Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ !!! Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ !!!


Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο σχηματισμός κυβέρνησης - Οι δισταγμοί Κουβέλη εκνευρίζουν Βενιζέλο - Οι κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ

- ΣΑΜΑΡΑΣ: "Συνεχίζω την προσπάθεια πρέπει η χώρα να έχει άμεσα κυβέρνηση."
- Όχι από Τσίπρα σε Σαμαρά - Του είπε όμως να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση
- Ποιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέλουν να είναι στην συγκυβέρνηση παρά την αρνητική στάση Βενιζέλου
- Εκνευρισμός Κουβέλη για την δημοσιοποίηση των επαφών του με το ΠΑΣΟΚ
- Στις 18:00 η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου - Στις 19.00 συνάντηση με Καμμένο
- Κουβέλης: Όλα στο τραπέζι. Ακόμα και το όνομα του πρωθυπουργού
- Ποιά ονόματα ακούγονται για κορυφαία υπουργεία
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε μια κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με πολλούς από τους πρωταγωνιστές να μην έχουν ξεκάθαρη θέση και στάση την ώρα που ο χρόνος πιέζει.

Από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, έγινε σαφές από την στιγμή που πήρε την διερευνητική εντολή ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα.

Αυτό βέβαια φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο, αφού ήδη ο Αλέξης Τσίπρας είπε νεο όχι στην συνάντησή τους νωρίτερα, ωστόσο άφησε να διαφανεί ότι είναι άμεση ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας κι εκείνος να παίξει τον δικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση. Κάποιοι εκτιμούν ότι η αποστροφή του «...σε ό,τι αφορά όμως τις δυνατότητες που ανοίγονται από το αποτέλεσμα για μια καλή επαναδιαπραγμάτευση δεν θα είμαστε εμπόδιο», είναι και σα να δίνει περίοδο χάριτος στη νεα κυβέρνηση.

Υπάρχουν όμως και αλλά. Τα οποία προβάλλονται και από το ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως από την ΔΗΜΑΡ με τον Φώτη Κουβέλη να μην θέλει να ανοίξει εύκολα τα χαρτιά του. Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς, ενώ όταν διέρρευσε η τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου - Κουβέλη, η πλευρά της ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε εκνευρισμένη.

Στο ΠΑΣΟΚ θα γίνει και νέα σύσκεψη της λεγόμενης «ηγετικής ομάδας» του ΠΑΣΟΚ, (Λοβέρδος, Χρυσοσχοϊδης, Γεννηματά, Σκανδαλίδης, Ανδρουλάκης, Διαμαντοπούλου, Ευθυμίου) υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις 9 το βράδυ μετά δηλαδή από τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της ΝΔ Α.Σαμαρά στις 6 το απόγευμα στη Βουλή.

Στην πρωϊνή σύσκεψη δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις όσον αφορά τη στάση που πρέπει να κρατήσεi το κόμμα και ο πρόεδρος του στη φάση των διερευνητικών εντολών, κατεγράφησαν όμως ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις που αποτυπώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Βενιζέλος.

Ειδικότερα:

- Αποτελεί «κόκκινη γραμμή» το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

- Εκφράσθηκε ανησυχία για την τελική στάση της ΔΗΜΑΡ, την οποία θα καλέσουν να τηρήσει τα όσα είπε προεκλογικά για κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ

- Η ίδια πίεση θα ασκηθεί και προς τον Α. Σαμαρά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη απογευματινή συνάντησή τους καθώς θεωρούν ότι απεμπόλησε με ευκολία την ανάγκη να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή συνευθύνης

- Προέχει η συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου και ακολουθούν τα πρόσωπα, χωρίς να διαφωνούν κατα πλειοψηφία σε λύση Σαμαρά για τη πρωθυπουργία, αν και αυτό εξαρτάται από την τελική στάση της ΔΗΜΑΡ

- Ο κ.Βενιζέλος θα λάβει κατα πάσα πιθανόττητα την διερευνητική εντολή προκειμένου να εκθέσει τον Αλ. Τσίπρα για τη ανεύθυνη στάση του

- Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμμένει στη θέση του να μην μετέχουν εμβληματικά πρόσωπα της παραταξης στην κυβέρνηση, αν και ο Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξακολουθούν να έχουν αντίθετη προσέγγιση

Εν κατακλείδι η σταση του ΠΑΣΟΚ θα καθορισθεί σε σημαντικό βαθμό από τη σταση της ΔΗΜΑΡ, η οποία φαίνεται να διστάζει και πάλι να μπει σε ένα κυβερνητικό σχήμα, λόγω των εσωτερικών τριβών μεταξύ των «φιλοσυριζαίων» και των «φιλοπασόκων» με τον Φ. Κουβέλη διαιτητή!

Γι’ αυτό άλλωστε και η παρέμβαση του Κ. Σημίτη με αποδέκτες και προς το ΠΑΣΟΚ και προς την ΔΗΜΑΡ, η οποία ήδη ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως και σηματοδοτεί ενδεχόμενως το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει ο πρωην πρωθυπουργός στις πολιτικές εξελίξεις.

Τα ονόματα που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι

Από την πλευρά της ΝΔ δεν θεωρείται ότι είναι αντίθετοι για παράδειγμα στην αξιοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Για το υπουργείο Οικονομικών οι φήμες δίνουν και παίρνουν για Σταύρο Δήμα ή Κωστή Χατζηδάκη, ενώ δεν αποκλείεται να προταθεί συμμετοχή στην κυβέρνηση στον Γιώργο Φλωρίδη, αλλά και μια ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν αποκλείονται και ονόματα όπως οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Στουρνάρας και Μαραβέγιας. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πρόταση στον κ. Τ. Γιαννίτση και τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Θέση στην κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχουν και οι τεχνοκράτες-πολιτικοί φίλοι του κ. Σαμαρά, όπως είναι οι κ. Βάρδας και Μουρμούρας.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν

Η διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις ημέρες και σ΄ αυτό το διάστημα αναμένεται να υπάρξουν διεργασίες ανάμεσα στα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα είχαν τονίσει την ανάγκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η χώρα δεν μπορεί να αντέξει και τρίτες εκλογές.

Εάν δεν διαπιστωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση τις δηλώσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων ή δηλώσεις μεμονωμένων βουλευτών η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Παπούλιας οφείλει να παραδώσει τη διερευνητική εντολή στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για τρεις ημέρες.

Εάν και η δεύτερη προσπάθεια οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά την πάροδο του τριημέρου τότε ανατίθεται η διερευνητική εντολή στον αρχηγό του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.