Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΑΙΜΑ !!! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ !!! ΕΝΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ !!!

Oι Έλληνες ψάχνουν ένα κομμάτι ψωμί ενώ οι ξένοι αρπάζουν τον πλούτο μας

Έβρος: Καναδοί ενδιαφέρονται για το σχιστολιθικό αέριο
Τα πλούσια αποθέματα σχιστολιθικού αερίου, που φημολογείται πως διαθέτει ο Έβρος και η Θράκη και που έχουν αλλάξει την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, έχει βάλει στο 'στόχαστρό' της καναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, έχοντας ήδη καταθέσει αίτημα για έρευνες σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Όπως γράφει το capital.gr, οι περιοχές αυτές,
εικάζεται ότι μπορεί να αποτελούν τη γεωλογική προέκταση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, του περίφημου Hamitabat Shale στην Ανατολική Θράκη στην Τουρκία.
Η περιοχή της Θράκης φαίνεται ότι παρουσιάζει τουλάχιστον προκαταρκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε σχέση με πιθανά μη συμβατικά κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έγκυρη αμερικανική στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ ΕΙΑ, θεωρεί ότι στο τουρκικό κομμάτι της Θράκης βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο. Παράλληλα προκαταρκτική μελέτη του ΙΓΜΕ θεωρεί ότι υπάρχουν αντίστοιχες δομές και στο ελληνικό κομμάτι της Θράκης, εκτίμηση που εφόσον επαληθευτεί αλλάζει άρδην τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.
Επιφυλάξεις
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι επισήμως και ανεπισήμως η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει επιφυλάξεις σε σχέση με την προοπτική εκμετάλλευσης αερίου από σχιστόλιθο. Και αυτό γιατί το θέμα του shale gas εμφανίζει σημαντικές περιπλοκότητες ενώ υπάρχουν αρκετά κράτη της ΕΕ που απαγορεύουν την εκμετάλλευσή του για περιβαλλοντικούς λόγους. Πάντως η Ε.Ε. αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους μέλους να αποφασίσει εάν επιτρέπει ή όχι την εκμετάλλευση σχιστολιθικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που ξεκαθαρίζεται αρμοδίως είναι ότι στην παρούσα φάση προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελούν οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων συμβατικών υδρογονανθράκων, που μετά τους διαγωνισμούς open door, θα συνεχιστεί με το γύρο παραχωρήσεων για τη Δ. Ελλάδα και νότια της Κρήτης.
Shale gas
Κάποιοι παρομοιάζουν την επανάσταση του shale gas, με τις αλλαγές που επέφερε στην παγκόσμια οικονομία η αντικατάσταση του άνθρακα από το πετρέλαιο. Ήδη οι αλλαγές που συντελούνται είναι χαρακτηριστικές: οι ΗΠΑ θεωρείται ότι σε λίγα μόλις χρόνια θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις και από το 2016 θα ξεκινήσουν να εξάγουν φυσικό αέριο από σχιστόλιθο.
Η εκμετάλλευση του μη συμβατικού αερίου έχει οδηγήσει τις τιμές του αερίου στις ΗΠΑ 4 φορές χαμηλότερα από την Ευρώπη. Για αυτό άλλωστε βιομηχανικοί κολοσσοί όπως οι BMW, Dow, Formosa Plastics, Shell, Chevron, Phillips, Westlake Chemicals, επέλεξαν τις ΗΠΑ για να εγκαταστήσουν νέες γραμμές παραγωγής.
Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το Μάιο, η αμερικανική ενεργειακή στατιστική υπηρεσία ΕΙΑ, δημοσίευσε έκθεση με τις περιοχές που εμφανίζουν το πιο ενδιαφέρον δυναμικό shale gas, όπως η Κίνα, η Μογγολία, η Ταϋλάνδη, η Ινδονησία, η Ινδία, το Πακιστάν και η Ιορδανία. Το τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης ήταν αφιερωμένο στα δύο μεγάλα πεδία της Τουρκίας, το ένα στα βάθη της Ανατολίας και το δεύτερο στην Ανατολική Θράκη.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΙΑ στην Ανατολική Θράκη έχουν εντοπιστεί στο πεδίο Hamitabat Shale γεωλογικοί σχηματισμοί που περιέχουν 34 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου από σχιστόλιθο (εκ των οποίων τα 6 τρις είναι ανακτήσιμα) και δύο δις βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου (εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια βαρέλια είναι ανακτήσιμα).
Η ίδια έκθεση της ΕΙΑ επισημαίνει ότι η εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO και η αμερικανική TransAtlantic Petroleum έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες εκμετάλλευσης και βρίσκονται στο στάδιο των εκτιμητικών γεωτρήσεων χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινώσει περαιτέρω πληροφορίες για τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η έκθεση της ΕΙΑ έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία θεωρούν ότι η Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί από χώρα transit σε σημαντική παραγωγό χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πηγή: Εφημερίδα ΄Γνώμη'


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/459132/evros-kanadoi-endiaferontai-gia-to-shistolithiko-aerio#ixzz34d1HjDN5