Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ......

Αλλάζει ο χάρτης των ασφαλιστικών εταιρειών

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011


Συγχωνεύσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών και αυξήσεις κεφαλαίου για τις ασφαλιστικές εταιρείες που δεν εισάγονται σε τραπεζικούς ομίλους μέχρι το Μάϊο που θα γίνουν τα τραπεζικά stress tests συζητούνται εντόνως την περίοδο αυτή στην ασφαλιστική αγορά. Σύμφωνα με πηγές, δεν αποκλείεται εντός του επόμενου άμεσου διαστήματος μία ακόμα μεγάλη τράπεζα να ανακοινώσει την απορρόφηση της ασφαλιστικής θυγατρικής της. Ο τράπεζες θα πρέπει μοιραία να συμμετέχουν στην κάλυψη της κεφαλαιακής επάρκειας με αυξήσεις κεφαλαίου των θυγατρικών των
ασφαλιστικών εταιρειών τους, κάτι που αποτελεί "πολυτέλεια" σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Πάντως, απροσδιόριστος παραμένει ακόμα ο χρονικός ορίζοντας για το πότε οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες θα υποβληθούν στη.......... διαδικασία των τεστ κοπώσεως, καθώς άγνωστο παραμένει και το κατά πόσο είναι έτομες οι μητρικές τράπεζες να περάσουν τα δικά τους stress test, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίων των θυγατρικών τους ασφαλιστικών. Και αυτό, την ώρα που η Ευρωπαική Επιτροπή και η Ευρωπαική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έχουν δώσει χρονικό περιθώριο προετοιμασίας στις ευρωπαικές ασφαλιστικές μέχρι το τέλος Απριλίου.
Ήδη από το μέτωπο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου υπάρχουν νεότερα. Την αρχή έκαναν οι "Ασφάλειες Μινέττα", οι οποίες εξήγγειλαν αύξηση ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες θέλουν ακόμα τρεις επιχειρήσεις του ασφαλιστικού κλάδου να ενισχύονται κεφαλαιακά έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Το πρόβλημα ωστόσο έγκειται στο ότι ο ασφαλιστικός και τραπεζικός κλάδος πληρώνουν το "τίμημα" τόσο της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης όσο και του "country risk", με αποτέλεσμα η εξεύρεση "φρέσκου" χρήματος για την ενίσχυση των ασφαλιστικών εταιρειών να γίνεται δυσκολότερη.
Η επίσημη ανακοίνωση για την επιβολή stress test και στον ασφαλιστικό κλάδο χρονολογείται τον περασμένο μήνα και την έκανε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Παπαδάκης στην πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους 60 εταιρειών του εν λόγω κλάδου. Από τότε και μέχρι σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης, η οποία θα ορίζει την ακριβή ημερομηνία της διεξαγωγής των τεστ κοπώσεως. Ωστόσο, ήδη γνωστό είναι ότι συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία θα λάβουν οι τέσσερις ή τρεις πρώτες μεγαλύτερες εταιρείες και από την πλευρά της υπόλοιπης Ευρώπης οι μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κλάδο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως καλύπτεται περίπου το 80% της αγοράς.
Στο μεταξύ η επιβολή stress test σε ένα υπό αναδιάρθρωση κλάδο δεν είναι εφικτή. Για αυτό και η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει υπό "καθεστώς" αυστηρής εποπτείας όλες τις ασφαλιστκές επιχειρήσεις, επικαλούμενη τις "σπατάλες" του παρελθόντος. Προσβλέπει δηλαδή στην άμεση εξυγίανση του κλάδου, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επαναεμφάνιση παρόμοιων σκανδάλων με εκείνο της Aspis, το οποίο είχε ως τραγική έκβαση το «δάγκωμα» χιλιάδων ανθρώπων και μάλιστα εν μέσω κρίσης.
Με γνώμονα τους κανόνες του Slovency II, η ΤτΕ θέτει όρους στις ασφαλιστικές εταιρείες, υπό το δίλημμα ή της απόλυτης προσαρμογής στην αρχή της «αναλογικότητας» ή του «λουκέτου».
Όπως άλλωστε είχε επισημάνει ο κ. Γιάννης Παπαδάκης στην πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους 60 εταιρειών του κλάδου λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η νέα εποπτική αρχή θα λειτουργεί «υποταγμένη» στους κανόνες του Slovency II, ενώ καταργούνται ορισμένες ευνοικές διατάξεις, καθώς και διοικητικές παρεμβάσεις.
Οι αλλαγές που ορίζει η νέα εποπτική αρχή είναι ριζικές.Αποτίμηση των ομολόγων ανάλογη της αντίστοιχης των τραπεζών, αποτίμηση στα ακίνητα άμεσα συνδεδεμένη με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αυξημένα κεφάλαια, καθώς και αυστηρούς κανόνες ανάληψης κινδύνων και εταιρικής διακυβέρνησης.

Σταυρούλα Μαλαίνου