Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ !!! ΕΧΘΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ !!!

Και ενώ ολόκληρος ο πλανήτης μελετά σε πειραματικό στάδιο ακόμη(!) τα αιολικά πάρκα, η Ελλάδα κατακλύζεται από αυτά με απρόβλεπτες συνέπειες

Σε μια τεράστια περιοχή της Βόρειας Θάλασσας τρεις ενεργειακοί όμιλοι θα εξετάσουν τα επόμενα χρόνια τις συνέπειες των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο περιβάλλον.
Πώς επηρεάζουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα το περιβάλλον στη Βόρεια Θάλασσα; Το ερώτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο της επταετούς έρευνας που ξεκινούν από κοινού οι τρεις ενεργειακοί όμιλοι Eon, Dong Energy και Strabag OW EVS.
Όπως ανακοίνωσαν προ ημερών οι τρεις εταιρίες, στο μικροσκόπιο μπαίνει μια περιοχή περίπου 4.300 τετρ. χλμ. στη Βόρεια Θάλασσα. Στόχος του εγχειρήματος είναι όχι μόνον να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις των πάρκων στο περιβάλλον αλλά και να μειωθεί το κόστος της αιολικής ενέργειας για τις διαχειρίστριες εταιρίες.Δημιουργείται βάση δεδομένωνΚαι οι τρεις εταιρίες σχεδιάζουν ή κατασκευάζουν ήδη υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένες να εξετάσουν πιθανές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Τη δημιουργία της σχετικής βάσης των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν έχει αναλάβει η νεοσυσταθείσα εταιρία UMBO.

Πρόσβαση στη βάση δεδομένων δεν θα έχουν μόνον οι τρεις συμμετέχουσες εταιρίες αλλά και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ναυσιπλοΐας και Υδρογραφίας καθώς επίσης και άλλες εταιρίες που σχεδιάζουν την κατασκευή αιολικών πάρκων στην εν λόγω περιοχή.

«Αυτό το Joint Venture θα μας βοηθήσει να πετυχαίνουμε διαρκή μείωση του κόστους κατασκευής και διαχείρισης υπεράκτιων αιολικών πάρκων», υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Dong Energy, Τρ. Μπόγσεν.

Η παραγωγή ενέργειας στα ανοιχτά των θαλασσών εγκυμονεί συχνά σημαντικούς κινδύνους. Πρόσφατα ο γερμανός οικονομολόγος Στέφεν Μπούκολντ παρουσίασε έρευνα που έδειχνε ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ατυχημάτων σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Και τα αιολικά πάρκα όμως έχουν βρεθεί συχνά στο στόχαστρο της κριτικής. Όπως υποστηρίζουν περιβαλλοντολόγοι, ο θόρυβος που προκαλείται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έχει σημαντικές επιπτώσεις, κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/environment/article/256492/oi-perivallodikes-epiptoseis-ton-aiolikon-parkon/#ixzz35gK0r35I