Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ !!!

098136

Τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας!!!
Τη θεσμοθέτηση  της θεραπευτικής ιππασίας στις αποζημιούμενες από τον ΕΟΠΠΥ πράξεις  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προωθεί το Υπουργείο Υγείας μετά τη συνάντηση που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης με το  προεδρείο του Πανελληνίου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας.
Η Θεραπευτική ιππασία  που τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας, είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική και κοινωνική, του ασθενούς, και τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους.
Την ασκούν  εκπαιδευτές ιππασίας, γυμναστές ειδικής αγωγής, ειδικοί παιδαγωγοί, οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στην θεραπευτική ιππασία, και απαραίτητα κάτω από την επίβλεψη ειδικών της αποκατάστασης, όπως φυσιάτρων, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, επίσης εξειδικευμένων στην θεραπευτική ιππασία.
Το οφέλη της σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή της Επιστημονική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας  Ελλάδας, και Αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας, Γιάννη Νικολάου, οποίος μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 984 και την Έλενα Μπρέγιαννη είναι μεταξύ άλλων η  βελτίωση της βάδισης, η αυτοπεποίθηση, η ομαλοποίηση του μϋικού πόνου καθώς η βελτίωση της στάσης του σώματος και του κεφαλιού .
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου η θεραπευτική ιππασία μπορεί να εφαρμοστεί από την ηλικία των 12 μηνών, σε μια σειρά νευρολογικών βλαβών (εγκεφαλική παράλυση, μυική δυστροφία, δισχιδής ράχη, βλάβες νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο, τύφλωση, κώφωση, κτλ.), σε ορθοπεδικές βλάβες (απουσία ή παραμόρφωση άκρων), σε διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και σε δυσκολίες μάθησης (συνδρόμου Down, νοητική υστέρηση, αυτισμός,προβλήματα συμπεριφοράς, κτλ.
Να σημειωθεί τέλος ότι η χώρα μας διαθέτει μία από τις καλύτερες και αρχαιότερες Επιστημονικές Εταιρίες Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας , στην Εύρωπη.