Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

'' ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΩΝ '' ΤΟ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΟΥ ΑΘ. ΖΑΧΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΡΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ !!!


«Ο Στέλιος και ο Νίκος Ζαχαρίας (πρώτος και τρίτος από αριστερά ‒στη μέση ο μικρότερος αδελφός τους, Παναγιώτης) από το Κτήμα Μουσών στη Βοιωτία βρίσκουν σπάνιες, σχεδόν εξαφανισμένες ελληνικές ποικιλίες και τις κάνουν τα κρασιά του αύριο».


Κατάλογος

Κτήμα Μουσών - Αθ.Ζαχαρίας

Διεύθυνση
Ασκρη Θηβών, Βοιωτία, 32002
Τηλέφωνο
22620 67290
Fax
22620 67774
E-mail
info@ktimamouson.gr
Website
http://www.ktimamouson.greekwineland.gr
Πλοήγηση με GPS
37.905 / 23.861


Ο Οινοποιός

Αμπελώνας: 50 στρ.
Ποικιλίες: Ροδίτης, Μούχταρο, Chardonnay, Merlot
Οινολόγος: Ζαχαρίας Νίκος
Επισκεψιμότητα: Ναι, κατόπιν συνεννόησης
Οινοποίηση: σαββατιανό, ροδίτης, chardonnay, sauvignon blanc, μούχταρο, merlot, syrah, cabernet sauvignon

Προϊόντα


9,Θηβαϊκός Τοπικός, Οίνος Λευκός Ξηρός, Ασύρτικο, Ροδίτης, 13% vol

9, Θηβαϊκός Τοπικός, Οίνος Ροζέ Ξηρός, Syrah, 13% vol

9, Θηβαϊκός Τοπικός, Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, 13% vol

Vinum Gratum 2006, Θηβαϊκός Τοπικός, Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Cabernet Sauvignon, Merlot, 14% vol

Βίβλινος, Θηβαϊκός Τοπικός, Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Μούχταρο, 12.5% vol


Περιγραφή


ΙΣΤΟΡΙΑ

Η κοιλάδα των Μουσών βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ελικώνα, στη Βοιωτία και καταγράφεται ως κέντρο λατρείας των 9 Μουσών, προστάτιδων της πνευματικής δημιουργίας. Οι 9 Μούσες, κόρες του Δία, υμνολογούσαν τα μεγάλα κατορθώματα του πατέρα τους και το θαυμαστό τρόπο με τον οποίο έβαλε σε τάξη το σύμπαν. Η κοιλάδα είναι επίσης η πατρίδα του αρχαίου ποιητή και πατέρα της Αμπελουργίας Ησίοδου ο οποίος έχει προσφέρει πολλά στον Ελληνικό Πολιτισμό Σε ένα από τα έργα του καθρεφτίζονται τα ήθη και τα έθιμα της Ασκρης, της πόλης που έζησε. Η καλλιέργεια της αμπέλου ήταν το κύριο επάγγελμά των κατοίκων της. Η αγάπη τους για το αμπέλι οδήγησε στη Γιορτή του Κρασιού, η οποία αναβιώνει μέχρι και τις μέρες μας.

     
ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΩΝ
Η βαθιά αγάπη για το κρασί ενέπνευσε τον παππού Νικόλαο Ζαχαρία να δώσει μορφή στα όνειρα του δημιουργώντας μια μικρή μονάδα οινοποιείου στην Ασκρη της Βοιωτίας το 1946. Τα όνειρα αυτά άρχισαν σιγά σιγά να πραγματοποιούνται και η μικρή μονάδα να εξελίσσεται σε οικογενειακή επιχείρηση. Ο γιός Αθανάσιος Ζαχαρίας αποφάσισε να συνεχίσει την παράδοση με το ίδιο μεράκι για το κρασί, εκσυγχρονίζονται την πρωτοσύστατη παραδοσιακή μονάδα με τη νέα τεχνολογία και δημιουργώντας υποδομές για το μέλλον. Σήμερα πλέον η τρίτη γενιά έχει εισέλθει στην παραγωγική διαδικασία φέρνοντας νέα πνοή, εξειδικευμένη γνώση και διάθεση για δημιουργία καινούργιων γευστικών απολαύσεων.
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
 Οι αμπελώνες του κτήματος αποτελούνται από τρία αμπελοτόπια, σε διαφορετικά σημεία της Κοιλάδας των Μουσών σε υψόμετρο 450m έως 520m. Το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής εξασφαλίζει σωστή ωρίμανση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ψυχρά κύματα αέρα κατεβαίνουν από τον Ελικώνα εξασφαλίζοντας μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Η σύσταση του χώματος είναι άμμοπηλώδης και αργιλοπηλώδης ενώ οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι με μέση κλίση 6% και καλή στράγγιση. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στους αμπελώνες είναι από τις λευκές το Σαββατιανό, το Ασύρτικο, ο Ροδίτης, το Sauvignon Blanc και το Chardonnay ενώ από τις ερυθρές Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah καθώς και το μοναδικό Μούχταρο που πιθανόν να έχει συγγένεια με τον περίφημο Βίβλινο Οίνο που περιέγραφε ο Ησίοδος περίπου το 700 π.Χ. Το σύνολο των αμπελιών καλλιεργείται βιολογικά και πιστοποιείται από την ΔΗΩ. Η απόδοσή τους είναι πολύ χαμηλή, εφαρμόζοντας χλωρό τρύγο, κερδίζοντας έτσι συμπύκνωση αρωμάτων και φαινολικών συστατικών΅.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Το οινοποιείο βρίσκεται στην Ασκρη Βοιωτίας οπου φιλοξενεί τη μονάδα παραγωγής και τον εκθεσιακό χώρο. Ο εκσυγχρονισμός είναι διαρκής και οι επενδύσεις δεν σταματούν ποτέ τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο. Σήμερα πλέον οι εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα να οινοποιήσουν 800 τόνους ετησίως, με ελεγχόμενη ζύμωση. Ενα μέρος παλαιώνει σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια Ermitage, Radoux και Berthomieux medium και medium plus καψίματος από τα δάση Allier και Never. Tο οινοποιείο είναι επiσκέψιμο και μπορεί να γίνει ξενάγηση σε δύο γλώσσες ώστε το κοινό να μυηθεί στα μυστικά του κρασιού δοκιμάζονται στο εκθετήριο το σύνολο των ετικετών του κτήματος σε μια ζεστή ατμόσφαιρα.
ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Το Οινοποιείο μας είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως, και μπορεί να γίνει ξενάγηση και στα αγγλικά, ώστε το κοινό να μυηθεί στα μυστικά του κρασιού δοκιμάζοντας το σύνολο των ετικετών του κτήματος σε μία ζεστή ατμόσφαιρα.
Στις 14/5/2011 το Viotiashop πραγματοποίησε επίσκεψη στο Οινοποιείο του Αθ. Ζαχαρία "Κτήμα Μουσών". Ο Νίκος Ζαχαριάς μας ξενάγησε στο Οινοποιείο της οικογένειας Ζαχαρία και μας μίλησε στην κάμερα για την εκδήλωσε "Ανοιχτές πόρτες" και γενικότερα για την ιστορία του οινοποιείου. 



ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Δημήτρης Σοβατζής
Email:sovdim@hotmail.com