Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

'' ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ '' Ο '' ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ '' ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ;


Image
Του Χρήστου Καπούτση >  «Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια τουρίστες από την Τουρκία αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα, φέτος το Καλοκαίρι. Τουρίστες και από την Ελλάδα επισκέπτονται την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορές ανάμεσά στους λαούς μας είναι πολύ λίγες, ότι πολύ περισσότερα είναι τα κοινά μας σημεία», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό τους Δ. Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Είναι πρώτη φορά, που κυβερνητικός αξιωματούχος της Τουρκίας, προτάσσει την οικονομική (τουριστική) διμερή συνεργασία, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο υπουργών, ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε επίσημα αριθμητικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο: 1134 παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την 1η Ιανουαρίου ως σήμερα! Στο ίδιο διάστημα τουρκικά πολεμικά πλοία παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισαν τις ακτές των νησιών μας στις Κυκλάδες, έφτασαν ακόμη και μέχρι τη νότια Εύβοια.

Επίσης, τουρκικά αεροσκάφη Ηλεκτρονικού Πολέμου της ΜΙΤ, συνέλλεγαν πληροφορίες σχετικά με την αμυντική οργάνωση της Ελλάδας. Και ακόμη, είχαμε ιδιαίτερη προκλητική συμπεριφορά των τούρκων πιλότων, με την περικύκλωση και εικονικό αποκλεισμό ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ακολούθως, πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Οι ενέργειες των Τούρκων συνιστούν έμπρακτη αμφισβήτηση των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Αυτά τα είπε ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος στον τούρκο ομόλογό του, αλλά δεν πήρε σαφή απάντηση και ο Ι. Γιλμαζ, απλά έδειξε την «κατανόησή του», για τις ελληνικές ανησυχίες!!

Τι άλλο δήλωσε ο ΥΠΑΜ της Τουρκίας;

«Το Αιγαίο Πέλαγος πρέπει να το μετατρέψουμε σε μια θάλασσα ειρήνης: να μην είναι μια θάλασσα που δημιουργεί προβλήματα, αλλά να διασφαλίζει και για τις δύο χώρες την ειρήνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας τους και στην επίτευξη ευημερίας». Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτή την τοποθέτηση του Ι. Γιλμάζ. Το ερώτημα είναι όμως, με ποιους όρους θα γίνει το Αιγαίο, θάλασσα ειρήνης και διμερούς οικονομικής συνεργασίας; Με τους όρους που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία, δηλαδή συνεργασία μέσω της συγκυριαρχίας και συνεκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου του Αιγαίου; Που σημαίνει , ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποκύψει στις απαιτήσειςτηςΆγκυρας και να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο. Και μάλιστα, για να πειστεί η Ελλάδα να γίνει πιο «ευέλικτη και συνεργάσιμη», η Τουρκία κάνει επίδειξη της στρατιωτικής της ισχύος και απειλεί με τη χρήση στρατιωτικής βίας σε βάρος της Ελλάδας.Είναι χαρακτηριστικόότι η Τουρκία, έχει προγραμματίσει για τις επόμενες μέρες υποθαλάσσιες έρευνες στο Καστελόριζο και τη Σαμοθράκη, σε περιοχές που η Άγκυρα αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα . Μάλιστα, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία.

Μήπως τελικά ο Τουρισμός, είναι ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ , ώστε η Άγκυρα να προωθήσει τα επεκτατικά και αναθεωρητικά της σχέδια στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενη και την οικονομική δυσπραγία της Ελλάδας; Απαντήσεις ασφαλώς και θα υπάρχουν, από τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Ελπίζουμε ότι ισχύει το «ἔχουσιν γνώσιν οἱ φύλακες».


onalert