν συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα ενός προπονητή και θα πρέπει να το δουν πιο προσεκτικά οι σύλλογοι".

Πηγή : sport24.gr