Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ .....

ΗΠΑ:
Αυξάνει το κίνημα των Μικρών Σπιτιών
Την ώρα που ο κόσμος των McMansions καταρρέει, (McMansions = τεράστιες βίλλες που αγόραζαν κατά κόρον τα τελευταία χρόνια οι μεσοαστοί – αποτέλεσμα του μαζικού δανεισμού από τις τράπεζες) – ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται μικροσκοπικά σπιτάκια μέσα σε μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα, στα οποία ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων καταφεύγει για να ξεφύγει από το χρέος, την ατελείωτη και δαπανηρή συντήρηση και τα ακριβά ενυπόθηκα δάνεια.
Ο Jay Shafer έχει γίνει μεγάλος υπέρμαχος των μικρών σπιτιών πολύ πριν από την οικονομική κρίση.
Ο 46χρονος Καλιφορνέζος κατασκεύασε ένα 89-τετραγωνικών ποδιών σπίτι πριν από μια δεκαετία, όπου έζησε μέχρι που γεννήθηκε ο γιος του πέρυσι. Το σπίτι διαθέτει κουζίνα με φούρνο υγραερίου και νεροχύτη, βεράντα αρκετά μεγάλη για δύο άτομα, ένα μπάνιο με ντους, ένα υπνοδωμάτιο στο πατάρι και ένα "μεγάλο δωμάτιο" όπου ο Shafer είπε ότι μπορεί να λειτουργήσει και να διασκεδάσει μέχρι δύο άτομα.
Ο Shafer, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της ‘Tumbleweed Tiny House Co.’, χτίζει μικρά σπίτια που είναι μεταξύ 65 και 837 τετραγωνικά πόδια. Ενεργειακά αποδοτικά και οικολογικά βιώσιμα, τα σπίτια πωλούνται για $ 40.000 έως $ 50.000, όπως αναφέρει η εφημερίδα San Francisco Chronicle.
«Είναι αλήθεια ότι είναι πολύ αντι-αμερικανικό, με την έννοια ότι το να ζεις σε μικρότερο χώρο σημαίνει να καταναλώνεις λιγότερο", λέει ο Shafer στην BusinessWeek. "Ζώντας σε ένα μικρό σπίτι σαν αυτό πραγματικά σημαίνει να γνωρίζεις τι χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος και απαλλαγμένος από οτιδήποτε άλλο."
Αποδεικτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του κινήματος μπορεί να δει κανείς στο The Small House Society, που ξεκίνησε με 300 συνδρομητές πριν από πέντε χρόνια και έκανε άλμα στους 1.800 περίπου σήμερα, σύμφωνα με τον Gregory Johnson, ο οποίος συν-ίδρυσε αυτήν την online κοινότητα με τον Shafer.
Το κίνημα των Μικρών Σπιτιών επεκτείνεται πέρα από μέρη όπως η Sonoma County της Καλιφόρνια, που θεωρείται η έδρα του κινήματος.
Η Debra Jordan, από την πόλη Siloam Springs του Αρκάνσας, ζει σε ένα σπίτι 320-τετραγωνικών ποδιών με τον σύζυγό της και τον 12χρονο γιο τους.
Αποφάσισαν να ζήσουν πιο περιορισμένα, όταν ο σύζυγός της Debra, Gary Debra έχασε τη δουλειά του. Τώρα ζουν σε ένα μικρό σπίτι και έχουν μια επιχείρηση σε ένα άλλο.
"Αυτό ήταν κάτι που το σκεφτόμασταν πολύ," είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό KUAR. "Η ποιότητα της ζωής μας δεν προέρχεται από τα πράγματα που διαθέτουμε.
"Αντί να προσπαθούμε να βρούμε περισσότερη δουλειά για να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής μας, αποφασίσαμε απλώς να περιοριστούμε σε μικρότερο μέγεθος για να χωρέσουν τα χρήματα που φέρνουμε στο σπίτι".
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ /
Πηγή