Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΕΠΑΙΝΕΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ '' Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΙΔΕΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ '' ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗ !!!



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ

ΕΠΑΙΝΕΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ

Από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

για το βιβλίο ¨Η Ολυμπιακή Ιδέα στον Αστερισμό του Καρκίνου των Αναβολικών¨, και για τον

Γιώργο Κατσιμπάρδη
 Άριστος νομικός – καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο – και έμπειρος πολιτικός, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, προλογίζει με πολύ θερμά λόγια το βιβλίο που έχει τίτλο  ¨Η Ολυμπιακή Ιδέα στον Αστερισμό του Καρκίνου των Αναβολικών¨, ενώ αναφέρεται και πολύ επαινετικά για τον πρόεδρο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, και πρώην υφυπουργό Εσωτερικών, Γιώργο Κατσιμπάρδη. Γράφει: 
            ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ


«Θα το πω από την αρχή και πολύ καθαρά: Mόνο η πολυσχιδής ενασχόληση ενός ανθρώπου – στη συγκεκριμένη περίπτωση του φίλου Γιώργου Κατσιμπάρδη – με τα κοινά, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μη κερδοσκοπική εταιρεία αστικού τύπου, την εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, με ιδρυτικά μέλη τόσες πολλές και διακεκριμένες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας, και να την θέσει υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Καρόλου Παπούλια.

Μόνο η πολύπλευρη και πολύχρονη ενασχόληση του Γιώργου Κατσιμπάρδη με τα κοινά – ως δικηγόρου εργατολόγου, βουλευτή Βοιωτίας για 23 συνεχόμενα χρόνια, μέλους του Ε.Γ, υφυπουργού Εσωτερικών και, παράλληλα, βαλκανιονίκη και προέδρου του Σ.Ε.Γ.Α.Σ – θα μπορούσε να ενεργοποιήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό προσωπικότητες πέρα από το άμεσο κύκλο επιρροών του, ώστε όλοι μαζί, σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Σ.Ε.Γ.Α.Σ και της Κ.Ο.Ε,  να οργανώνουν σπουδαίες ¨Ημερίδες¨ σε πρωτεύουσες Περιφερειών της Ελλάδας, σε Πανεπιστήμια και σε Λύκεια.  ¨Ημερίδες¨ στις οποίες παραβρέθηκαν και μίλησαν θετικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κύριος Ιερώνυμος, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, πολλοί νέοι ιεράρχες, υπουργοί, βουλευτές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, στελέχη του αθλητισμού κ.α, οι οποίοι καταπιάστηκαν με το εξαιρετικά πολύπλοκο και δύσκολο πρόβλημα των αναβολικών, που ταλανίζει τη Νεολαία όλου του κόσμου προτείνοντας, μάλιστα, λύσεις ακόμη και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ο.Η.Ε.  Λύσεις οι οποίες, αν υιοθετηθούν, θα μπορούμε να πούμε ότι η ολυμπιακή ιδέα θα έχει ελπίδα να ¨ανθίσει¨ ξανά και να δώσει, έτσι, τη δυνατότητα να εφαρμόζονται οι αρχές και οι αξίες της. Αρχές και αξίες οι οποίες από την Αρχαία Ολυμπία, το 776 π.Χ, αλλά και από την αναβάθμιση της ολυμπιακής ιδέας, το 1892, συντελούν στην συναδέλφωση, τη συνεννόηση και την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων και των λαών, ακόμα και στο σταμάτημα των πολέμων (εκεχειρία). Πολέμων που σε πολλά μέρη της υφηλίου σήμερα στέλνουν στον τάφο χιλιάδες ανθρώπους και μικρά παιδιά.

Εύχομαι και πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό – που το μελέτησα με ξεχωριστό ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία του σελίδα – θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όλους όσοι αγαπούν τον Αθλητισμό, και κυρίως για τη Νεολαία μας».
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ και Διευθύνων Σύμβουλος της ALCO, Κώστας Παναγόπουλος ο οποίος επίσης προλογίζει το βιβλίο, αφού εξαίρει την αποδοτική συνεργασία του Σ.Ε.Γ.Α.Σ  με την εταιρεία Α.ΧΩ.Α. και τον Γιώργο Κατσιμπάρδη, βρίσκει την ευκαιρία να υπεραμυνθεί του αγώνα που δίνει ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ κατά της μάστιγας των αναβολικών. Σημειώνει: 
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


«Στην εποχή της πρωτόγνωρης κρίσης που  - δυστυχώς – βιώνουμε όλοι, ο αθλητισμός αποτελεί διέξοδο και λύση για τη νεολαία και την κοινωνία, καθοριστική προϋπόθεση για ψυχική και σωματική υγεία, διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.



Όλα αυτά, βεβαίως, υπό έναν απολύτως ουσιαστικό και απαράβατο όρο. Να είναι ο αθλητισμός απαλλαγμένος από κάθε αμφιβολία, κάθε υπόνοια,  πολύ περισσότερο κάθε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Το ντόπινγκ όχι μόνο ακυρώνει τα σημαντικά οφέλη της άθλησης για μια κοινωνία, αλλά και δολοφονεί το αξιακό υπόβαθρο του αθλητισμού, ακυρώνει το νόημα και καταστρέφει την προοπτική του. 



Ο Ελληνικός αθλητισμός και ο ελληνικός στίβος, έχουν πληγωθεί από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ακριβώς γι’ αυτό, ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΕΓΑΣ θεωρεί καθοριστική προτεραιότητα τη μάχη κατά του ντόπινγκ και περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις και ενέργειες  στην κατεύθυνση αυτή, που ήδη υλοποιούνται.



Κορυφαία ανάμεσα στις δράσεις αυτές, η καθιέρωση – για πρώτη φορά από ελληνική αθλητική ομοσπονδία - υποχρέωσης where about για ΟΛΟΥΣ τους αθλητές του σχεδιασμού και η εντολή για διενέργεια έκτακτων ελέγχων από το ΕΣΚΑΝ, μετά από κλήρωση. Οι έλεγχοι αυτοί, είναι βεβαίως επιπρόσθετοι σε αυτούς που έτσι κι’ αλλιώς πραγματοποιούμε σε πανελλήνια πρωταθλήματα και περιπτώσεις επίτευξης ρεκόρ και ορίων συμμετοχής σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.



Εξ’ ίσου σημαντική είναι και η συνεργασίας του ΣΕΓΑΣ με την εταιρεία ΑΧΩΑ. Η ενημέρωση και η πρόληψη αποτελούν βασικούς πυλώνες της στρατηγικής καταπολέμησης του ντόπινγκ και η συνεργασία μας με τον Γιώργο Κατσιμπάρδη και τους συνεργάτες του συνεισφέρουν καθοριστικά στην κατεύθυνση αυτή.



Το Βιβλίο «Η Ολυμπιακή Ιδέα στον  «Αστερισμό του Καρκίνου» των Αναβολικών», αποτελεί μία εξαιρετική σύνοψη της δράσης ειδικευμένων στελεχών της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ  και του ΣΕΓΑΣ κατά τα δύο τελευταία χρόνια, και για αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε ανθρώπου που ασχολείται και αγαπά τον αθλητισμό.



Εκ μέρους όλων μας στο ΣΕΓΑΣ, θέλω να επαινέσω την εταιρεία ΑΧΩΑ για την έκδοση αυτού του  πολύ σημαντικού βιβλίου. Με την ευκαιρία επιθυμώ να βεβαιώσω ότι η κοινή μας δράση μας έδωσε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στην «Κομισιόν» της Ε.Ε., μαζί με έξι (6) Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και, βέβαια, αυτό της Θεσσαλίας, οπότε, αν ενταθούμε στο πρόγραμμα «ERASMUS», τότε η όλη προσπάθειά μας για την πάταξη της μάστιγας των αναβολικών θα διευρυνθεί σημαντικά, προς όφελος της Ολυμπιακής Ιδέας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα».

Στο Εισαγωγικό Σημείωμα ο Γιώργος Κατσιμπάρδης   γράφει ότι το βιβλίο είναι απότοκο των πετυχημένων ¨Ημερίδων¨ που οργάνωσε η εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ σε συνεργασία κυρίως με τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ αλλά και με την Κ.Ο.Ε και τη Νομαρχιακή Ενότητα Βοιωτίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Αθήνα, τα Λύκεια της Θήβας, τη Χίο και την Κομοτηνή και ευχαριστεί όλους όσοι με τις ομιλίες, τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις τους, κατέθεσαν τις απόψεις τους, που αποτελούν και τον κορμό του βιβλίου.

Το βιβλίο θα τυπωθεί το 2ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2014.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόλογος, από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδο                                                                                      σελ. ………….
Πρόλογος, από τον πρόεδρο του Σ.Ε.Γ.Α.Σ και δ/ντα σύμβουλο της ALCO Κώστα Παναγόπουλο.                                                   σελ. ………….
Εισαγωγικό Σημείωμα                                                                 σελ…………
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Κεντρική ομιλία του προέδρου της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Κατσιμπάρδη: ¨Από τον Ντε Κομπερτέν και τον Βικέλα στην ….. WADA:                                                                                                 σελ……
Εισήγηση του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Αθανασίου Τζιαμούρτα: ¨Γενετικό Ντόπινγκ. Παιχνίδια με τα γονίδια, για μια πύρρειο νίκη¨                                                                      σελ. ………….
Εισήγηση του δημοσιογράφου και μέλους του Δ.Σ του Σ.Ε.Γ.Α.Σ Γιάννη Μαμουζέλου: ¨Doping, Κοινωνία και Media¨                               σελ……..                                                                                   
Παρέμβαση του καθηγητή στο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Σούλα: ¨Το γονιδιακό ντόπινγκ¨                                              σελ. ………….
Υποσημείωση (1)                                                                       σελ. ………….
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Εισήγηση του γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων και δ/ντη του ΕΣΥ στο Οδοντιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου  Παίδων ¨Αγλαΐα Κυριακού¨, Τάκη Βίγλα: ¨Σκέψεις για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ¨                              σελ………
Εισήγηση του αντιπροέδρου της Ιατρικής Επιτροπής της LEN και μέλους της Ιατρικής Επιτροπής της FINA, γιατρού της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Κυριάκου Νανούση: ¨Ντόπινγκ και Αθλητισμός¨  σελ…..
Ομιλία του ¨Συντονιστή¨ της ¨Ημερίδας¨, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής, Μιχάλη Σταθόπουλου: ¨Συμπεράσματα από την ¨Ημερίδα¨ της 8/2/2014¨                                                                                       σελ………..
Υποσημείωση (2)                                                                          σελ. ………..

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Εισήγηση του καθηγητή Εγκληματολογίας και Μ.Μ.Ε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βουλευτή, Γιάννη Πανούση: ¨Η ηθική της νίκης¨                          ,                                                                                                    σελ.………….
Εισήγηση της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προέδρου του ΕΣΚΑΝ, Χαράς Σπηλιοπούλου: ¨Ο ρόλος του ΕΣΚΑΝ στην καταπολέμηση του ντόπινγκ¨                          σελ. ……………
Εισήγηση του καθηγητή Φυσικής Αγωγής και αντιπροέδρου του Σ.Ε.Γ.Α.Σ Παναγιώτη Δημάκου: ¨Αθλητισμός χωρίς αναβολικά. Μια σίγουρη επένδυση¨                                                                    σελ…………..
Παρέμβαση του διευθυντή στο 2ο Λύκειο Θηβών, φιλόλογου, Τάκη Μάρκου: ¨Η ολυμπιακή ιδέα δέσμια οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων¨                                                                          σελ…………..
Παρέμβαση του διευθυντή στο 1ο Λύκειο Θηβών, Βασίλη Τσιάμαλου: ¨Αναβολικά. Η ψευδαίσθηση της ευτυχίας¨                          σελ. …………
Παρέμβαση του Διευθυντή στο 3ο Λύκειο Θηβών, Γιώργου Φίλου: ¨Το ντόπινγκ τραυματίζει τη χαρά του παιχνιδιού¨                             σελ………
Υποσημείωση (3)                                                                              σελ. ……..
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Εισήγηση του διευθυντή, χειρούργου μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Γάκη: ¨Οι επιπτώσεις του Ντόπινγκ στην υγεία των αθλητών¨                                       σελ. ………….   

Εισήγηση του δικηγόρου, πρώην γ.γ.Α, Πάνου Μπιτσαξή: ¨Καμιά υποχώρηση στον αγώνα κατά του ντόπινγκ¨                       σελ. ………….

Υποσημείωση (4)                                                                        σελ. …………
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
Εισήγηση της επίκουρου καθηγήτριας Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών, και ταμία του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, Πολυξένης Αργειτάκη: ¨Πρόληψη του Doping. Μια Πρόκληση¨                                                                                .                                                                                                   σελ. ………….                                                                                                     
Εισήγηση του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης, Θεόφιλου Πυλιανίδη: ¨Ντόπινγκ και επίδοση αθλητών¨     σελ. ………….
Επίλογος 

                                                                                  σελ. …………  

ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Δημήτρης Σοβατζής
Email:sovdim@hotmail.com