Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΕΡΧΕΤΑΙ !!! Η ΚΟΛΑΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ !!! ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ !!!

xhmika-mesogeios-kriti
Η '' ΜΑΥΡΗ ΩΡΑ ''  !!! ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΦΤΑΣΕ !!!ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ !!!

Η “μαύρη” ώρα για τη Μεσόγειο έφτασε–Έρχονται τα χημικά





Το τελευταίο φορτίο των χημικών όπλων που είχε δηλώσει η Δαμασκός στη διεθνή κοινότητα απομακρύνθηκε από τη Συρία ενόψει της καταστροφής του με τη μέθοδο της εν πλω υδρόλυσης στη θάλασσα της Μεσογείου, εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και μάλιστα στα διεθνή ύδατα κάπου στα νότια της Κρήτης.
Με άλλα λόγια, τα “ψέματα τελείωσαν”, ο χρόνος για την έναρξη για πρώτη φορά σε θαλάσσιο χώρο ενός τέτοιου εγχειρήματος μετρά πλέον αντίστροφα και σε μερικές ημέρες και όλοι πλέον καλούνται να μετρηθούν με μία πραγματικότητα διόλου ευχάριστη.
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) από τη Χάγη δια του γενικού του διευθυντή Αχμέτ Ουζουμτζού, δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση περί καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης των χημικών από την Συρία, η κατάσταση άλλαξε θεαματικά και έτσι πριν καν εκπνεύσει το όριο της 30ής Ιουνίου, η απομάκρυνση όλων των χημικών που θα εξουδετερωθούν εν πλω είναι γεγονός.
Μετά από εννέα μήνες που ξεκίνησε η όλη διαδικασία, η πρώτη της φάση τερματίζεται και ανοίγει ο δρόμος με επιτάχυνση των διαδικασιών, για την υδρόλυση εν πλω στη Μεσόγειο, ανεβάζοντας την αγωνία των κατοίκων της περιοχής μας στο “κόκκινο”. Εν μέσω αντιδράσεων που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο, όταν το όλο θέμα διέρρευσε, ακόμη και η τελευταία εξέλιξη, αποδεικνύει την αδιαφάνεια που επικρατεί ακόμη και από τον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών, στα όρια της παραπληροφόρησης. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, υποτίθεται ότι ενημέρωνε σε κλειστή τηλεδιάσκεψη και Έλληνες επιστήμονες, ότι το εγχείρημα θα καθυστερήσει περίπου ένα μήνα. Ξαφνικά τώρα ανακοινώνει ότι η πρώτη του φάση μόλις ολοκληρώθηκε.
«Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω το πλοίο, το δανέζικο Ark Futura, το οποίο μεταφέρει τα χημικά όπλα, αποπλέει από το λιμάνι της Λαττάκειας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο κ. Ουζουμτζού υπενθύμισε ότι η απομάκρυνση των χημικών ουσιών που διέθετε η Συρία αποτελούσε βασική προϋπόθεση για το πρόγραμμα καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Η Συρία είχε ήδη παραδώσει το 92% των 1.300 τόνων χημικών όπλων τα οποία είχε δηλώσει στη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, το φθινόπωρο του 2013. Το υπόλοιπο 8% φορτώθηκε στο δανέζικο πλοίο που θα μεταφέρει τα πιο επικίνδυνα υλικά στο αμερικανικό σκάφος “CAPE RAY”, που βρίσκεται ελλιμενισμένο εδώ και τέσσερις μήνες στο λιμάνι Ρότα της Ισπανίας, για να καταστραφούν με υδρόλυση εν πλω. Τα υπόλοιπα, που δεν κρίνονται τόσο επικίνδυνα, θα καταστραφούν στη Φινλανδία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Έτσι με αυτή την ανακοίνωση του Οργανισμού αιφνιδιαστικά, ανοίγει και ουσιαστικά ο δεύτερος κύκλος που είναι η μεταφόρτωση των χημικών αυτών από τα φορτηγά πλοία, πάνω στο αμερικανικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει μεταφορά των χημικών στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλβρίας και εκεί να γίνει η μεταφόρτωση τους πάνω στο ” CAPE RAY”, ωστόσο οι Ιταλοί από το φόβο ατυχήματος, ζητάνε η μεταφόρτωση να γίνει αρόδου σε μεγάλη απόσταση από το λιμάνι. Αυτό το γεγονός είναι άγνωστο αν θα καθυστερήσει την νέα φάση της υδρόλυσης εν πλω. Άλλωστε όπως είναι ήδη γνωστό, υπάρχουν συζητήσεις για εναλλακτικό σχέδιο μεταφόρτωσης εντός της κλειστής ως στρατιωτικής βάσης, στη Σούδα, παρότι δεν υπάρχει στον αρχικό σχεδιασμό.
Με αυτά τα δεδομένα πλέον, η έναρξη της διαδικασίας για πρώτη φορά στη θάλασσα εξουδετέρωσης των χημικών, νότια της Κρήτης, έρχεται πλέον εγγύτερα χρονικά, ακόμη και μέσα στη πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου σε μία διαδικασία που θέλουν να διαρκέσει το πολύ 60 με 90 μέρες.
Υπενθυμίζεται, ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή, όπως αποκάλυψε η “Νέα Κρήτη”, σε κλειστή τηλεδιάσκεψη του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών με επιστήμονες ανάμεσα τους και ο καθηγητής τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Άρης Τσατσάκης, ετέθη το θέμα πότε και που θα γίνει η εξουδετέρωση εν πλω για πρώτη φορά με υδρόλυση στη Μεσόγειο. Ο Ντομινικ Ανέλι, επικεφαλής της μονάδας Χημικής Αποστρατιωτικοποίησης του OCPW, υπεύθυνου για το CAPE RAY, απάντησε ότι το θέμα είναι διαβαθμισμένο ως στρατιωτικό απόρρητο και έτσι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, πέρα από όσα είναι γνωστά.
Διαβεβαίωσε πως τίποτα δε θα πέσει στη θάλασσα, όμως στο ερώτημα αν αυτό θα πιστοποιείται από ανεξάρτητους παρατηρητές, απάντησε ότι ο ίδιος ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών είναι ανεξάρτητος φορέας και ως εκ τούτου θα πρέπει να εμπιστευόμαστε ότι με κάθε λεπτομέρεια θα καταγράψουν οι Επιθεωρητές του πάνω στο CAPE RAY. Το γεγονός ότι το όλο εγχείρημα για πρώτη φορά στη θάλασσα, ήδη χαρακτηρίζεται απόρρητη στρατιωτική επιχείρηση, κατά αυτούς θα πρέπει να μας καθησυχάζει πως αν συμβεί κάτι, θα το μάθουμε, παρότι όπως σημείωσαν την διαδικασία έναρξης της υδρόλυσης θα την μάθουμε και επίσημα αφού αυτή θα έχει προχωρήσει!
Στο σημείο αυτό παρενέβη η Γαλλίδα επιστήμονας του ακτιβιστικού περιβαλλοντικού οργανισμού Robin des Bois, η οποία ρώτησε αν οι καιρικές συνθήκες με υψηλό κυματισμό στη Μεσόγειο θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την υδρόλυση εν πλω στο CAPE RAY. Οι δύο επιστημονικά υπεύθυνοι του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών, παραδέχτηκαν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το εγχείρημα θα διακόπτεται, αρνήθηκαν όμως να απαντήσουν που θα ελλιμενίζεται προσωρινά το αμερικανικό πλοίο σε αυτή τη περίπτωση, επικαλούμενοι το «στρατιωτικό απόρρητο».
Μάλιστα σε άλλη ερώτηση της Γαλλίδας ειδικού, παραδέχτηκαν ότι σχέδιο “Β” για εξουδετέρωση των χημικών σε ξηρά ή σε άλλη περιοχή δεν υπάρχει, υποστήριξαν όμως ότι ναι μεν γίνεται για πρώτη φορά στη θάλασσα, θα πρέπει όμως να μας καθησυχάζει το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα όλες οι εξουδετερώσεις χημικών από τον Οργανισμό δεν είχαν καμία αστοχία(!).
Ο καθηγητής τοξικολογίας Άρης Τσατσάκης επανήλθε με νέα τοποθέτηση ζητώντας να μάθει αν σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει σχεδιασμός και ποιος για την αντιμετώπιση του. Οι δύο εντεταλμένοι του Οργανισμού αρκέστηκαν να απαντήσουν ότι έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για αυτό ενδεχόμενο, όπως και όλα τα μέλη των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων που θα συνοδεύουν το CAPE RAY στο εγχείρημα, δεν έδωσαν όμως άλλες λεπτομέρειες και κυρίως τι θα πρέπει να ξέρουν και να πράξουν τα κράτη και οι λαοί της Μεσογείου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που πρώτιστα αφορά την δική τους ζωή.
Ακόμη χειρότερα που όπως αποκάλυψε για την ίδια τηλεδιάσκεψη η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος” Αναστασία Μηλιού, που επίσης έλαβε μέρος, το σημαντικότερο ζήτημα το οποίο τέθηκε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ήταν η ευθύνη και που αυτή θα αποδοθεί, εάν συμβεί κάποιο ατύχημα ή αστοχία κατά τη διάρκεια της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων, καθώς κάτι τέτοιο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και τη δημόσια υγεία.
Οι εκπρόσωποι του OPCW είπαν όμως, ότι ο Οργανισμός δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Όπως σημείωσε η κα Αναστασία Μήλιου από το “Αρχιπέλαγος”, αποτελεί σχήμα οξύμωρο το ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δίνει διαβεβαιώσεις ασφαλείας από τη μία, ενώ από την άλλη δηλώνουν ως απλοί παρατηρητές! Πολύ περισσότερο που σε διεθνή ύδατα, με ένα πλοίο χώρας δεν έχει υπογράψει όλες τις συνθήκες του Δίκαιου της Θάλασσας, οι νομικές ευθύνες αρχίζουν και γίνονται “μπαλάκι” απεμπλοκής πριν καν ξεκινήσει το εγχείρημα.
Αν όμως μέχρι χθες το όλο θέμα ήταν θεωρητικό, από σήμερα είναι γεγονός, ότι τα χημικά από την Συρία, όλα οδεύουν πλέον για μεταφόρτωση πάνω στο αμερικανικό “CAPE RAY”, το οποίο ετοιμάζει τον απόπλου του από το λιμάνι Ι Ρότα της Ισπανίας, με όλα τα μέτωπα πλέον να συγκλίνουν στη Μεσόγειο κάπου στα νοτιοδυτικά της Κρήτης!
Του Γιώργου Σαχίνη
neakriti.gr